Νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το άσθμα

  • Ρούλα Τσουλέα
άσθμα
Η δράση «Κάνουμε Βήματα - Σκοράρουμε στο Άσθμα» εμπίπτει στην παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης «Act Don’t React» της GSK.

Νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού για το άσθμα διεξάγει η GSK Ελλάδος, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).

Η εκστρατεία τιτλοφορείται «Κάνουμε Βήματα – Σκοράρουμε στο Άσθμα». Όχημά της είναι ένα βίντεο που προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρωταγωνιστές είναι ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Κώστας Τσαρτσαρής, υπεύθυνος Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πέτρος Μπακάκος, ειδικός γραμματέας της ΕΠΕ.

Με δημιουργικό εύρημα τα βήματα, τα οποία απαγορεύονται στο μπάσκετ, το βασικό μήνυμα της εκστρατείας είναι ότι το άσθμα δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στις δραστηριότητες των ασθενών. Επιπλέον, όσο περισσότερα βήματα κάνουν, τόσο περισσότερο μπορούν να απέχουν  από την επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Με τη συστηματική φυσική δραστηριότητα, εξ άλλου, έρχονται πιο κοντά στον έλεγχο της νόσου τους.

Η εκστρατεία «Κάνουμε Βήματα – Σκοράρουμε στο Άσθμα» συμπεριλαμβάνει ευρύ φάσμα ενεργειών. Σημαντικός σταθμός είναι η συμμετοχή της ομάδας της GSK και του πρεσβευτή της Κώστα Τσαρτσαρή στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, στις 12 Νοεμβρίου 2023.

Στο πλαίσιο του μαραθωνίου, η εταιρεία προσφέρει συνολικά 100 δωρεάν εγγραφές για το κοινό. Στόχος είναι να συλλεγούν ακόμη περισσότερα βήματα για τον έλεγχο του άσθματος.

Τα συνολικά αποτελέσματα της δράσης «Κάνουμε Βήματα – Σκοράρουμε στο Άσθμα» θα ανακοινωθούν στο 32ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο. Την σχετική ανακοίνωση θα κάνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της ΕΠΕ. Το συνέδριο θα διεξαχθεί 7-10 Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα.

Η δράση «Κάνουμε Βήματα – Σκοράρουμε στο Άσθμα» αποτελεί μέρος της διεθνούς πρωτοβουλίας της GSK «Act Don’t React». Η πρωτοβουλία αυτή εκτός του ενημερωτικού της χαρακτήρα, έχει ως στόχο να προτρέψει τους ασθενείς να ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα  το ACT Score τους, συμπληρώνοντας το ειδικό ερωτηματολόγιο για τον έλεγχο του άσθματος Asthma Control Test.

«Τα βήματα σε βάζουν στο παιχνίδι της ζωής»

Όπως εξήγησε ο κ. Μπακάκος, ο σωστός έλεγχος της νόσου έχει κομβική σημασία για τους ασθενείς με άσθμα. Και αυτό, διότι τους βοηθεί να ζουν χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισμούς στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

Αναφερόμενος, εξ άλλου, στη συμμετοχή του στην ενημερωτική εκστρατεία τόνισε πως με αυτό τον τρόπο συνδράμει στη διάδοση μηνυμάτων που αποσκοπούν στην καλύτερη αξιολόγηση του ελέγχου του άσθματος των ασθενών.

«Στο μπάσκετ τα βήματα μπορούν να σου στερήσουν μία νίκη. Στο άσθμα τα βήματα για τον έλεγχο της νόσου σε βάζουν στο παιχνίδι της ζωής», είπε από την πλευρά του ο κ. Τσαρτσαρής. Και πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν οι πάσχοντες από άσθμα για το πώς μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τη νόσο τους και πως μπορεί ο αθλητισμός να τους βοηθήσει σε αυτό.

«Στη GSK αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που στοχεύουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και να συνδράμουν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της νόσου τους», δήλωσε ο κ. Σταύρος Οικονόμου, Εμπορικός Διευθυντής του Τμήματος Ειδικών Νοσημάτων της GSK Ελλάδος.