Μανικιούρ-πεντικιούρ: Τι βλάπτει και τι όχι τα νύχια – Μύθοι και αλήθειες

  • Iatropedia newsroom
βαμμένα νύχια
Τι βλάπτει και τι όχι τα νύχια μας σε χέρια και πόδια, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η ιδέα ότι τα νύχια σας πρέπει να «αναπνέουν» είναι στην πραγματικότητα ένας μύθος, λέει ο Chris Adigun, δερματολόγος στο Chapel Hill, N.C., ο οποίος ειδικεύεται στα προβλήματα των νυχιών.

«Τα νύχια σας δεν έχουν πνεύμονες», λέει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι το βερνίκι νυχιών σας ή ο τρόπος που το αφαιρείτε μπορεί να προκαλεί αλλαγές στα νύχια σας και, άρα, πρέπει να το/τον κόψετε, λένει οι ειδικοί. Και είναι σημαντικό να ελέγχετε τα νύχια σας μεταξύ των μανικιούρ-πεντικιούρ, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε τυχόν ανησυχητικές αλλαγές.

Κάνει κακό στα νύχια το βερνίκι νυχιών;

Όχι, λέει στους New York Times, o Adam Rubin, δερματολόγος και ειδικός στα νύχια στο N.Y.U. Langone Health.

Δεν υπάρχει τίποτα στο παραδοσιακό βερνίκι νυχιών που θα βλάψει άμεσα τα νύχια των χεριών ή των ποδιών σας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια θέματα που μπορεί να προκύψουν εάν κρατάτε τα νύχια σας βαμμένα για πολύ καιρό, π.χ. για εβδομάδες ολόκληρες, χωρίς να τα ξεβάψετε.

Μερικά βερνίκια νυχιών -ιδίως κάποια σκούρα ή κόκκινα χρώματα- μπορούν να λεκιάσουν την επιφάνεια των νυχιών σας. Αυτό δεν κάνει κακό, αλλά μπορεί να μην σας αρέσει η εμφάνισή τους.

Το να αφήνετε το βερνίκι για πολύ καιρό μπορεί επίσης να στεγνώσει τα νύχια σας, προκαλώντας λευκά μπαλώματα στην επιφάνειά τους, λέει η Anisha Patel, δερματολόγος στο MD Anderson Cancer Center στο Χιούστον.

Τα μπαλώματα, που ονομάζονται κοκκία κερατίνης, είναι καλοήθη και δημιουργούνται τις περισσότερες φορές στα νύχια των ποδιών, τα οποία συνήθως κρατάμε βαμμένα περισσότερο καιρό από τα νύχια των χεριών, προσθέτει. Μερικές φορές μπορεί να τα μπερδέψουμε με έναν μύκητα των νυχιών που ονομάζεται λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση.

Εάν παρατηρήσετε είτε λεκέδες είτε λευκά μπαλώματα μετά την αφαίρεση του βερνικιού, δεν είναι κακό να καλύψετε τις δυσχρωμίες βάφοντας και πάλι τα νύχια σας. Αν το κάνετε, όμως, πρέπει να ξέρετε ότι ρισκάρετε να επιδεινώσετε τους λεκέδες ή τα λευκά μπαλώματα.

Για να γλιτώσετε το πρόβλημα, αφήστε τα νύχια σας να ξαναβγούν πλήρως, χωρίς να τα βάψετε. Αυτό μπορεί να πάρει κάπου έξι μήνες για τα χέρια και 12 έως 18 μήνες για τα πόδια.

Για να αποτρέψετε τη δημιουργία λεκέδων ή λευκών μπαλωμάτων, περάστε τα πρώτα με μια διάφανη βάση. Το να κάνετε μασάζ με ενυδατική κρέμα στα νύχια και στα πετσάκια σας ανάμεσα στα βερνίκια μπορεί επίσης να βοηθήσει να μην σχηματιστούν κοκκία κερατίνης.

Αν αφαιρέσετε το βερνίκι σας και τα νύχια σας φαίνονται στεγνά, ενυδατώστε τα καθημερινά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαζελίνη, κρέμα χεριών, λάδι νυχιών ή λοσιόν σώματος.

Τι μπορεί να βλάψει όντως τα νύχια σας;

Ο τρόπος, όμως, που αφαιρείτε το βερνίκι νυχιών μπορεί πραγματικά να βλάψει τα νύχια σας. Το ξύσιμο ή το τράβηγμα του βερνικιού μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις εξωτερικές στιβάδες του νυχιού και να το αποδυναμώσει. Και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για να αφαιρούμε το βερνίκι που περιέχουν ακετόνη (ασετόν) μπορούν να αφυδατώσουν και να κάνουν ζημιά στα νύχια, οπότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε προϊόντα χωρίς ακετόνη.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι δερματολόγοι συνιστούν συνήθως προσοχή στα μανικιούρ με gel. Η διαδικασία αφαίρεσης περιλαμβάνει συνήθως μούλιασμα των νυχιών σας σε ασετόν, κάτι που μπορεί να κάνει τα νύχια ξηρά και εύθραυστα. Το ίδιο το βερνίκι gel μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις (όπως εξάνθημα ή, πιο σπάνια, κνίδωση) και να βλάψει τα νύχια. Και η έκθεση στο υπεριώδες φως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εφαρμογής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Εάν κάνετε μανικιούρ με τζελ, αφήνετε τα νύχια σας άβαφα τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ανάμεσα στα μανικιούρ, για να μπορούν να συνέλθουν.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπιφτέκια με σαλμονέλα ανακαλεί ο ΕΦΕΤ

ΕΟΦ: Προσοχή σε «θαυματουργό» προϊόν για την COVID-19 και άλλες νόσους

Ποιοι τέσσερις παράγοντες επηρεάζουν το πόσο θα ζήσουμε