Κολλημένοι σε μύθους του παρελθόντος είναι ένας στους τρεις ενήλικες οι οποίοι, παρά τις συνεχείς, πολυετείς προειδοποιήσεις των ειδικών, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι «το μαύρισμα είναι υγεία».
Το χειρότερο είναι ότι πολλοί από αυτούς τους ενήλικες δεν είναι 50άρηδες ή 60άρηδες, οπότε θα είχαν έστω μεγαλώσει ακούγοντας αυτόν τον μύθο. Τουναντίον είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να πιστέψουν ότι η ηλιοθεραπεία είναι εχθρός μας.
Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα νέας δημοσκόπησης που διεξήχθη στις ΗΠΑ. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.021 εθελοντές ηλικίας 18 ετών και άνω. Όπως έδειξε, το 32% των ερωτηθέντων πιστεύουν ακράδαντα πως το μαύρισμα μας κάνει να δείχνουμε πιο όμορφοι και υγιείς. Οι ειδικοί όμως λένε πως αυτό είναι ένα επικίνδυνο πρότυπο ομορφιάς, που μπορεί να οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.
«Δεν υπάρχει υγιές μαύρισμα. Το μαυρισμένο δέρμα είναι στην πραγματικότητα η ορατή απόδειξη της βλάβης που έχει υποστεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος», ξεκαθαρίζει ο Dr. Rajesh Nair, χειρουργός ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου του νοσηλευτικού ομίλου Orlando Health. «Με άλλα λόγια, το μαύρισμα είναι η απόδειξη ότι η υγεία του δέρματός μας πλέον κινδυνεύει».
Διαβάστε ακόμα Ηλιοθεραπεία και δέρμα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε – Πότε είναι υπερβολική η έκθεση στον ήλιο
Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα ότι οι νεαροί ενήλικες είναι πιο επιρρεπείς στους μύθους και την παραπληροφόρηση και για την ηλιοπροστασία. Περίπου ο ένας στους επτά (το 14%) στις ηλικίες κάτω των 35 ετών νομίζει ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι πιο επικίνδυνη για το δέρμα απ’ ό,τι ο ήλιος.
Αντηλιακό το νερό που πίνουμε!
Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις (το 23%) πιστεύουν ότι αυξημένη πρόσληψη νερού μπορεί να αποτρέψει το ηλιακό έγκαυμα!
«Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο ότι η κατανάλωση νερού παρέχει καμία προστασία από τον ήλιο», τόνισε ο Dr. Nair. «Όσον αφορά τα αντηλιακά, η προστασία που παρέχουν υπερκαλύπτει μακράν τον οποιοδήποτε θεωρητικό κίνδυνο από τη χρήση τους. Αν όμως κάποιος ανησυχεί για τα χημικά συστατικά τους, μπορεί να χρησιμοποιήσει είδη με φυσικές ουσίες».
Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, τα ηλιακά εγκαύματα και το μαύρισμα αποτελούν τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει το μελάνωμα, που είναι η πιο επιθετική μορφή του. Ωστόσο υπάρχουν και λιγότερο επιθετικές μορφές (βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) που είναι πάρα πολύ συχνές.
Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να περιορίζεται σε λίγα λεπτά την ημέρα, για να παράγει το δέρμα τη βιταμίνη D που χρειαζόμαστε για καλή υγεία.
Φωτογραφία: iStock