Iatropedia

MSD: Δράσεις για ένα εργασιακό περιβάλλον που προασπίζεται τη διαφορετικότητα

Στην καλλιέργεια αυτού του εργασιακού περιβάλλοντος πρωταγωνιστούν δίκτυα που δημιούργησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Μέσω των δικτύων απορρίπτεται επίσης οποιαδήποτε διάκριση με βάση χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ατόμου.

Δράσεις ενημέρωσης για την αξία της πολυμορφίας και της ενσωμάτωσης πραγματοποιεί η MSD καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι δράσεις αυτές, που κορυφώνονται τον Σεπτέμβριο, έχουν ως στόχο την καλλιέργεια ενός εργασιακού περιβάλλοντος που προασπίζεται τη διαφορετικότητα.

Το Next Generations Network και το Women’s Network είναι δύο δίκτυα που προέκυψαν από πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζομένων. Τα δίκτυα αυτά πρωταγωνιστούν στην καλλιέργεια αυτού του εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο ταυτοχρόνως απορρίπτει οποιαδήποτε διάκριση σχετίζεται με:

Το Next Generations Network εφέτος κλείνει δύο χρόνια στην Ελλάδα. Απαρτίζεται από 15 εργαζόμενους διαφορετικών τμημάτων. Στόχος του είναι, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και ιδεών, να προωθήσει την καινοτομία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ατομική εξέλιξη των ανθρώπων της MSD.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελούν τα έως στιγμής τέσσερα εκπαιδευτικά βίντεο για Linked, YouTube, Twitter και Yammer. Τα βίντεο παρακολούθησαν εργαζόμενοι που δεν ήταν πολύ εξοικειωμένοι με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Οι δράσεις συμπεριλαμβάνουν επίσης ομιλίες διακεκριμένων προσωπικοτήτων για τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Προσφάτως, λ.χ., προβλήθηκε ψηφιακά ο διάλογος για τον κορωνοϊό με τον καθηγητή Γενετικής Ιατρικής Μανώλη Δερμιτζάκη και τον σκηνοθέτη Στέφανο Σιταρά.

Η ισότητα των φύλων

Αντίστοιχα, το Women’s Network στηρίζει την ισότητα των φύλων μέσω στοχευμένων δράσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών της MSD. Λόγου χάριν, το πρόγραμμα «Mindfulness» σε συνεργασία με τη Μυρτώ Λεγάκη είχε ως στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά το στρες.

Ακόμη, καθώς η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες και διαμόρφωσε πρωτόγνωρες εργασιακές συνθήκες, διαπιστώθηκε η ανάγκη για ενίσχυση του ρόλου της μητέρας. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα για τη Σχολή Γονέων, η οποία περιλαμβάνει ένα κύκλο επτά μαθημάτων για την ψυχολογία και την υγεία των εφήβων.

Η Αθηνά Σταύρου, HR Lead Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, δήλωσε σχετικά: «Στην MSD Ελλάδος αναγνωρίζουμε, σεβόμαστε και τιμάμε τη διαφορετικότητα σε εμπειρίες, δεξιότητες και προσωπικά χαρακτηριστικά και δημιουργούμε τον απαραίτητο χώρο ώστε οι άνθρωποι να εκφράζουν τον αληθινό τους εαυτό. Αυτή η πολυμορφία είναι που μας κάνει πιο δυνατούς καθώς προωθεί την καινοτομία, συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη και εξελίσσει τον Οργανισμό. Τον Σεπτέμβριο, στο ξεκίνημα της χρονιάς, έχουμε επιλέξει συμβολικά να δυναμώνουμε τη φωνή μας και προς την κοινωνία. Έχουμε ευθύνη να προάγουμε συμπεριφορές και αξίες που θα κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο».