Π. Αποστολίδης: Ανάγκη δημιουργίας Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας
Για την ανάγκη δημιουργίας «Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας» στην Ελλάδα μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΣΦΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie Πασχάλης Αποστολίδης στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.
Στόχος είναι να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις εισόδου των νέων φαρμάκων στην αγορά και να επιτυγχάνεται, παράλληλα, η ομαλή ενσωμάτωση της καινοτομίας στον κλειστό προϋπολογισμό.
Όπως σημείωσε ο κ. Αποστολίδης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) την περίοδο 2015 έως 2018 από τα συνολικά 172 φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, μόλις τα 69 αποζημιώθηκαν στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό βρίσκει την Ελλάδα να υπολείπεται σημαντικά του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, είπε.
Ο ΣΦΕΕ διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος αυτού. Μεταξύ άλλων προτείνεται η δημιουργία Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας, στα πρότυπα διεθνών καλών πρακτικών που εφαρμόζονται με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τέτοιες χώρες είναι η Ιταλία και η Βρετανία, όπου το Ταμείο εφαρμόζεται σε Σκωτία και Ουαλία.
Τα οφέλη
Ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι τα οφέλη από την πραγματοποίηση μιας τέτοιας μεταρρύθμισης κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις:
- Ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία
- Αποφυγή επιπλέον επιβάρυνσης με clawback όσων φαρμάκων ήδη αποζημιώνονται στη χώρα μας, λόγω της εισόδου νέων καινοτόμων φαρμάκων
- Τεκμηριωμένη ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης
- Απελευθέρωση δυνάμεων από την πλευρά της Πολιτείας ώστε να ολοκληρωθούν άλλες κρίσιμες παρεμβάσεις (μητρώα ασθενών, θεραπευτικά πρωτόκολλα, φαρμακευτική δαπάνη ανασφάλιστων).
Ο κ. Αποστολίδης επισήμανε ότι η δημιουργία Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας στη χώρα μας μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό, διότι το Ταμείο θα συμβάλει:
- Στην ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. «Δεν νοείται αποτελεσματικό σύστημα υγείας χωρίς πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία», είπε
- Στην αναπτυξιακή προσπάθεια που ήδη κάνει η Κυβέρνηση να προσελκύσει συνταξιούχους από το εξωτερικό για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, με δεδομένο ότι δύο στους τρεις Ευρωπαίους ηλικίας άνω των 65 ετών πάσχουν από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα, η επιλογή τους να αγοράσουν μόνιμη ή δευτερεύουσα κατοικία στη χώρα μας και να εγκατασταθούν σε αυτήν κρίνεται κυρίως από το αν θα έχουν το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στα φάρμακα με αυτό που έχουν στην πατρίδα τους.