Iatropedia

Κυτταρίτιδα: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά

«Πληγή» για την συντριπτική πλειονότητα των γυναικών αποτελεί η κυτταρίτιδα, αφού ποσοστό 80-90% εξ αυτών έχουν σημεία στο δέρμα τους που δεν είναι λεία, αλλά θυμίζουν την φλούδα του πορτοκαλιού.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά οι συχνότερες εντοπίσεις της είναι:

Πρόκειται για μία τοπική πάθηση του δέρματος, η ακριβής αιτία της οποίας δεν είναι γνωστή. Πιστεύεται όμως ότι οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο το γυναικείο σώμα αποθηκεύει στρώματα λίπους (κάθετα μέσα στο δέρμα), καθώς και στο ότι οι γυναίκες έχουν τριπλά στρώματα λίπους σε πολλά σημεία του δέρματός τους.

Στους άνδρες, το σωματικό λίπος αποθηκεύεται με οριζόντια φορά, ενώ διαθέτουν ένα στρώμα λίπους. Γι’ αυτό τον λόγο, «μόνο το 10% έχουν κυτταρίτιδα σε κάποια σημεία του σώματός τους», κατά τον πλαστικό, επανορθωτικό και αισθητικό χειρουργό Γεώργιο Βελημβασάκη.

Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι αιτίες για τις οποίες η κυτταρίτιδα είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες. Ρόλο παίζουν και οι γυναικείες ορμόνες. Αντίθετα από την τεστοστερόνη (ορμόνη του ανδρικού φύλου) η οποία διασπά το λίπος, τα γυναικεία οιστρογόνα δημιουργούν λίπος. Έτσι, διογκώνουν τα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα να γίνεται εντονότερη η ανομοιόμορφη επιφάνεια του δέρματος σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να επιδεινώσει οπτικά το πρόβλημα, αλλά δεν είναι η κύρια αιτία του. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρείται η κατάσταση στα άτομα με φυσιολογικό ή ακόμα και χαμηλό σωματικό βάρος.

Καθοριστική είναι επίσης η συμβολή των γονιδίων, αλλά και της ηλικίας. Με τη γήρανση το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και γίνεται εμφανέστερη η υπάρχουσα κυτταρίτιδα.

«Το μόνο που επηρεάζουν όλ’ αυτά είναι η αισθητική μας. Η πάθηση δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στη συνολική σωματική υγεία», διευκρινίζει ο κ. Βελημβασάκης.

Η αντιμετώπιση

Για πολλά χρόνια οι γυναίκες πάλευαν με την κυτταρίτιδα κάνοντας δίαιτα και έντονη άσκηση. Η άσκηση είναι απαραίτητη για δυνατούς μυς και απώλεια σωματικού λίπους. Δεν προσφέρει όμως θεαματικές αλλαγές στην όψη του δέρματος, υποστηρίζει ο κ. Βελημβασάκης.

«Η κυτταρίτιδα δεν έχει μεγάλη σχέση με το πόσο γυμνασμένη είναι μια γυναίκα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσες αθλήτριες βλέπουμε σε αγώνες υψηλού επιπέδου με την πάθηση», λέει.

Ωστόσο, η άσκηση και η σωστή διατροφή συμβάλλουν στη μείωση του λίπους που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση που ασκείται στον συνδετικό ιστό και να γίνεται λιγότερο εμφανής η κυτταρίτιδα.

Εξελιγμένες θεραπείες

Η κατάσταση μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με εξελιγμένες θεραπείες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) οι θεραπείες με ακουστικά κύματα, με λέιζερ, με υποδόριες μικροτομές ή με κενό αέρος μπορεί να την μειώσει αισθητά.

Η μέθοδος LPG επίσης μπορεί να βοηθήσει κατά τον κύριο Βελημβασάκη. Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στην ικανότητα του δέρματος να επανορθώνει τις βλάβες του. Στο δέρμα γίνεται μηχανική μάλαξη, μέσω μιας ειδικά σχεδιασμένης κεφαλής. Με τη μάλαξη διεγείρεται η αιμάτωση των ιστών και η αποβολή των τοξινών και των κατακρατημένων υγρών.

«Με το λιπομασάζ, όπως ονομάζεται, μειώνεται ο όγκος των λιποκυττάρων  και το δέρμα γίνεται πιο ομοιόμορφο και λείο», εξηγεί ο ειδικός.

Τα αποτελέσματα είναι αισθητά από την πρώτη συνεδρία, καθώς ενισχύεται η φλεβική και η λεμφική κυκλοφορία του σώματος. Ταυτοχρόνως, η θεραπεία ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέως. Έτσι, η επιδερμίδα γίνεται πιο σφριγηλή.

Το αποτέλεσμα βελτιώνεται προοδευτικά και στην τρίτη συνεδρία παρατηρείται μείωση της κυτταρίτιδας που φτάνει το 67%. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε λίγες συνεδρίες (ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από το στάδιο της κυτταρίτιδας και την έκτασή της). Κάθε μία διαρκεί 10-35 λεπτών, ενώ τα αποτελέσματα μπορεί να κρατήσουν για μήνες.

Φωτογραφία: iStock