Iatropedia

Καφέ κηλίδες: Πώς ξεχωρίζουμε τις πανάδες της ηλικίας από εκείνες που οφείλονται στον ήλιο

Elderly hands of woman

Το να ξέρουμε να ξεχωρίζουμε τις κηλίδες από τον ήλιο από τις κηλίδες της ηλικίας μπορεί να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε πότε πρέπει να ζητήσουμε τη γνώμη ειδικού

Όταν εμφανίζονται πανάδες (καφέ κηλίδες) στο δέρμα, ειδικά μετά από κάποια ηλικία, πολλοί αναρωτιούνται αν οφείλονται στον ήλιο κι αν είναι επικίνδυνες για καρκίνο ή αν οφείλονται απλά στην ηλικία.

Σε τι διαφέρουν, λοιπόν, οι πανάδες από τον ήλιο με τις πανάδες της ηλικίας;

Σύμφωνα με την γιατρό Toni Golen, το να ξέρουμε να ξεχωρίζουμε τις κηλίδες από τον ήλιο από τις κηλίδες της ηλικίας μπορεί να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε πότε πρέπει να ζητήσουμε τη γνώμη ειδικού.

Και οι δύο τύποι κηλίδων τείνουν να εμφανίζονται σε περιοχές που εκτίθενται πολύ στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και οι ώμοι.

Πανάδες ηλικίας

Το χρώμα των κηλίδων που οφείλονται στην ηλικία κυμαίνεται από ροζ έως ανοιχτό ή σκούρο καφέ. Οι κηλίδες αυτές είναι μεγαλύτερες από τις φακίδες και συνήθως έχουν σχήμα οβάλ. Συχνά εμφανίζονται πολλές μαζί. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κηλίδες της ηλικίας μπορεί να είναι αντιαισθητικές, αλλά είναι αβλαβείς.

Πανάδες από τον ήλιο

Οι πανάδες που προκαλούνται από τον ήλιο, οι οποίες αποκαλούνται και «ακτινικές κερατώσεις ή υπερκερατώσεις», έχουν διάφορα χρώματα. Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ των αβλαβών κηλίδων της ηλικίας και των ηλιακών (ακτινικών) υπερκερατώσεων είναι η υφή. Οι κηλίδες της ηλικίας είναι λείες και επίπεδες, αλλά οι δυνητικά επικίνδυνες ακτινικές υπερκερατώσεις είναι συνήθως πιο άγριες (σαν να υπάρχει κρούστα) ή φολιδωτές (σαν να έχουν λέπια).

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να τις δείξετε στον γιατρό σας. Και αν έχετε αμφιβολίες για οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα σας, επίσης πρέπει να το επισημάνετε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απώλεια βάρους: Χάπι της Roche δίνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές

Τι να προσέχουμε όταν πάμε διακοπές με παιδιά: Κίνδυνοι στη θάλασσα, λοιμώξεις και ατυχήματα

Οι καλύτερες ασκήσεις για να κάνετε μέσα στο νερό της πισίνας ή της θάλασσας