Iatropedia

Επιχείλιος έρπης: Πόσο μεταδοτικός είναι ο έρπης στο στόμα – Πώς αντιμετωπίζεται

Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες παρουσιάζουν έρπη στα χείλη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Ο επιχείλιος έρπης είναι μία από τις συχνότερες λοιμώξεις στο στόμα. Η συντριπτική πλειονότητα των ενηλίκων (το 90%) εκτίθενται στον ιό που τον προκαλεί μέχρι να γίνουν 50 ετών, ενώ τουλάχιστον οι μισοί θα παρουσιάσουν έρπη στα χείλη.

Στην πραγματικότητα, το 50-80% των  ενηλίκων παρουσιάζουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους την επώδυνη, κόκκινη φλύκταινα στη γωνία των χειλιών τους που σύντομα γίνεται πληγή.

Πόσο μεταδοτικός είναι, όμως, ο επιχείλιος έρπης και με ποιους τρόπους μπορεί να περάσει από άτομο σε άτομο; Όπως αναφέρουν οι SOS Ιατροί, μεταδίδεται τόσο με την άμεση επαφή με τον ασθενή, όσο και με μολυσμένα αντικείμενα.

Η διασπορά του είναι πιο συχνή κατά την οξεία φάση του, δηλαδή από ασθενείς που έχουν ανοικτή πληγή. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να μεταδοθεί με:

Ο επιχείλιος έρπης μπορεί εύκολα να μεταδοθεί όχι μόνο σε άλλα άτομα, αλλά και σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά μπορούν εύκολα να κολλήσουν. Ένα νεογέννητο π.χ. μπορεί εύκολα να μολυνθεί από τη μητέρα του ή από άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος να μεταδοθεί ο επιχείλιος έρπης στα μάτια ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων του πάσχοντος. Επομένως, να μην αγγίζετε με τα χέρια σας την μολυσμένη περιοχή και να τα σαπουνίζετε πολύ συχνά. Να μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα (πετσέτες, είδη κουζίνας) με άλλα άτομα. Φροντίστε επίσης να διατηρείτε την περιοχή καθαρή, διότι υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.

Πώς να τον αντιμετωπίσετε

Όταν ένας άνθρωπος μολυνθεί από τον ιό του απλού έρπητα 1 (HSV-1), θα τον φέρει για όλη του τη ζωή. Μερικοί άνθρωποι δεν εκδηλώνουν ποτέ συμπτώματα μετά τη μόλυνση, ενώ άλλοι έχουν περιοδικές λοιμώξεις.

Ο επιχείλιος έρπης συνήθως είναι χειρότερος την πρώτη φορά που εκδηλώνεται. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα σαν της γρίπης (μεταξύ άλλων πονοκέφαλο και πρησμένους λεμφαδένες). Μπορεί επίσης να αναπτυχθούν πληγές στα χείλη και γύρω από αυτά, σε αρκετά σημεία. Οι πληγές χρειάζονται 4-6 ημέρες για να αρχίσουν να δημιουργούν κρούστα και να επουλώνονται.

Για να καταπραΰνετε τα συμπτώματά σας οι SOS Ιατροί συνιστούν τα εξής:

Φωτογραφία: iStock