Οι δερματολόγοι συνιστούν να μην ξεχνάμε να βάζουμε ξανά και ξανά αντηλιακό όσο καθόμαστε στον ήλιο.
Το νούμερο SPF που γράφει πάνω το μπουκαλάκι του αντηλιακού αντιπροσωπεύει τη διάρκεια έκθεσης που μπορεί να αντέξει το δέρμα σας χωρίς να καεί. Ο δείκτης SPF30 για παράδειγμα σημαίνει ότι μπορείτε να μείνετε 30 λεπτά κάτω από τον ήλιο.
Τα συστατικά από το αντηλιακό θα διασπαστούν τόσο στο δέρμα σας όσο και στο δοχείο του, αν το αφήσετε εκτεθειμένο για πολλή ώρα. Κρατώντας το αντηλιακό σας κάτω από τον ήλιο σημαίνει ότι η σύνθεσή του θα λιώσει και θα υποβαθμιστεί, με αποτέλεσμα να το κάνει λιγότερο αποτελεσματικό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρμόδιοι οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, συνιστούν να μην τα αφήνουμε καθόλου εκτεθειμένα στον ήλιο. Προτιμότερο είναι να τα τυλίγουμε στην πετσέτα και να τα τοποθετούμε σε σκιερό μέρος. Το μέρος αυτό για κανένα λόγο δεν πρέπει να είναι το αυτοκίνητο διότι όταν έχει ζέστη, μετατρέπεται σε «φούρνο».
Δείτε επίσης: Τα σημεία στο δέρμα που συνήθως ξεχνάμε όταν βάζουμε αντηλιακό
Επιπλέον, η παραμονή του αντηλιακού στην παραλία πρέπει να είναι σύντομη. Αν το πρόγραμμά σας είναι να μείνετε πολλές ώρες δίπλα στη θάλασσα, να φυλάξετε το αντηλιακό σε κάποιο φορητό ψυγείο που είναι δροσερό. Μην ξεχνάτε ότι στις συσκευασίες των αντηλιακών αναγράφεται πως πρέπει να προστατεύονται και από την ακραία ζέστη.
Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία, όμως, το αντηλιακό σας πρέπει να πληροί ορισμένες προδιαγραφές, κυρίως να μην είναι παλιό. Αν δεν θυμάστε πότε το αγοράσατε, πετάξτε το. Τα αντηλιακά αντέχουν έως τρία χρόνια, εφ’ όσον δεν εκτίθενται στον ήλιο ή στην έντονη ζέστη.
Δείτε επίσης: Οι «χρυσοί» κανόνες για να έχετε λαμπερό δέρμα μετά τα 50
Φωτογραφία: iStock