Μαύροι κύκλοι: Τι μπορούμε να κάνουμε για να δείχνουμε πιο ξεκούραστοι και νέοι

  • Iatropedia newsroom
Μαύροι κύκλοι: Τι μπορούμε να κάνουμε για να δείχνουμε πιο ξεκούραστοι και νέοι
Ξυπνάτε. Κοιτάζεστε στον καθρέφτη. Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σας σάς κάνουν να φαίνεστε εξαντλημένοι, παρόλο που έχετε κοιμηθεί καλά. Ίσως να σας προσθέτουν και χρόνια...

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της επιδερμίδας, λέει ο Δρ Daniel Friedmann, δερματολόγος και διευθυντής κλινικής έρευνας στο Westlake Dermatology στο Όστιν του Τέξας. Είναι, επίσης, ένα από τα πιο δύσκολα στην αντιμετώπισή τους.

Οι κρέμες ματιών και οι οροί που ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν τους μαύρους κύκλους μπορεί να κοστίζουν ακριβά. Και τα περισσότερα προϊόντα δεν έχουν υποβληθεί σε πραγματικά εντατικές εργαστηριακές ή κλινικές δοκιμές, οπότε συχνά είναι αναποτελεσματικά.

Επειδή οι μαύροι κύκλοι μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες και να εμφανίζονται σε διαφορετικές αποχρώσεις -μοβ, μπλε, καφέ ή μαύροι- δεν υπάρχει πάντα μια λύση που να ταιριάζει σε όλους για να απαλλαγείτε από αυτούς, τονίζει.

Υπάρχουν, όμως, θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Πού οφείλονται οι μαύροι κύκλοι

Όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα γύρω από τα μάτια μας γίνεται λεπτότερο και χάνει κολλαγόνο, οπότε μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται τα αιμοφόρα αγγεία από κάτω, δημιουργώντας έναν γαλαζωπό χρωματισμό κάτω από τα μάτια.

Ταυτόχρονα, το δέρμα και οι μύες κάτω από τα μάτια μπορεί να χαλαρώσουν, δημιουργώντας σακούλες που ρίχνουν μια σκοτεινή σκιά.

Οι μαύροι κύκλοι είναι επίσης θέμα γονιδίων: έχετε περισσότερες πιθανότητες να τους αποκτήσετε εάν τους έχουν κι άλλοι στην οικογένειά σας, λέει η Δρ Ivy Lee, δερματολόγος στην Pasadena της Καλιφόρνιας. Και ο τόνος του δέρματος παίζει ρόλο: οι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στους μαύρους κύκλους.

Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να επιδεινώσουν προσωρινά τους μαύρους κύκλους, όπως και η αφυδάτωση, το κάπνισμα, ο ανεπαρκής ύπνος ή το τρίψιμο των ματιών.

Μπορούν να βοηθήσουν οι κρέμες ματιών;

Παρά τους ισχυρισμούς στις συσκευασίες των προϊόντων ή στις διαφημίσεις, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή σβήνουν πραγματικά τους μαύρους κύκλους, λέει ο Δρ Ronald Moy, δερματολόγος και πλαστικός χειρουργός στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας. «Νομίζω ότι κανένα από αυτά δεν λειτουργεί», σημειώνει και προσθέτει: «Προσωπικά δεν έχω δει ποτέ καμία βελτίωση».

Ωστόσο, έχει κάνει έρευνα σχετικά με μια πρωτεΐνη σε ορισμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που ονομάζεται επιδερμικός αυξητικός παράγοντας, η οποία ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων στο δέρμα και λέει ότι το συστατικό αυτό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις σακούλες κάτω από τα μάτια όταν εφαρμόζεται τοπικά. Σύμφωνα με τον Δρ Moy, η ουσία αυτή μπορεί επίσης να φωτίσει τους μαύρους κύκλους «σε μέτριο βαθμό».

Σύμφωνα με τη Δρ Lee, κάποια συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, τα αντιοξειδωτικά ή η καφεΐνη, θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν τους μαύρους κύκλους, αλλά αποτελούν απλά μια «γρήγορη λύση» και δεν θα τους αντιμετωπίζουν μόνιμα.

Για παράδειγμα, τα προϊόντα με ενυδατικά συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, τα κεραμίδια ή η βαζελίνη, σε συνδυασμό με φωτεινούς παράγοντες, όπως η βιταμίνη C και η νιασιναμίδη, ενυδατώνουν και γεμίζουν το δέρμα κάτω από τα μάτια, ώστε «τα υποκείμενα αιμοφόρα αγγεία να μην είναι τόσο εμφανή».

Αλλά οι όποιες βελτιώσεις είναι μόνο προσωρινές. Και ως επί το πλείστον, θα έχετε τα ίδια ενυδατικά αποτελέσματα με οποιοδήποτε είδος ενυδατικής κρέμας – δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ειδική για τους μαύρους κύκλους.

Τα προϊόντα με ρετινόλη μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του κύκλου εργασιών των κυττάρων του δέρματος και στην πάχυνση του δέρματος, γεγονός που μπορεί να φωτίσει προσωρινά τους μαύρους κύκλους. Ακόμα καλύτερα είναι τα συνταγογραφούμενα τοπικά ρετινοειδή, τα οποία μπορεί να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τις μη συνταγογραφούμενες εκδόσεις.

Τι άλλο έχει αποτέλεσμα;

Ορισμένες θεραπείες μπορούν να φωτίσουν τους μαύρους κύκλους, να αποτρέψουν την επιδείνωσή τους και μερικές φορές να τους σβήσουνν εντελώς, ανάλογα με το τι τους προκαλεί.

Λέιζερ. Η επιφανειακή θεραπεία με κλασματικό λέιζερ (Fraxel) μπορεί να αφαιρέσει κάθε καφετί αποχρωματισμό. Άλλα λέιζερ, όπως το λέιζερ Nd:YAG, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον μοβ ή μπλε χρωματισμό στοχεύοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Και τα κλασματικά λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την εμφάνιση μαύρων κύκλων με την πάχυνση του δέρματος κάτω από τα μάτια.

Χημικά πίλινγκ. Τα τακτικά χημικά peelings, με ρετινόλη ή γλυκολικό οξύ, μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση.

Microneedling. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει το τρύπημα του δέρματος με μικροσκοπικές βελόνες για να δημιουργηθούν μικρές πληγές και να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης του δέρματος, ενεργοποιώντας την παραγωγή κολλαγόνου που μπορεί να συσφίξει, να γεμίσει και να εξομαλύνει την υφή του δέρματος κάτω από τα μάτια.

Fillers. Τα πληρωτικά υαλουρονικού οξέος μπορούν να χρησιμοποιηθούν (μερικές φορές σε συνδυασμό με λέιζερ) για την ενίσχυση του όγκου του δέρματος κάτω από τα μάτια, καθιστώντας τους μαύρους κύκλους λιγότερο εμφανείς. Ωστόσο, τα πληρωτικά μπορεί να ενέχουν ορισμένους κινδύνους, όπως προσωρινούς μώλωπες ή πρήξιμο. Σε σπάνιες δε περιπτώσεις, έχουν προκαλέσει απόφραξη σε μια αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα τον αμφιβληστροειδή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί μπορούν να αφαιρέσουν επιπλέον λίπος και δέρμα από κάτω από τα μάτια για να βοηθήσουν τους μαύρους κύκλους που προκαλούνται από τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Αλλά η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η έσχατη λύση για ασθενείς των οποίων οι μαύροι κύκλοι δεν έχουν βελτιωθεί με άλλες θεραπείες.

Μερικές φορές, ένας συνδυασμός θεραπειών είναι η καλύτερη προσέγγιση. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε πολλαπλές και μερικές φορές συχνές επεμβάσεις για να δείτε αποτελέσματα.

Και δεν είναι πάντα δυνατό να απαλλαγείτε εντελώς από αυτούς, ειδικά αν το δέρμα σας παρουσιάζει σημάδια γήρανσης. Γι’ αυτό είναι καλό να αναζητεί κανείς θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα, π.χ. στη δεκαετία των 20, αντί να περιμένει μέχρι τα 40 ή αργότερα, όταν το κολλαγόνο του θα είναι πλέον λιγότερο για να βοηθήσει την κατάσταση.

Φωτογραφία: iStock