Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ: Πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης για γονείς πρόωρων νεογνών

Σε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία προχωρά το Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ, το οποίο σε συνεργασία με εξειδικευμένους ψυχαναλυτές και ψυχοθεραπευτές του Ινστιτούτου ΚΟΙΤΙΔΑ εγκαινιάζει Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης.
Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης τόσο στους γονείς πρόωρων και νοσηλευόμενων νεογνών, όσο και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).
Κάθε Τρίτη στις 14:00, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος» του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, οι γονείς πρόωρων και νοσηλευόμενων νεογνών θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση. Η στήριξη αποσκοπεί στην ενίσχυση του πρώιμου δεσμού με το μωρό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του.
«Το νεογέννητο πρόωρο μωρό συχνά διαφέρει από τις ιδεατές προσδοκίες των γονέων κατά την εγκυμοσύνη», αναφέρει η ψυχαναλύτρια Μερόπη Μιχαλέλη, Ph.D, ιδρύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη του Ινστιτούτου ΚΟΙΤΙΔΑ. Όπως εξηγεί, η ψυχολογική υποστήριξη σε αυτό το κρίσιμο στάδιο βοηθά τους γονείς:
- Να ανθρωποποιήσουν το βρέφος τους
- Να ξεπεράσουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους
- Να δημιουργήσουν έναν νέο, αρμονικό δεσμό μαζί του
- Να επανασυνδεθούν με το μωρό τους
Στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
Το πρόγραμμα παρέχει στήριξη και στο προσωπικό, που συχνά καλείται να διαχειριστεί όχι μόνο τις ανάγκες των βρεφών, αλλά και τις έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις των γονέων.
«Οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται ένα ασφαλές περιβάλλον όπου θα μπορούν να μοιράζονται τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους για τις ιδιαίτερες σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ γονέων και βρεφών», επισήμανε η παιδίατρος-νεογνολόγος Σταματίνα Λεοντιάδη, διευθύντρια της ΜΕΝΝ του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.
Όπως εξήγησε, μέσω της κλινικής εποπτείας που παρέχεται από τους επιστημονικό προσωπικό της ΚΟΙΤΙΔΑΣ, θα τους δίνεται η ευκαιρία:
- Να εκφράσουν τα συναισθήματά τους
- Να ανταλλάξουν απόψεις
- Να βελτιώσουν την παροχή της φροντίδας τους
Από την πλευρά του, ο παιδίατρος-νεογνολόγος Γεώργιος Μαυρογεώργος, διευθυντής της ΜΕΝΝ του ΜΗΤΕΡΑ τόνισε ότι οι συνεδρίες θα αποτελέσουν πολύτιμη ευκαιρία:
- Για τους γονείς να μοιραστούν τις εμπειρίες τους
- Για το προσωπικό να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που συλλέγει, κατανοώντας βαθύτερα τις ανάγκες των γονέων και των βρεφών
«Το Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης, με την αφοσίωση και την εξειδίκευση των επιστημονικών ομάδων του ΜΗΤΕΡΑ και του Ινστιτούτου ΚΟΙΤΙΔΑ, έρχεται να προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα των πρόωρων νεογνών, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη της οικογένειας και του προσωπικού της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών», καταλήγει το νοσοκομείο σε ανακοίνωσή του.