Απώλεια βάρους: Πώς να κρατήσετε το δέρμα σας σφιχτό όταν χάνετε κιλά

  • Ελισάβετ Σταύρου
απώλεια βάρους - χαλαρό δέρμα
Μπορεί να είστε σε θέση να συσφίξετε το χαλαρό δέρμα μετά την απώλεια βάρους με διάφορους φυσικούς τρόπους και ιατρικές θεραπείες.

Το χαλαρό δέρμα μετά την απώλεια βάρους είναι συνηθισμένο, ιδιαίτερα σε εκείνους που χάνουν αρκετά κιλά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Το δέρμα μπορεί να χάσει την ελαστικότητά του και να «πέσει». Υπάρχουν όμως τρόποι να το συσφίξετε, είτε με αλλαγές στον τρόπο ζωής είτε με ιατρικές παρεμβάσεις.

Μετά την απώλεια βάρους, το δέρμα σας μπορεί να έχει χάσει τις απαραίτητες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνες που του δίνουν τη σφριγηλότητά του.

Η σύσταση κολλαγόνου στο δέρμα σας καθορίζεται επίσης από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το ιστορικό καπνίσματος, η γενική υγεία και τα γονίδια. Πολλοί άνθρωποι δεν ενοχλούνται από το παραπανίσιο δέρμα και δεν αναζητούν θεραπεία. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό αυτό το επιπλέον δέρμα να ερεθιστεί ακόμα και να μολυνθεί.

Υπάρχουν μερικές απλές, υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να αντιμετωπίσετε το χαλαρό δέρμα. Αν και οι «φυσικές» θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε μικρές βελτιώσεις στην όψη και την αίσθηση του δέρματός σας, δεν θα αντιμετωπίσουν πλήρως την αιτία της χαλάρωσής του, ούτε θα το διορθώσουν εντελώς.

Άσκηση και διατροφή

Η γυμναστική και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την απώλεια βάρους σας και να χτίσετε υγιείς μύες. Αυτό θα βοηθήσει στη χαλάρωση του δέρματος, επειδή οι νέοι μύες μπορούν να βοηθήσουν να το «γεμίσουν».

Παράλληλα, μια διατροφή πλούσια σε άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη των μυών. Η κατανάλωση πρωτεΐνης μετά την προπόνηση δύναμης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την οικοδόμηση των μυών.

Σημαντικό είναι επίσης να πίνετε πολύ νερό, καθώς το καλά ενυδατωμένο δέρμα είναι πιο ελαστικό.

Δείτε επίσης: Δέκα τροφές για γερά και υγιή μαλλιά

Ρούχα συμπίεσης

Το να φοράτε ρούχα συμπίεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων από τις παρενέργειες του χαλαρού δέρματος. Οι κάλτσες συμπίεσης και άλλα ρούχα που συγκρατούν σταθερά το χαλαρό δέρμα μαζί ελαχιστοποιούν την τριβή στο δέρμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, του ερεθισμού, του κνησμού και του κινδύνου μόλυνσης.

Συσφικτική κρέμα

Οι συσφικτικές κρέμες υπόσχονται σύσφιξη της χαλαρής επιδερμίδας. Δυστυχώς, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν αποδειχθεί. Ωστόσο, μπορούν σίγουρα να βελτιώσουν την υφή του δέρματος, αλλά και να ενισχύσουν συνολικά την προσπάθεια διατήρησης της υγείας του δέρματος.

Κολλαγόνο

Προκαταρκτικές μελέτες για τα συμπληρώματα κολλαγόνου υποδεικνύουν ότι τα από του στόματος συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγρασίας και της ελαστικότητας του δέρματος, όπως και το τοπικό κολλαγόνο που εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα.

Δείτε επίσης: Ο καφές βοηθάει το δέρμα του προσώπου μας να μοιάζει πιο νεανικό [μελέτη]

Ιατρικές παρεμβάσεις

Σε περίπτωση που η απώλεια βάρους είναι μεγάλη και το παραπανίσιο δέρμα πλέον είναι πρόβλημα, υπάρχουν και χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να σας βοηθήσον να το «ξεφορτωθείτε».

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται από πλαστικούς χειρούργους και μπορούν να γίνουν στην κοιλιά (κοιλιοπλαστική), στα χέρια, στους μηρούς ή και στο στήθος (ανόρθωση στήθους).

Άλλες ιατρικές διαδικασίες

Εάν θέλετε να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπίσετε το χαλαρό δέρμα σας, υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως οι συσκευές ηλεκτροδιέγερσης που βασίζονται σε ραδιοσυχνότητες και διεγείρουν την ανάπτυξη νέου κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα.

Mε πληροφορίες από: BMCC / Φωτογραφία iStock