Iatropedia

Δέκα τροφές για γερά και υγιή μαλλιά

Beauty is watching herself in the mirror

Για να έχετε υγιή, απαλά και λαμπερά μαλλιά, είναι σημαντικό να τρώτε υγιεινά, να πίνετε άφθονο νερό και να καταναλώνετε αρκετά φρούτα και λαχανικά.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιες τροφές που θεωρούνται ακόμη πιο «πολύτιμες» για τα μαλλιά μας.

Ποιες είναι αυτές;

Σολομός για λάμψη

Ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι πλούσια σε υγιεινά Ω3 λιπαρά οξέα. Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει αυτά τα υγιεινά λιπαρά, οπότε πρέπει να τα λαμβάνουμε από τα τρόφιμα ή από συμπληρώματα. Μας βοηθούν να προστατευτούμε από ασθένειες, αλλά το σώμα μας τα χρειάζεται επίσης και για την ανάπτυξη των μαλλιών μας και για να διατηρούνται λαμπερά και γεμάτα.

Γιαούρτι για μήκος

Είναι γεμάτο πρωτεΐνες, το δομικό στοιχείο των μαλλιών μας. Το γιαούρτι περιέχει επίσης ένα συστατικό που βοηθά στη ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και στην ανάπτυξη των μαλλιών. Ονομάζεται βιταμίνη Β5 (γνωστή ως παντοθενικό οξύ) και μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην αντιμετώπιση της αραίωσης και της τριχόπτωσης. Το παντοθενικό οξύ θα το συναντήσετε και ως συστατικό σε ετικέτες προϊόντων περιποίησης μαλλιών και δέρματος.

Σπανάκι για μαλλιά πιο δυνατά

Όπως τόσα άλλα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι είναι γεμάτο εκπληκτικά θρεπτικά συστατικά. Έχει τόνους βιταμίνης Α, καθώς και σίδηρο, βήτα καροτίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C. Τα συστατικά αυτά συνεργάζονται μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν υγιές τριχωτό κεφαλής και υγιή μαλλιά. Διατηρούν τα μαλλιά σας ενυδατωμένα, ώστε να μην σπάνε. Θέλετε να το μπερδέψετε λίγο; Το λάχανο είναι άλλη μία εξαιρετική πράσινη επιλογή.

Γκουάβα για την πρόληψη του σπασίματος

Το τροπικό αυτό φρούτο ξεχειλίζει βιταμίνη C. Προστατεύει τα μαλλιά σας από το σπάσιμο. Ένα φλιτζάνι γκουάβα περιέχει 377 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C. Αυτό είναι πάνω από τέσσερις φορές η ελάχιστη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα!

Δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο για πρόληψη της τριχόπτωσης

Η λήψη πολύ λίγου σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Αλλά το σημαντικό αυτό θρεπτικό συστατικό μπορείτε να το βρείτε σε δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο, δημητριακά και ζυμαρικά, καθώς και στη σόγια και στις φακές. Το μοσχαρίσιο κρέας, ειδικά το συκώτι, έχει πολύ σίδηρο. Το ίδιο ισχύει και για τα οστρακοειδή και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά.

Άπαχα πουλερικά για πιο γεμάτη τρίχα

Όταν δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη, η ανάπτυξη των μαλλιών σταματά. Καθώς σταματά και οι παλαιότερες τρίχες πέφτουν, μπορεί να έχετε τριχόπτωση. Για να πάρετε πρωτεΐνη από το κρέας, επιλέξτε άπαχες επιλογές όπως το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα, που έχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, σε σχέση με πηγές όπως το μοσχάρι και το χοιρινό.

Γλυκοπατάτες για περισσότερη λάμψη

Έχετε ξηρά μαλλιά που έχουν χάσει τη λάμψη τους; Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται β-καροτένιο. Το σώμα σας μετατρέπει τη β-καροτίνη σε βιταμίνη Α. Αυτό βοηθά στην προστασία από τα ξηρά, θαμπά μαλλιά. Ενθαρρύνει επίσης τους αδένες στο τριχωτό της κεφαλής να παράγουν ένα λιπαρό υγρό που ονομάζεται σμήγμα, το οποίο εμποδίζει την ξηρότητα των μαλλιών. Το β-καροτένιο μπορείτε να το βρείτε και σε άλλα πορτοκαλί λαχανικά, όπως τα καρότα, η κολοκύθα, το πεπόνι και τα μάνγκο.

Κανέλα για την κυκλοφορία

Πασπαλίστε με κανέλα το πλιγούρι βρώμης ή τον καφέ σας. Η κανέλα βοηθά στην κυκλοφορία, δηλαδή στη ροή του αίματος που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους θύλακες των μαλλιών σας.

Αυγά για ανάπτυξη

Οι βασικές ανάγκες σας σε πρωτεΐνες και σίδηρο καλύπτονται όταν τρώτε αυγά. Είναι πλούσια σε μια βιταμίνη Β που ονομάζεται βιοτίνη και βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών. Η μη επαρκής πρόσληψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Η βιοτίνη βοηθά επίσης στην ενίσχυση των εύθραυστων νυχιών.

Στρείδια για όγκο

Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Όταν δεν παίρνετε αρκετό από αυτό το μέταλλο, μπορεί να εμφανίσετε τριχόπτωση – ακόμη και στις βλεφαρίδες σας. Τα κύτταρα που χτίζουν την τρίχα βασίζονται στον ψευδάργυρο. Ψευδάργυρο περιέχουν επίσης το μοσχαρίσιο κρέας, το καβούρι, ο αστακός και τα εμπλουτισμένα με βιταμίνες δημητριακά.

Πηγή: WebMD

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πράσινο τσάι και αδυνάτισμα: Γιατί δεν είναι το «Ozempic της φύσης»

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο τα παιδιά