Έχετε έκζεμα; Προσέξτε το αλάτι που βάζετε στο φαγητό σας, συνιστούν οι γιατροί

  • Ρούλα Τσουλέα
έκζεμα
Ένας στους δέκα άνθρωποι παρουσιάζουν έκζεμα (ή ατοπική δερματίτιδα) κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αν πάσχετε από έκζεμα, καλό είναι να εξετάσετε προσεκτικά τη διατροφή σας, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως έστω και λίγο αλάτι παραπάνω από το συνιστώμενο να τρώτε την ημέρα, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εξάρσεων.

Το έκζεμα (ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα) είναι  μία χρόνια δερματοπάθεια. Εκδηλώνεται με εξάρσεις και υφέσεις. Στις εξάρσεις οι πάσχοντες αναπτύσσουν χαρακτηριστικό, ξηρό εξάνθημα που προκαλεί έντονο κνησμό (φαγούρα). Είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις του δέρματος, καθώς προσβάλλει σχεδόν έναν στους δέκα ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Το αλάτι αποτελείται από χλωριούχο νάτριο. Το νάτριο το προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Προσφάτως οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το νάτριο αποθηκεύεται στο δέρμα, όπου παίζει ρόλο στη φλεγμονή που χαρακτηρίζει το έκζεμα.

«Οι περισσότεροι ενήλικες στη Δύση τρώνε πολύ περισσότερο αλάτι από το συνιστώμενο», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Katrina Abuabara, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο UCSF. «Οι εξάρσεις του εκζέματος είναι πολύ δύσκολες για τους ασθενείς. Συχνά εμφανίζονται αιφνιδίως και πολλοί πάσχοντες δεν ξέρουν πώς να τις αποτρέψουν».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Dermatology. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 215.832 εθελοντές, ηλικίας 37-73 ετών.

Οι εθελοντές παρέχουν εδώ και χρόνια αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και την υγεία τους στην βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank. Υποβάλλονται επίσης τακτικά σε διάφορες εξετάσεις.

Από τους εθελοντές αυτούς, οι 10.839 (ποσοστό 5%) έπασχαν από έκζεμα.  Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο αλάτι κατανάλωναν, ελέγχοντας την απέκκριση νατρίου στις αναλύσεις ούρων τους. Εξέτασαν επίσης τη σοβαρότητα του εκζέματός τους από τις συνταγογραφήσεις που είχαν για την αντιμετώπισή του.

Όπως διαπίστωσαν, κάθε πρόσθετο 1 γραμμάριο αλάτι (ή 1.000 mg νάτριο) σχετιζόταν με αύξηση:

  • Κατά 11% στις πιθανότητες να εκδηλωθεί έκζεμα
  • Κατά 16% στις πιθανότητες να έχει κάποιος ενεργή μορφή της δερματοπάθειας
  • Κατά 11% στις πιθανότητες να είναι σοβαρό έκζεμα

Οι επιστήμονες επαλήθευσαν τα ευρήματά τους σε 13.014 συμμετέχοντες σε άλλη μεγάλη βάση δεδομένων, διαπιστώνοντας ότι 1 γραμμάριο αλάτι παραπάνω την ημέρα σχετίζεται με 22% περισσότερες πιθανότητες έξαρσης του εκζέματος.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μείωση του άλατος μπορεί να αποτελεί έναν απλό τρόπο για να ελέγξουν οι ασθενείς με έκζεμα τη δερματοπάθειά τους.

Φωτογραφία: iStock