Έχετε σπυράκια στο πρόσωπο; Πόσο τα επηρεάζει στ’ αλήθεια η διατροφή σας

  • Ρούλα Τσουλέα
ακμή
Μία δερματολόγος εξηγεί πόσο αληθεύει ότι προκαλούν ακμή τρόφιμα όπως η σοκολάτα και τα πρόχειρα φαγητά.

Αν έχετε ακμή, σίγουρα έχετε ακούσει ότι την προκαλούν οι σοκολάτες, οι καραμέλες και άλλα πρόχειρα φαγητά. Πόσο αληθεύει αυτό, όμως;

«Η κατανάλωση τροφίμων που προκαλούν ραγδαία αύξηση στη γλυκόζη (ή σάκχαρο) αίματος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτυχθούν σπυράκια. Στα τρόφιμα αυτά συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα και ροφήματα με ζάχαρη, αλλά και τα λευκά ζυμαρικά και ρύζι», απαντά η δερματολόγος Dr. Jennifer Lucas, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Όπως εξηγεί, τα τρόφιμα αυτά είναι επιβαρυντικά επειδή προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό. Η φλεγμονή με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε λιπαρότητα και σπυράκια.

Εν τούτοις, δεν ευθύνεται για τα σπυράκια μία συγκεκριμένη τροφή. Η ανθυγιεινή διατροφή στο σύνολό της είναι αυτή που καθιστά πολλούς ανθρώπους πιο επιρρεπείς στην ακμή. Αν η διατροφή είναι κατά βάση υγιεινή και τρώει κάποιος σποραδικά μια σοκολάτα, είναι απίθανο να αντιμετωπίσει πρόβλημα με το δέρμα του.

Πόσο μάλλον που στην ανάπτυξη της ακμής παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση. Τα γονίδια εξηγούν γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να τρώνε «ένοχα» τρόφιμα, δίχως να πυροδοτείται η ακμή τους.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ακμή είναι η ηλικία (είναι πιο συχνή στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες) και οι ορμόνες. Την επηρεάζει επίσης το στρες, καθώς και τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Αν αυτά είναι, λ.χ., πολύ λιπαρά, μπορεί να την εντείνουν.

Αν έχετε παρατηρήσει πως τα πρόχειρα φαγητά και τα γλυκά τείνουν να επιδεινώνουν την ακμή σας, η υγιεινή διατροφή μπορεί να τη μειώσει, λέει η Dr. Lucas.

Αν, τέλος, έχετε έντονη ακμή ή τα σπυράκια σας επηρεάζουν αρνητικά, συνιστά να απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο ιατρό. Εκείνος θα σας αξιολογήσει και θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Φωτογραφία: iStock