Susanne Kohout: Οι τρεις πυλώνες της υγείας και της καινοτομίας
Στους τρεις πυλώνες που σχετίζονται με την υγεία και στους οποίους η φαρμακοβιομηχανία Novartis επικεντρώνει την καινοτομία, αναφέρθηκε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος κυρία Susanne Kohout ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών «New Realities».
Η κυρία Kohout συμμετείχε στο πάνελ «The outside – in perspective for innovation in Health». Όπως είπε, «ο πρώτος πυλώνας στον οποίο καινοτομούμε είναι o βασικός μας πυρήνας, η έρευνα και η ανάπτυξη θεραπειών. Η προσήλωση της Novartis στην καινοτομία, μας οδήγησε στο να είμαστε μία από τις πιο ανταγωνιστικές εταιρείες παγκοσμίως με πάνω από 150 προγράμματα σε κλινική ανάπτυξη. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την ασθένεια και έχουμε εισαγάγει προηγμένες θεραπείες και ιατρικές τεχνολογικές πλατφόρμες».
Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, συνέχισε, είναι:
- Οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες
- Οι θεραπείες με ραδιοσυνδέτες
- Η θεραπεία με μικρό παρεμβαλλόμενο μόριο RNA
«Είναι πλέον καιρός να επαναπροσδιορίσουμε και τον τρόπο με τον οποίο συστήνουμε τις θεραπείες και πλατφόρμες στην κοινωνία», τόνισε. «Πιστεύουμε βαθιά ότι είναι ευθύνη όλων των συμμετόχων της υγείας να συμβάλλουμε στο να έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι σε καινοτόμες θεραπείες. Η Novartis είναι εδώ για να δώσει λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Σύμφωνα με την κυρία Kohout, η Novartis αξιοποιεί την καινοτομία της και στον τομέα των δεδομένων και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
«Τα Big Data είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να κατανοήσουμε, να βελτιώσουμε και να εξελίξουμε την ιατρική φροντίδα», υπογράμμισε. «Η Ελλάδα χάρη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της, βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Η ψηφιακή μετάβαση του ελληνικού συστήματος υγείας θα συμβάλλει περαιτέρω στην εξέλιξη και την εφαρμογή περισσότερο αναβαθμισμένων συμφωνιών».
Η κυρία Kohout εξήγησε ότι η Novartis Hellas έχει ήδη αρχίσει ένα πρόγραμμα για τη διερεύνηση της δημιουργίας ενός τέτοιου πλαισίου Χρήσης Δεδομένων Υγείας, «προκειμένου να προσφέρουμε μια ρεαλιστική πρόταση προς όφελος του συστήματος Υγείας συνολικά».
Οι συνεργασίες
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, τόνισε ότι «είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό μας οδηγεί στον τρίτο πυλώνα της Novartis που σχετίζεται με την καινοτομία, τα εμπορικά μοντέλα και τις συνεργασίες. Υπάρχουν ήδη κάποια ισχυρά στοιχεία που καθιστούν την Ελλάδα ένα μοναδικό τοπίο για καινοτόμες λύσεις στη διαχείριση ασθενειών, με νούμερο ένα το Εθνικό Σχέδιο Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»».
Ως εξαιρετικά παραδείγματα συνεργασίας για την αντιμετώπιση τεράστιων προβλημάτων υγείας η κυρία Kohout ανέφερε:
- Τα μοντέλα υγείας του πληθυσμού, που χρησιμοποιούνται ήδη από τη Novartis σε άλλες χώρες για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών ασθενειών
- Το τμήμα Holistic Care της Novartis Hellas, το οποίο εστιάζει στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και προάγει τη θεραπευτική συμμαχία των επαγγελματιών υγείας προς όφελος των ασθενών με χρόνια νοσήματα
«Είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα βοηθά τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα», επισήμανε.
Τρεις προϋποθέσεις
Η κα Kohout στην ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία που απουσιάζουν προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την άνθιση της καινοτομίας στην Ελλάδα, απάντησε ότι είναι απαραίτητα τρία στοιχεία:
- Να καλλιεργηθεί μία νοοτροπία που θα βοηθά να λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις και θα συμβάλλει στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας
- Να καθοριστεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη της καινοτομίας. «Εμείς ως κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε στην εδραίωση ενός μοντέρνου και δημιουργικού συστήματος υγείας», είπε.
- Να τεθούν μακροπρόθεσμοι στόχοι με σαφείς ευθύνες.
«Είναι η στιγμή να ξαναγράψουμε το κοινωνικό συμβόλαιο για την υγεία στο οποίο όλοι οι υπεύθυνοι της υγείας θα ευθυγραμμιστούν και θα δεσμευθούν με σημαντικές προτεραιότητες και ευθύνες», κατέληξε.