ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Στην πρώτη γραμμή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού.
Ο Όμιλος διενεργεί προληπτικό γονιδιακό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, με παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ. Πιο συγκεκριμένα, διενεργείται έλεγχος στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, οι μεταλλάξεις των οποίων έχουν σχετισθεί με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ οι μεταλλάξεις των συγκεκριμένων γονιδίων διερευνώνται με εξέταση αίματος. Η δειγματοληψία πραγματοποιείται σε όλα τα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου, χωρίς ραντεβού και χωρίς να απαιτείται κάποια προετοιμασία.
Η εξέταση καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ για:
- Όλες τις γυναίκες που έχουν διάγνωση επιθηλιακού καρκινώματος των ωοθηκών, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού.
- Όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού πριν από την ηλικία των 45 ετών.
- Όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε οποιαδήποτε ηλικία και έχουν τουλάχιστον δύο περιστατικά από την ίδια μεριά της οικογένειας με διαγνωσμένο καρκίνο μαστού, ωοθηκών, παγκρέατος ή προστάτη.
- Τις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό μετάλλαξης στα γονίδια BRCA1 και BRCA2.
Τα γονίδια BRCA1 και BRCA2
Τα γονίδια BRCA1 (Breast Cancer 1) και BRCA2 (Breast Cancer 2) ανήκουν στα λεγόμενα ογκοκατασταλτικά γονίδια (tumor suppressors). Τα γονίδια αυτά διαδραματίζουν κομβικό ρόλο προστασίας εναντίον του καρκίνου, καθώς επιδιορθώνουν βλάβες που μπορεί να προκύψουν στο DNA και οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
Ωστόσο, όταν τα γονίδια αυτά φέρουν μεταλλάξεις που επηρεάζουν τη λειτουργία τους, αδυνατούν να επιδιορθώσουν αποτελεσματικά τις βλάβες του DNA.
Έτσι, ενώ οι ενήλικες γυναίκες εμφανίζουν πιθανότητα 1,4% να αναπτύξουν σποραδικό καρκίνο των ωοθηκών στη διάρκεια της ζωής τους, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στα 70 έτη είναι:
- 39% στις γυναίκες-φορείς της μετάλλαξης BRCA1
- Έως 17% στις γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη BRCA2
Σημαντικά αυξημένος είναι και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, τα άτομα-φορείς της μετάλλαξης BRCA διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσου καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη.
Εφόσον η μετάλλαξη BRCA ανιχνευθεί στο γονιδιακό έλεγχο, ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει μια σειρά από παρεμβάσεις για την πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου.
Τεστ πολυγονιδιακού κινδύνου
Στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διενεργείται αποκλειστικά τεστ πολυγονιδιακού κινδύνου (PRS) και ανίχνευση των μονογονιδιακών μεταλλάξεων BRCA1/2 για τον καρκίνο του μαστού.
Η συνδυαστική ανάλυση και εκτίμηση του γενετικού κινδύνου, οδηγεί στην ουσιαστικότερη και πληρέστερη πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Και αυτό διότι παρέχει μία πολύ πιο ολοκληρωμένη γενετική εικόνα, δίνοντας τη δυνατότητα στον γιατρό να καθορίσει ένα πλάνο προληπτικής διαχείρισης υψηλής ακρίβειας.
Η συνδυαστική αξιολόγηση BRCA1/2 & PRS συνιστάται ιδιαιτέρως για:
- Νεαρές γυναίκες με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
- Συγγενείς πρώτου βαθμού ασθενών με καρκίνο μαστού, οι οποίες νόσησαν σε ηλικία κάτω των 45 ετών
Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία – Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»
Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά».
Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να κάνουν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία στα 53 Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου, σε Αττική, Εύβοια και Θεσσαλονίκη.
Τα ραντεβού κλείνονται καθημερινές και Σάββατα. Το πρόγραμμα των Διαγνωστικών Κέντρων έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε οι δικαιούχοι του προγράμματος να εξυπηρετούνται την επόμενη ημέρα.
Τα αποτελέσματα εκδίδονται μέσα σε 3 ημέρες. Αναρτώνται στην ειδική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά μπορούν να αποσταλούν και με email. Μπαίνουν επίσης στον Ψηφιακό Φάκελο Υγείας, όπου διατηρείται όλο το ιστορικό εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.
Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ είναι εξοπλισμένη με σύγχρονους ψηφιακούς μαστογράφους χαμηλής ακτινοβολίας. Οι εξεταζόμενες έχουν δυνατότητα επιλογής άνδρα ή γυναίκας τεχνολόγου. Όλοι οι συνεργάτες του Ομίλου είναι έμπειροι και εξειδικευμένοι, έτοιμοι να λύσουν κάθε απορία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Η ψηφιακή μαστογραφία ανιχνεύει συμπαγείς και κυστικές βλάβες καθώς και περιοχές με ύποπτες αλλοιώσεις. Είναι η προληπτική εξέταση επιλογής κατά του καρκίνου του μαστού.
Σύμφωνα με τις σύγχρονες οδηγίες, οι υγιείς και ασυμπτωματικές γυναίκες πρέπει να κάνουν την πρώτη, λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς, στα 35 έτη. Η μαστογραφία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια μετά την ηλικία των 40 ετών και κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών. Για τις γυναίκες που έχουν επιβεβαιωμένη μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, συνιστάται ετήσια μαστογραφία από τα 30 έτη.