Iatropedia

Γιατί έχω ξηρό δέρμα: 10 λόγοι και πως να το αντιμετωπίσετε

A young woman applies moisturizer to her face, her reflection in the mirror capturing her dedication to self-care

Όση ενυδατική και να βάζετε, το δέρμα σας παραμένει στεγνό. Ποιοί είναι οι λόγοι που έχετε ξηρό δέρμα και τι πρέπει να προσέχετε;

Η έλλειψη υγρασίας είναι γενικά η αιτία για ξηροδερμία, αλλά τι είναι αυτό που προκαλεί αυτήν την έλλειψη;  Το ξηρό δέρμα προκαλείται από έναν εξασθενημένο φραγμό του δέρματος και από δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια των απαραίτητων υγιών λιπών στο ανώτερο στρώμα του δέρματος.

Το ανώτερο στρώμα του δέρματος αποτελείται από νεκρά κύτταρα και φυσικά έλαια, τα οποία βοηθούν στο να «παγιδευτεί» η υγρασία για να διατηρηθεί το δέρμα απαλό και λείο.

Ωστόσο, αν το δέρμα δεν κρατάει το νερό και τα έλαια που είναι απαραίτητα, τότε μπορεί να προκληθεί ξηροδερμία.

Η ξηροδερμία μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, από τα χέρια και το πρόσωπο μέχρι τα πόδια και το στομάχι.

Όταν διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας είναι ξηρό, πριν βάλετε αρκετή ενυδατική κρέμα, καλό θα ήταν να καταλάβετε ακριβώς τι το προκαλεί, για να το αντιμετωπίσετε σωστά και στοχευμένα.

10 αιτίες που προκαλούν το ξηρό δέρμα

1. Άρωμα

Τα αρώματα έχουν την τάση να ερεθίζουν το ξηρό δέρμα. Επομένως αποφύγετε τα αποσμητικά και τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που είναι γεμάτα με άρωμα.

Πριν βάλετε πάνω σας μια κρέμα σώματος ή προσώπου, ελέγξτε τη λίστα συστατικών και προτιμήστε προϊόντα χωρίς άρωμα (fragrance free).

2. Υπερβολική χρήση σαπουνιού

Το σαπούνι και τα σαμπουάν μπορεί να απορροφήσουν την υγρασία από το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούν τη λιπαρότητα.

Ακόμα και τα απορρυπαντικά του πλυντηρίου ρούχων μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας και να προκαλέσουν ξηροδερμία.

Επιλέξτε σαπούνια και σαμπουάν ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας και μην κάνετε υπερβολική χρήση.

Δείτε επίσης: Ψάρια, αυγά και ξηροί καρποί: Οι ιδανικές τροφές για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια

3. Τα γονίδια είναι συχνή αιτία για ξηρό δέρμα

Αν οι γονείς σας ή κάποιος στην οικογένειά σας έχει ξηροδερμία, είναι πολύ πιθανό να το κληρονομήσετε και εσείς.

Σύμφωνα με μια μελέτη, μεταλλάξεις σε γονίδια που ελέγχουν την παραγωγή της πρωτεΐνης φιλαγκρίνης, η οποία παίζει ρόλο στο σχηματισμό και την ενυδάτωση του δερματικού φραγμού, μπορεί να προκαλέσουν διάφορες δερματικές παθήσεις. Τα άτομα με αυτές τις μεταλλάξεις (περίπου το 10% του πληθυσμού, σύμφωνα με τη μελέτη) υποφέρουν από ξηρότερο δέρμα και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν έκζεμα, όπως η ατοπική δερματίτιδα.

Εάν είχατε πάντα ξηρό δέρμα ή αν το κληρονομήσατε από την οικογένειά σας, είναι απαραίτητο να είστε επιμελής με την καθημερινή ενυδάτωση.

4. Το «σκληρό» νερό μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση υγρασίας

Όταν το νερό της βρύσης έχει υψηλή συγκέντρωση σε μέταλλα όπως μαγνήσιο και ασβέστιο, είναι γνωστό ως «σκληρό» νερό.

Τα βαρέα αυτά μέταλλα μετατρέπουν τα έλαια στο δέρμα σε μια παχιά ουσία που βουλώνει τους αδένες, επιδεινώνει καταστάσεις όπως η ακμή και αποτρέπει την απορρόφηση της υγρασίας στο δέρμα.

Βάλτε φίλτρο νερού στη βρύση του μπάνιου που πλένετε το πρόσωπό σας, ακόμα και στην ντουζιέρα για να διατηρήσετε απαλό το δέρμα στο σώμα σας.

Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε προϊόντα περιποίησης που περιέχουν βιταμίνες Α και C, καθώς εξουδετερώνουν την επίστρωση που αφήνει το σκληρό νερό.

Δείτε επίσης: Εποχική τριχόπτωση: Ποιους μήνες χάνουμε περισσότερα μαλλιά και πως να το αντιμετωπίσουμε

5. Ξηρό δέρμα από τα φάρμακα για την ακμή 

Το σαλικυλικό οξύ μπορεί να κάνει «θαύματα» για τη θεραπεία της ακμής, αλλά μπορεί επίσης να στεγνώσει το δέρμα σας όταν αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά.

Η ξηρότητα είναι επίσης μια κοινή παρενέργεια της ρετινόλης

Δεν χρειάζεται να βγάλετε από την ρουτίνα περιποίησής σας τις δύο αυτές ουσίες, αλλά αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας γίνεται ξηρό, μειώστε τη συχνότητα που τα χρησιμοποιείτε.

6. Ξηρός αέρας = Ξηρό δέρμα

Έχετε παρατηρήσει ότι τον χειμώνα το δέρμα μας τείνει να ξεραίνεται, κυρίως στα χέρια που μένουν «απροστάτευτα».

Ο ξηρός αέρας αφυδατώνει το δέρμα μας. Είναι σημαντικό, τους χειμερινούς μήνες κυρίως, ενα ενυδατώνουμε συχνότερα το δέρμα μας. Καλό θα ήταν να έχουμε πάντα μια κρέμα χεριών στην τσάντα μας.

Η υδροκορτιζόνη, η οποία μερικές φορές απαιτεί ιατρική συνταγή, μειώνει το πρήξιμο, την ερυθρότητα και τον κνησμό και βοηθά στην ανακούφιση του ξηρού, σκασμένου δέρματος και στην επιτάχυνση της επούλωσής του.

7. Υπερβολικό πλύσιμο χεριών 

Πέρα από τον ξηρό αέρα, άλλη μια αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό δέρμα στα χέρια είναι το υπερβολικό πλύσιμο.

Όπως είπαμε και πριν, τα σαπούνια μπορεί να χειροτερέψουν την ξηρότητα, εμποδίζοντας τα έλαια να εισχωρήσουν στο δέρμα μας. Ιδιαίτερο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίζουν όσοι κάνουν δουλειές που χρειάζεται να πλένουν συνεχώς κατά την διάρκεια της ημέρας τα χέρια τους.

Για να μετριάσετε τις συνέπειες από το συχνό πλύσιμο, χρησιμοποιήστε χλιαρό αντί για ζεστό νερό, επιλέξτε ενυδατικά σαπούνια, στεγνώστε απαλά τα χέρια σας και στο τέλος μπορείτε να βάζετε και κάποια ενυδατική λοσιόν.

Δείτε επίσης: Κολλαγόνο: 7 τροφές που θα βοηθήσουν να έχετε ένα υγιές και νεανικό δέρμα

8. Ζεστά ντους 

Μπορεί να είναι απολαυστικό να κάθεστε αρκετή ώρα κάτω από το καυτό νερό και να χαλαρώνετε. Αυτή όμως η χαλαρωτική συνήθεια μπορεί να σας προκαλέσει ξηροδερμία.

Ο ατμός αφαιρεί την υγρασία από το δέρμα σας. Γι’αυτό είτε μειώστε τον χρόνο που κάνετε ντους με καυτό νερό, είτε χαμηλώστε λίγο την θερμοκρασία και κάντε μπάνιο με χλιαρό νερό.

Στο τέλος, βάλτε γρήγορα, μια ενυδατική κρέμα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ενυδατικές «δουλεύουν» καλύτερα σε βρεγμένο δέρμα.

9. Η γήρανση μπορεί να αυξήσει την ξηρότητα του δέρματος

Το ξηρό δέρμα τείνει να γίνεται μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Οι ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ξηροδερμία και επηρεάζει περίπου τα μισά άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας παράγει λιγότερη λιπαρότητα και γίνεται πιο ξηρό. Ειδικότερα στις γυναίκες, οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Και σε αυτήν την περίπτωση, απαραίτητη είναι η καθημερινή ενυδάτωση. Προτιμήστε προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη, ενώ και η βαζελίνη μπορεί να βοηθήσει αρκετά.

10. Υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις 

Δερματικά προβλήματα, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, μπορεί να κάνουν το δέρμα σας πιο επιρρεπές στην ξηρότητα. Αλλά το ξηρό δέρμα θα μπορούσε επίσης να υποδεικνύει κάποια άλλη πάθηση, όπως ο διαβήτης, η νόσος του θυρεοειδούς, η νεφρική νόσος, ο υποσιτισμός ή ο HIV, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Δερματολογίας (AAD).

Αν πέρα από το ξηρό δέρμα παρουσιάσετε και άλλα συμπτώματα, επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό για να σιγουρευτείτε για την κατάσταση υγείας σας.

Δείτε επίσης: Ρυτίδες στο λαιμό: Τα τέσσερα βασικά προϊόντα που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους

Με πληροφορίες από: AAD.org / Φωτογραφία iStock