Αν παρακολουθήσει κανείς τα trends στα social media, αλλά και στη βιομηχανία καλλυντικών, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την αντιγήρανση, θα διαπιστώσει ότι δύο από τις λέξεις «κλειδιά» που εμφανίζονται ξανά και ξανά είναι το «κολλαγόνο» και το «υαλουρονικό οξύ». Το κολλαγόνο, ειδικότερα, φιγουράρει ως λύση για γερά και υγιή μαλλιά, για την ανάκτηση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας, για βελτίωση της ελαστικότητας και της αντοχής του δέρματος και πολλά άλλα οφέλη.
Η αλήθεια είναι πως το κολλαγόνο είναι η μεγαλύτερη σε ποσότητα πρωτεΐνη του ανθρώπινου σώματος και βρίσκεται παντού στο σώμα μας: στο δέρμα, στα οστά, στις αρθρώσεις, στους μύες άλλα και σε άλλους ιστούς. Μαζί με την κερατίνη και την ελαστίνη, αποτελεί βασικό δομικό υλικό του δέρματος και του παρέχει ελαστικότητα και ανθεκτικότητα.
Ο οργανισμός μας παράγει φυσικά την απαραίτητη ποσότητα του κολλαγόνου. Με την πάροδο του χρόνου όμως και τη γήρανση του οργανισμού η παραγωγή αυτή μειώνεται αισθητά, γεγονός που έχει επιπτώσεις στο δέρμα -απώλεια ελαστικότητας και σφριγηλότητας, εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων-, στις αρθρώσεις, αλλά και στη φυσική μας απόδοση γενικότερα.
Το κολλαγόνο επηρεάζεται επίσης και από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα και οι τοξίνες.
Διατροφικά συμπληρώματα κολλαγόνου και αντιγήρανση
Πολλοί άνθρωποι, με το πέρας της ηλικίας, καταφεύγουν στα πολυδιαφημισμένα συμπληρώματα κολλαγόνου, ελπίζοντας ότι θα βρουν σε αυτά την πηγή της νεότητας. Μπορούν, όμως, αυτά τα προϊόντα να αντιστρέψουν πραγματικά τη διαδικασία γήρανσης;
Πολλά προϊόντα ισχυρίζονται ότι μπορούν να μειώσουν τα σημάδια της γήρανσης, σβήνοντας τις ρυτίδες και αντιμετωπίζοντας τη χαλάρωση.
«Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, η οποία βοηθά το δέρμα να έχει όγκο», λέει η Δρ Dawn Davis, δερματολόγος της Mayo Clinic.
Μπορούν, όμως, τα συμπληρώματα κολλαγόνου να αντιστρέψουν τη γήρανση;
«Προς το παρόν, δεν έχουμε ισχυρές αποδείξεις ότι υπάρχει συμπλήρωμα κολλαγόνου που λαμβάνεται από το στόμα χωρίς συνταγή ή τοπικό συμπλήρωμα κολλαγόνου που να έχει αποτέλεσμα αναφορικά με την αντιγήρανση», λέει.
Το κολλαγόνο που εφαρμόζεται τοπικά μπορεί να είναι δύσκολο να απορροφηθεί από το δέρμα λόγω της χημικής του δομής.
Εάν σκοπεύετε, επίσης, να πάρετε ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου, είτε σε υγρή μορφή είτε σε σκόνη, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η τριπλή έλικα που συνθέτει το κολλαγόνο δεν μπορεί να απορροφηθεί ολόκληρη ως έχει. Θα διασπαστεί πρώτα σε μεμονωμένα αμινοξέα μέσα στο γαστρεντερικό σύστημα πριν φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια, το σώμα θα ανασυνθέσει και θα σχηματίσει νέες πρωτεΐνες, όπου χρειάζεται, και θα τις χρησιμοποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες, σημειώνει από την πλευρά της η Lisa Mejia, διαιτολόγος στη Mayo Clinic.
Αυτό σημαίνει, προσθέτει η ίδια, πως αυτές οι νέες πρωτεΐνες μπορεί να μην περιέχουν τα ίδια αμινοξέα που περιείχε αρχικά το συμπλήρωμα κολλαγόνου και είναι άγνωστο αν θα βοηθήσουν πράγματι σε αυτό που διαφημίζει η όποια εταιρεία παράγει το συμπλήρωμα. Δεν είναι σίγουρο, επομένως, ότι ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου που υποτίθεται ότι βοηθά το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και τις αρθρώσεις για να παράγει πραγματικά κολλαγόνο που θα το κάνει.
Επιπλέον, σημειώνει, οι μεγάλες και μακροπρόθεσμες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων κολλαγόνου είναι περιορισμένες.
Πώς μπορώ να αυξήσω την παραγωγή κολλαγόνου
Η Δρ Davis προτείνει να κάνετε απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής για να αυξήσετε το κολλαγόνο.
«Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το κολλαγόνο και την ελαστίνη σας για αντιγήρανση είναι να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ, να αποφύγετε το κάπνισμα ή την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα και να φοράτε το αντηλιακό σας», λέει.
Τροφές που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου είναι, μεταξύ άλλων:
- Ο ζωμός από κόκαλα.
- Τα ψάρια, το κοτόπουλο και το κρέας.
- Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.
- Τα αυγά.
Τα ίδια πάνω-κάτω συνιστά και η διαιτολόγος.
Από τη γενική άποψη της υγείας, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει επαρκή πρωτεΐνη, καθώς όσο μεγαλώνουμε, οι ανάγκες μας σε πρωτεΐνες αυξάνονται. Παράλληλα, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν τα πρωτογενή αμινοξέα που συνθέτουν το κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των αρθρώσεων καθώς μεγαλώνουμε.
Καλές πηγές των αμινοξέων που βρίσκονται συνήθως στο κολλαγόνο είναι, πέραν του ζωμού από κόκαλα:
- Η ζελατίνη χωρίς πρόσθετη γεύση.
- Τα γαλακτοκομικά και ειδικά η παρμεζάνα.
- Τα όσπρια.
- Η μη γενετικά τροποποιημένη σόγια, όπως το τόφου.
- Η σπιρουλίνα.
- Ζωικές πηγές, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το χοιρινό, τα ψάρια και τα αυγά.
Για την υποστήριξη του σχηματισμού του κολλαγόνου, είναι επίσης σημαντικό να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη C, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορείτε να τα βρείτε σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που περιλαμβάνει πράσινα φυλλώδη και ριζώδη λαχανικά, καθώς και ξηρούς καρπούς και σπόρους, ιδίως κολοκυθόσπορο και κάσιους.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Dermaplane: Πόσο ασφαλές είναι για την αποτρίχωση και την απολέπιση του προσώπου
Υψηλή χοληστερόλη: Ποιες ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να τη μειώσετε
Κολλαγόνο: 7 τροφές που θα βοηθήσουν να έχετε ένα υγιές και νεανικό δέρμα