UN Global Compact Network Greece: Εκδήλωση με επίκεντρο το περιβάλλον

  • Ρούλα Τσουλέα
UN Global
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα νέα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Βιωσιμότητας (ESRS) και την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Εκθέσεις Εταιρικής Βιωσιμότητας (EU CSRD).

Το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για την εταιρική βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, και η ανταλλαγή καλών πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών του UN Global Compact Network Greece, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας εκδήλωσης του δικτύου.

Η εκδήλωση διεξήχθη στις 8 Ιουνίου 2023, στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (ήταν στις 5 Ιουνίου).

Η πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του UN Global Compact κυρία Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), κατά την εναρκτήρια ομιλία της τόνισε την ανάγκη για άμεση ανάληψη δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Οι διακηρυγμένες αρχές και αξίες του UN Global Compact δείχνουν το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη», είπε. «Δείχνουν επίσης την αναγκαιότητα να αλλάξει η φιλοσοφία μας και η κακοποιητική μας συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον. Εάν δεν αλλάξουμε κουλτούρα και δεν αντιληφθούμε ότι αποτελούμε μέρος του οικοσυστήματος, τότε το κόστος των συνεπειών θα είναι δυσεπίλυτο και μη αναστρέψιμο για τις επόμενες γενιές».

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από:

  • Τα νέα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Βιωσιμότητας (ESRS)
  • Την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Εκθέσεις Εταιρικής Βιωσιμότητας (EU CSRD)

Τις σχετικές παρουσιάσεις έκαναν οι κυρίεςQ

  • Κατερίνα Κατσούλη, μέλος ΔΣ του UN Global Compact Network Greece και ESG & Sustainability Director της Grant Thornton Greece
  • Ναυσικά Ζευγώλη, Partner, Climate Change & Sustainability Services της ΕΥ Greece.

Επιπλέον, τους στόχους και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει στον τομέα της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας παρουσίασαν οι κ.κ.:

  • Αντώνης Μουντούρης, διευθυντής Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης της HELLENiQ ENERGY Holdings
  • Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, διευθυντής Επιδόσεων ESG του Ομίλου ΤΙΤΑΝ
  • Ρηνέτα Μήτση, Corporate Affairs & Communication Director του Ομίλου GOODY’S – EVEREST

Ειδική έκδοση

Το UN Global Compact Network Greece είναι προσηλωμένο στην προετοιμασία των επιχειρήσεων σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον αυξανόμενων προσδοκιών και ρυθμίσεων. Εκτός από τις τακτικές ενημερώσεις των μελών του, έχει αναπτύξει μία ενημερωτική έκδοση για τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που σχετίζονται με την εταιρική βιώσιμη ανάπτυξη. Η έκδοση αυτή αναμένεται να κυκλοφορήσει άμεσα.

Η ανάληψη δράσης εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη και δίκαιη μετάβαση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δίκτυο. Όπως τονίζει, υποστηρίζει αυτούς τους στόχους μέσω πολλών δράσεων. Μεταξύ αυτών  συμπεριλαμβάνονται:

  • Η παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως το Climate Ambition που εμβαθύνει στη μεθοδολογία των επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων (SBTi) για τη μείωση των εκπομπών ρύπων
  • Η πρόσβαση σε εργαλεία και πληροφοριακό υλικό

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον φιλόξενο και πράσινο χώρο της Οργάνωσης Γη, περιλαμβάνοντας ειδικές ξεναγήσεις και δράσεις για τα μέλη που συμμετείχαν.