Μπότοξ μαϊμού έστειλε στο νοσοκομείο 13 γυναίκες – Η μία διασωληνώθηκε

  • Ρούλα Τσουλέα
μπότοξ
Αρκετές γυναίκες νοσηλεύθηκαν στην εντατική με δυσκολίες στην αναπνοή. Τι αναφέρουν τα CDC.

Δεκαεννέα γυναίκες από εννέα αμερικανικές πολιτείες αρρώστησαν από ψευδεπίγραφα μπότοξ που τους χορηγήθηκαν εν αγνοία τους, με τις 13 από αυτές να καταλήγουν στο νοσοκομείο και τη μία να χρειάζεται διασωλήνωση, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Το θέμα είχε έρθει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλιο. Με την πάροδο του χρόνου όμως οι Αρχές αποτύπωσαν καλύτερα την πορεία της υγείας των ασθενών.

Το μπότοξ περιέχει επεξεργασμένη μορφή της βοτουλινικής (ή αλλαντικής) τοξίνης. Η ουσία είναι εγκεκριμένη για χορήγηση για αισθητικούς λόγους από εκπαιδευμένους ιατρούς και σε υγειονομικούς χώρους.

Σε νέα έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα, τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) παραθέτουν ανησυχητικές λεπτομέρειες για επτά από τις ασθενείς, οι οποίες έκαναν τις εγχύσεις εκτός ιατρικών χώρων και αρρώστησαν μέσα σε λίγες ημέρες.

Οι ασθενείς προέρχονταν από τη Νέα Υόρκη και το Τένεσι. Είχαν ηλικία 26-55 ετών (η μέση ηλικία τους ήταν τα 48 έτη). Σύντομα μετά τις εγχύσεις παρουσίασαν πλήθος συμπτωμάτων, όπως:

  • Πτώση βλεφάρων
  • Διπλωπία (έβλεπαν διπλά είδωλα)
  • Πονοκεφάλους
  • Αδυναμία
  • Θολή όραση

Αργότερα εκδήλωσαν όλες ξηροστομία, δυσφαγία (δυσκολεύονταν να καταπιούν) και δύσπνοια.

Τέσσερις από τις γυναίκες έκαναν τις εγχύσεις στο σπίτι συγγενούς μίας εξ αυτών. Εντός τριών ημερών είχαν νοσήσει όλες. Έρευνα των Αρχών έδειξε ότι επρόκειτο για ψευδεπίγραφο προϊόν το οποίο είχε χορηγήσει μη ειδικευμένο άτομο.

«Σε μερικές περιπτώσεις οι γιατροί ανησύχησαν τόσο πολύ για την αναπνοή τους ώστε χρειάσθηκε να τις νοσηλεύσουν στην εντατική», δήλωσε η Dr. Christine Thomas, ιατρική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας του Τενεσί.

Στο Κολοράντο

Ένα από τα πιο ανησυχητικά περιστατικά αφορούσε μία γυναίκα από το Κολοράντο. Η γυναίκα παρουσίασε ξαφνικά θολή όραση και ασυνήθιστη αδυναμία. Εννέα ημέρες αργότερα εισήχθη στο νοσοκομείο με δυσκολίες στην κατάποση και την αναπνοή, και οι γιατροί αναγκάστηκαν να την διασωληνώσουν για να βοηθήσουν την αναπνοή της.

Επί ημέρες δεν μπορούσαν να καταλάβουν πού οφείλονταν τα συμπτώματά της, έως ότου ένας συγγενής της τους ενημέρωσε ότι είχε κάνει πρόσφατα μπότοξ.

Ο συγγενής της μάλλον της έσωσε τη ζωή, είπε η Dr. Grace Nelson, επόπτρια επιτήρησης νοσημάτων στο Υπουργείο Δημοσίας Υγείας του Ντένβερ. Η αποκάλυψή του είχε ως αποτέλεσμα να της χορηγήσουν οι γιατροί αντίδοτο της αλλαντικής τοξίνης που περιέχει το μπότοξ.

Η γυναίκα σιγά-σιγά συνήλθε. Πέρασε όμως δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο και ύστερα χρειάσθηκε αποκατάσταση.

Οι ειδικοί τονίζουν πως το μεγάλο λάθος των γυναικών είναι ότι πήγαν να κάνουν μπότοξ σε μη ιατρικούς χώρους. Επιπλέον, εμπιστεύθηκαν την υγεία τους σε ανθρώπους που δεν ήταν γιατροί.

 

Φωτογραφία: iStock