Γιόγκα προσώπου: Τι είναι και πώς να κάνετε ασκήσεις για πιο νεανικό δέρμα

  • Ελισάβετ Σταύρου
γιόγκα προσώπου
Η γιόγκα προσώπου (face yoga) είναι μια τεχνική για ασκήσεις που κάνουμε για την τόνωση των μυών του προσώπου.

Η γιόγκα προσώπου είναι αναφέρεται σε ασκήσεις προσώπου που αποσκοπούν στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος του προσώπου μέσω της τόνωσης των μυών, της βελτίωσης της ροής του αίματος και της χαλάρωσης.

Αν και η πρακτική χρησιμοποιείται κυρίως ως μη επεμβατική, φυσική εναλλακτική λύση σε ενέσιμες επεμβάσεις, η γιόγκα προσώπου προσφέρει επίσης οφέλη για την ψυχική υγεία, όπως ανακούφιση από το στρες.

Οι μύες του προσώπου είναι ίδιοι με τους μυς στα χέρια και τα πόδια μας. Όσο περισσότερο τους γυμνάζουμε, τόσο πιο δυνατοί γίνονται.

Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να δείτε τυχόν αλλαγές στο πρόσωπό σας. Η πρόοδος είναι αργή, καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες τακτικής άσκησης για να εμφανιστούν.

Συμβουλές

Για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από την γιόγκα προσώπου θα πρέπει να είστε συνεπής στην ρουτίνα και να κάνετε τις ασκήσεις κάθε μέρα.

Ξεκινήστε με 10 λεπτά την ημέρα και στοχεύστε να φτάσετε τα 30 λεπτά.

Μπορείτε να την κάνετε το πρωί που ξυπνάτε είτε το βρα΄δυ πριν κοιμηθείτε.

Δώστε βάση στις σωστές αναπνοές, ενώ φροντίστε να έχετε καθαρίσει και ενυδατώσει την επιδερμίδα σας.

Ασκήσεις

Το πρόσωπο του λιονταριού

Χαλαρώστε ολόκληρο το σώμα σας και ξεκινήστε κάνοντας απαλό κυκλικό μασάζ σε ολόκληρο το πρόσωπο με τα δάχτυλά σας. Στη συνέχεια, ανοίξτε το το στόμα και τα μάτια σας πολύ διάπλατα, βγάλτε την γλώσσα σας έξω και εκπνεύστε αργά, κάνοντας έναν μικρό ήχο ανακούφισης («αχ»). Επαναλάβετε τουλάχιστον 3 φορές.

Αυτή είναι μία από τις πιο γνωστές ασκήσεις, που θεωρείται ως μια συνολική «διάταση» του προσώπου.

Φιλάω το ταβάνι

Όρθια είτε καθιστή, αυτή η άσκηση στοχεύει τους μυς στον λαιμό και το σαγόνι.

Λυγίστε το κεφάλι σας προς τα πίσω και προσποιηθείτε ότι δίνετε ένα φιλί στο ταβάνι, τεντώνοντας τα χείλη σας. Μείνετε σε αυτή τη στάση για 10 δευτερόλεπτα.

Μωρό πουλί

Άλλη μία άσκηση για τον λαιμό και το σαγόνι είναι το «μωρό πουλί». Ακουμπήστε τη γλώσσα σας στην οροφή του στόματός σας (τον ουρανίσκο σας), ενώ ταυτόχρονα προσπαθήστε να χαμογελάσετε και να καταπιείτε το σάλιο σας.

Μυρίζω το τυρί

Βάλτε τα δάχτυλά σας στα ζυγωματικά σας με ελαφρά πίεση και μετακινήστε τα αργά προς τα πάνω στον κρόταφο. Ταυτόχρονα προσπαθήστε να σηκώσετε τα μάγουλά σας, κάνωντας πως μυρίζετε κάτι. H αντίσταση που κάνετε στα μάγουλα, δυναμώνει και ανυψώνει τους μυς της περιοχής.

Η Κουκουβάγια

Αυτή η άσκηση τονώνι την περιοχή του μετώπου, των ματιών και των φρυδιών.

Βάλτε τα χέρια σας μπροστά από τα μάτια σας, σαν να κρατάτε ένα ζευγάρι κιάλια. Στη συνέχεια, τοποθετήστε απαλά τους δείκτες πάνω από τα μάτια, έτσι ώστε να είναι παράλληλα με τα φρύδια σας και ταυτόχρονα ακουμπήστε τους αντίχειρές σας κάτω από τα μάτια σας ακριβώς πάνω από τα μάγουλα. Τραβήξτε προς τα κάτω τα φρύδια σας με τους δείκτες σας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθείτε να σηκώσετε το μέτωπό σας. Κρατήστε τα μάτια σας όσο πιο ανοιχτά γίνεται.

Οι παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις ασκήσεις γιόγκα προσώπου που μπορείτε να κάνετε. Υπάρχουν δεκάδες βίντεο στο διαδίκτυο με πολλές ασκήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να τονώσετε την περιοχή του προσώπου σας.

Με πληροφορίες από: verywellmind.com, healthline.com / Φωτογραφίες iStock