Ο ΣΦΕΕ στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

  • Ρούλα Τσουλέα
ΣΦΕΕ
Οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας επισήμαναν πως πρέπει να αναπτυχθεί στη χώρα μας κουλτούρα εθνικής καινοτομίας, να αυξηθούν τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταυτοχρόνως να βελτιωθεί η χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, ώστε να γίνει πιο βιώσιμο.

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμμετείχε για έκτη συνεχή χρονιά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με τους εκπροσώπους του να εξαίρουν τη σημασία που έχει η φαρμακευτική παραγωγή και η καινοτομία στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και στη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Οι σχετικές επισημάνσεις έγιναν στο πάνελ «Pharmaceutical Innovation: The future-proof investment», στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός επισήμανε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ύπαρξη ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, προκειμένου να μπορούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να επενδύσουν.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο επενδυτικό clawback τόνισε ότι υπάρχει η βούληση να προχωρήσει η κυβέρνηση και σε μία τριετή, πιο σταθερή συμφωνία με την φαρμακοβιομηχανία και με το Ταμείο Ανάκαμψης, για να υπάρξει ένα σταθερό επαγγελματικό περιβάλλον για τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα. Υπογράμμισε επίσης ότι το επενδυτικό clawback δεν αποτελεί φοροαπαλλαγή, γι’ αυτό και δεν τίθεται ζήτημα κρατικών ενισχύσεων.

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: «Αναγκαία η εθνική νοοτροπία καινοτομίας»

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η θεσμοθέτηση του επενδυτικού clawback είναι σημαντικό κίνητρο για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Έκανε εκτενή αναφορά στα διδάγματα που πήραμε αρχικά από την οικονομική κρίση και, στη συνέχεια, από την υγειονομική με την πανδημία του COVID-19 τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων αναδείχθηκε η ανάγκη για:

  • Την αποτελεσματική χρήση των δημοσίων πόρων
  • Την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
  • Τη δημιουργία ψηφιακών/απομακρυσμένων συστημάτων

Αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που δημιουργεί ο φαρμακευτικός κλάδος στην Εθνική Οικονομία, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας περί τα 6,7 δισ. ευρώ (για το 2019), δηλαδή 3,6% του ΑΕΠ. Σε όρους απασχόλησης, ο φαρμακευτικός κλάδος εξασφαλίζει 135.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 3.9% της συνολικής απασχόλησης. Η πλειονότητα εξ αυτών είναι θέσεις υψηλής ειδίκευσης. Παράλληλα συνεισφέρει ετησίως στην Εθνική Οικονομία περίπου 2 δισ.  ευρώ σε φόρους και κοινωνικές εισφορές. Έτσι, ο φαρμακευτικός κλάδος αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος και η πολιτεία την επόμενη ημέρα του COVID-19. Επισήμανε επίσης την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί και να επικρατήσει στην χώρα μας «εθνική νοοτροπία καινοτομίας».

«Στη χώρα μας πρέπει να αναπτύξουμε μια κουλτούρα εθνικής καινοτομίας, να αυξήσουμε τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση του συστήματος ώστε να γίνει πιο βιώσιμο και πιο προβλέψιμο», είπε. «Αυτός είναι κεντρικός άξονας για τις επιχειρήσεις του κλάδου ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα καθώς και τη συνεισφορά τους στην εθνική οικονομία».

ΣΦΕΕ

Σ. Παπαδόπουλος: «Θα ατονήσει η συζήτηση για τις πατέντες»

Ο Πρόεδρος της BIOGEN, Στέλιος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά την πρόταση της αμερικάνικης κυβέρνησης για προσωρινή άρση των πατεντών των εμβολίων για τον COVID-19. Όπως είπε, το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα εμβόλια, αλλά και τα θέματα διαφύλαξης της ασφάλειας που υπάρχουν στην παραγωγή των εμβολίων.

Τόνισε, επίσης, ότι ήδη για τα επόμενα τρία χρόνια η πρόσβαση στις πρώτες ύλες που απαιτούνται είναι διασφαλισμένη από τις μεγάλες εταιρείες μέσω συμβολαίων. Η πρόταση των ΗΠΑ έχει περισσότερη πολιτική χροιά, είπε, και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι τους επόμενους μήνες θα ατονήσει. Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των υψηλών τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ και της πρόσβασης των ασθενών.

Πασχάλης Αποστολίδης: «Η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιος κόμβος κλινικών μελετών»

O Διευθύνων Σύμβουλος της Abbvie, Πασχάλης Αποστολίδης, αναφέρθηκε στη συμβολή των κλινικών μελετών στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε, η χώρα μας έχει σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία μετατροπής σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών. Ωστόσο απαραίτητος πυλώνας αποτελεσματικής φαρμακευτικής πολιτικής είναι η προώθηση της καινοτομίας και των επενδύσεων στην Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D).

Αν θέλουμε η χώρα μας από ουραγός στην κλινική έρευνα στην ΕΕ να ανέβει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, είπε. Παράλληλα, τόνισε την πεποίθησή του ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο παίκτη στο πεδίο των κλινικών δοκιμών. Αυτό πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ως μία σημαντική προοπτική οικονομικής ανάπτυξης.

Ζαχαρίας Ραγκούσης: «Η καινοτομία πρέπει να αποτελέσει εθνική στρατηγική»

Ο Γενικός Διευθυντής της Pfizer, Ζαχαρία Ραγκούσης, αναφέρθηκε στο επίτευγμα των εμβολιασμών, με 1,2 δισ. εμβολιασμούς παγκοσμίως. Επισήμανε την πολυπλοκότητα της διαδικασίας παραγωγής εμβολίων όχι μόνο ως προς την προμήθεια των πρώτων υλών, αλλά και ως προς τους αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να αποτελέσει η καινοτομία Εθνική Στρατηγική προκειμένου η χώρα μας να αυξήσει τις επιδόσεις της στο Ευρωπαϊκό δείκτη καινοτομίας.

Δημήτρης Αναγνωστάκης: «Να επιστρέψει η παραγωγή σε ευρωπαϊκό έδαφος»

Ο Γενικός Διευθυντής της Boehringer-Ingelheim Δημήτρης Αναγνωστάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας στρατηγικής, ώστε να επιστρέψει η παραγωγή σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όπως είπε, ήδη έξι κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν υπογράψει κοινό κείμενο ζητώντας συντονισμένες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπογράμμισε ότι η επίδραση που έχει ο φαρμακευτικός κλάδος στην Εθνική Οικονομία καταδεικνύει την ανάγκη να προστατευτεί και να ενισχυθεί η παραγωγή μέσα από παροχή κινήτρων. Στη συνέχεια, τόνισε την προϋπόθεση ύπαρξης διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από την δημιουργία ενός High-Level Forum όπου θα μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Κώστας Παναγούλιας: «Πρέπει να ενισχυθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία»

Ο Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Κώστας Παναγούλιας, αναφέρθηκε στην στροφή πολλών ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην καινοτομία, καθώς και στις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. Τρία βήματα υπάρχουν για να ενισχυθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, είπε:

  • Η αναμόρφωση του clawback
  • Η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες, καθώς η αδειοδότηση των ευρωπαϊκών προϊόντων είναι πολύ πιο δύσκολη
  • Η στροφή στην βιοτεχνολογία μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας ελληνικών-ξένων επιχειρήσεων.

Αναφορικά στη συζήτηση που γίνεται για την άρση των πατεντών στα εμβόλια COVID-19, τόσο ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές συμφώνησαν ότι η κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ουσιαστική. «Χωρίς αυτή δε θα μπορούσαμε να μιλάμε τώρα για εμβόλια, ενώ οποιαδήποτε κατάργησή της δεν συνεπάγεται αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας», τόνισαν.