Iatropedia

Πάνω από 1 δισ. ευρώ ο τζίρος των γερμανικών φαρμακοβιομηχανιών στην Ελλάδα

περίπτερο Γερμανίας 88η ΔΕΘ

Σε επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο ετήσιος τζίρο των γερμανικών ιατροτεχνολογικών εταιριών στη χώρα μας.

Οι γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν ετήσιο τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ το μερίδιο αγοράς τους ανέρχεται στο 10%.

Οι φαρμακοβιομηχανίες αυτές απασχολούν περισσότερους από 1.300 εργαζομένους. Στην πλειονότητά τους είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και μιλούν τη γερμανική γλώσσα, ανέφερε ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Eλλάς και αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Αντίστοιχα, στις γερμανικών συμφερόντων ιατροτεχνολογικές εταιρίες εργάζονται περισσότερα από 500 άτομα. Ο τζίρος τους ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ και το μερίδιο αγοράς στο 25%.

Ο κ. Αναγνωστάκης έκανε τις επισημάνσεις αυτές σε ομιλία του σε εκδήλωση στο περίπτερο της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Δύο αγορές, μια αποστολή: Ελληνογερμανικές συνεργασίες στον τομέα της Υγείας».

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εξαγωγική Πρωτοβουλία για την Οικονομία της Υγείας του Germany Trade and Invest εκ μέρους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Αναγνωστάκης σημείωσε ότι στη χώρα μας είναι θετικό το κλίμα για επενδύσεις στην παραγωγή φαρμάκου. Όπως εξήγησε, κυρίως η έκπτωση από το clawback ώθησε τις φαρμακοβιομηχανίες να κατασκευάσουν εργοστάσια.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η χώρα μας βρίσκεται πίσω στον τομέα των κλινικών μελετών. Στο Βέλγιο, που έχει παρόμοιο πληθυσμό, δαπανώνται 800 εκ. ευρώ για μελέτες. Στην Ελλάδα όμως σχεδόν το ένα δέκατο (80 έως 90 εκ. ευρώ).

Επισήμανε επίσης ότι παρουσιάζονται δυσκολίες στην πρόσβαση των ασθενών με νέες θεραπείες. Και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει συζήτηση με την κυβέρνηση για εξομάλυνση της κατάστασης.

Ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων

Οι γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Η Boehringer Ingelheim παράγει 670 φάρμακα για ανθρώπους και ζώα. Ο παγκόσμιος τζίρος της ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ ετησίως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκη, είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.

Φάρμακα που απευθύνονται σε περισσότερα από 95 εκ. ασθενείς παγκοσμίως στα πεδία της Ογκολογίας, της Ανοσολογίας, της Ενδοκρινολογίας, παράγει η εταιρεία, Merck, σύμφωνα με την managing director της Meck Eλλάδας και Κύπρου Σούζαν Κινγκ-Μπαρνάντο.

Δραστηριοποιείται, ακόμη, στον τομέα των ηλεκτρονικών. Είναι επίσης στην πρωτοπορία στους ημιαγωγούς και της οθόνες, σημείωσε.

Η Bayer είναι παρούσα από το 1955 στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται στους τομείς των φαρμάκων, της έρευνας για χρόνια νοσήματα, των δερμοκαλλυντικών και στην επιστήμη της γεωργίας, τόνισε η κυρία Σόνια Μουσαβερέ, διευθύντρια επικοινωνίας της Bayer Ελλάς.

Από την πλευρά του ο συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕΝ Θεόδωρος Τρυφών, επισήμανε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται το πενταετές επενδυτικό πλάνο ύψους 170 εκ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί το 2026. Το μερίδιο της εταιρείας φτάνει το 25% στα καρδιομεταβολικά φάρμακα και το 15% στα αναπνευστικά.

Συνεργασία για τα παιδιά με καρκίνο

Πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία είχαν παιδιά με καρκίνο που συμμετείχαν σε μελέτες οι οποίες διεξήχθησαν στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ).

H παιδίατρος Μαρία Φιλιππίδου, ακαδημαϊκή υπότροφος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας τόνισε ότι σε σύνολο 190 ασθενών με δυσχερή πρόγνωση, 6 έως 10 εξασφάλισαν μακροχρόνια επιβίωση.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο senior manager της Εξαγωγικής Πρωτοβουλίας για την Υγεία Germany Trade and Invest, Χάραλαντ Μάιλορντ, η διευθύντρια Ελλάδας και Κύπρου του Germany Trade and Invest, Μιχαέλα Μπαλή, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi