Iatropedia

Μπότοξ μαϊμού: Σε ποιες πολιτείες των ΗΠΑ υπήρξαν κρούσματα

Προειδοποίηση από τις Αρχές των ΗΠΑ. Πόσοι ασθενείς χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Τι συμπτώματα είχαν.

Δεκαεννέα άνθρωποι σε εννέα διαφορετικές αμερικανικές πολιτείες παρουσίασαν σοβαρές αντιδράσεις εξαιτίας εγχύσεων με ψευδεπίγραφο μπότοξ για αισθητικούς λόγους, προειδοποιούν οι Αρχές των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) αναφέρουν ότι εννέα από τους ασθενείς (το 60%) χρειάσθηκε να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο. Τέσσερις (το 21%) χρειάσθηκαν θεραπεία με αντιτοξίνη, επειδή υπήρχαν φόβοι ότι η δραστική ουσία του μπότοξ είχε εξαπλωθεί μακριά από το σημείο της έγχυσης.

Το μπότοξ περιέχει επεξεργασμένη μορφή της βοτουλινικής τοξίνης. Η ουσία είναι εγκεκριμένη για χορήγηση για αισθητικούς λόγους από εκπαιδευμένους ιατρούς και σε υγειονομικούς χώρους.

Τα εν λόγω περιστατικά συνέβησαν από εγχύσεις που έκαναν μη-εκπαιδευμένα ή μη-πιστοποιημένα άτομα ή σε μη-υγιειονομικούς χώρους, όπως σπίτια και ινστιτούτα ομορφιάς.

Μετά τις εγχύσεις, οι ασθενείς ανέφεραν ποικίλα συμπτώματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν:

Διαβάστε ακόμα Μπότοξ «μαϊμού» οδήγησε στο νοσοκομείο ασθενείς στις ΗΠΑ

Όλοι οι άνθρωποι που αρρώστησαν ήταν γυναίκες. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 25 έως 59 ετών (μέση ηλικία: 39 ετών). Το 95% (όλες εκτός από μία) είχαν κάνει το μπότοξ για αισθητικούς λόγους. Οι πολιτείες όπου καταγράφηκαν τα περιστατικά ήταν:

Τι να προσέχετε

Πώς μπορούν οι γυναίκες να προστατευθούν από τα ψευδεπίγραφα μπότοξ; Τα CDC συνιστούν να ρωτούν τις κλινικές ή τα ινστιτούτα όπου απευθύνονται εάν έχουν άδεια και εκπαιδευμένο προσωπικό για τις εγχύσεις.

Να ρωτούν επίσης εάν τα προϊόντα που χρησιμοποιούν έχουν έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μην κάνετε τις εγχύσεις.

Το μπότοξ χρησιμοποιείται για τις ρυτίδες του προσώπου, αλλά έχει και σειρά ιατρικών εφαρμογών. Η αλλαντική (ή βοτουλινική) τοξίνη παράγεται από βακτήριο. Αν αυτό μολύνει τα τρόφιμα και καταναλωθεί προκαλεί αλλαντίαση – μία σπάνια αλλά πολύ σοβαρή ασθένεια, που μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη παράλυση ή και θάνατο.

Φωτογραφία: iStock