Iatropedia

Νύχια: Φροντίδα και προβλήματα το καλοκαίρι

Τα προβλήματα των νυχιών είναι πολύ συνηθισμένα το καλοκαίρι, καθώς οι καιρικές συνθήκες και ο τρόπος ζωής και ένδυσης ευνοούν τους τραυματισμούς, τις μυκητιάσεις και άλλα προβλήματα.

Το καλοκαίρι είναι πολύ συνηθισμένες οι μυκητιάσεις των νυχιών λόγω της συνεχούς έκθεσης των ποδιών στον συνδυασμό ζέστης και υγρασίας.

Οι ονυχομυκητιάσεις αποτελούν σχεδόν τις μισές διαταραχές των νυχιών και είναι πιο συχνές στα πόδια, επειδή αυτά περιορίζονται συχνότερα απ’ ό,τι τα χέρια σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.

«Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 25-30% των ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών παρουσιάζουν κάποια στιγμή μυκητίαση στα νύχια. Ειδικά το καλοκαίρι, οι ονυχομυκητιάσεις είναι συχνότερες σε άτομα που περπατούν ξυπόλητα σε κοινόχρηστα ντους, πισίνες και παραλίες, καθώς οι μύκητες μολύνουν πρώτα το πέλμα και μετά εξαπλώνονται στα νύχια», εξηγεί ο καθηγητής Δημήτρης Ρηγόπουλος, διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν».

Μεγαλύτερο κίνδυνο ονυχομυκητίασης διατρέχουν οι πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. μεταμοσχεύσεις, HIV/AIDS) κ.λπ. Οι καπνιστές επίσης έχουν περισσότερες πιθανότητες μυκητίασης στα νύχια, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται κατ’ αναλογία με την ηλικία (υπολογίζεται ότι στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το ποσοστό των πασχόντων ανέρχεται στο 40% του πληθυσμού).

Το καλοκαίρι μπορεί επίσης να εκδηλωθεί μία διαταραχή που λέγεται φωτο-ονυχόλυση, κατά την οποία αποχωρίζεται προοδευτικά το νύχι από την κοίτη του, εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο.

«Το πρόβλημα αυτό παρατηρείται συνήθως σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα, όπως ορισμένα αντιβιοτικά, αντινεοπλασματικά και αντιψωριασικά, και συνήθως εκδηλώνεται περισσότερο από 2 εβδομάδες έπειτα από την έκθεση στο φάρμακο», εξηγεί ο κ. Ρηγόπουλος.

Η φωτο-ονυχόλυση μπορεί να εκδηλωθεί σε ένα ή περισσότερα δάκτυλα και μπορεί να συνοδεύεται από μόλυνση, αν το προσβεβλημένο νύχι εκτεθεί σε μικρόβια. Ευτυχώς όμως μπορεί να αποτραπεί σε μεγάλο βαθμό με την προστασία από τον ήλιο και την κάλυψη του νυχιού με αδιαφανές βερνίκι.

Η ανατομία των νυχιών

Το νύχι αποτελείται από πέντε τμήματα:

* Ονυχαία πλάκα. Είναι το τμήμα που βλέπουμε.

* Μήτρα. Είναι η ρίζα του νυχιού. Το ορατό τμήμα της λέγεται μηνίσκος και είναι η λευκή περιοχή που βλέπουμε προς την άρθρωση του δακτύλου.

* Κοίτη. Είναι το «κρέας» κάτω από τα νύχια.

* Υπονύχιο. Είναι ολόκληρη η φάλαγγα του δακτύλου, πάνω στην οποία «κάθεται» το νύχι.

* Ονυχαίες πτυχές (κεντρική και πλευρικές). Είναι οι «θήκες» του δέρματος μέσα στις οποίες μπαίνει το νύχι για να σταθεροποιηθεί στη θέση του και πάνω στις οποίες αναπτύσσονται οι παρωνυχίδες.

Συμβουλές για υγιή νύχια

* Να διατηρείτε τα νύχια σας καθαρά και στεγνά.

* Μην τα δαγκώνετε και μην τα τραβάτε όταν σπάνε.

* Να βάζετε καθημερινά υδατική κρέμα στα νύχια και στο επονύχιο («πετσάκια»). Οι κρέμες που περιέχουν ουρία, φωσφολιπίδια ή γαλακτικό οξύ μπορεί να τα δυναμώσουν, εμποδίζοντάς τα έτσι να σπάνε με το παραμικρό.

* Αν λιμάρετε τα νύχια σας, φροντίστε να ωθείτε τη λίμα μόνο προς μία κατεύθυνση.

* Να τους δίνετε τετραγωνισμένο σχήμα όταν κόβετε ή/και τα λιμάρετε, δίχως να στρογγυλεύετε τις άκρες τους.

* Μην τα κόβετε πολύ κοντά.

* Μην σπρώχνετε πολύ πίσω τα «πετσάκια», διότι μπορεί να καταστραφεί η ρίζα του νυχιού και να μολυνθεί από μύκητες και βακτήρια, με συνέπεια σοβαρές λοιμώξεις.

* Μην ξεβάφετε συχνά τα νύχια σας, γιατί μπορεί να γίνουν εύθραυστα ή να αλλάξει η χροιά τους. Περιοριστείτε σε μία αλλαγή του χρώματός τους την εβδομάδα.

* Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν χρησιμοποιείτε τεχνητά νύχια, γιατί η κόλλα μπορεί να χαλάσει το νύχι και να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Προτιμότερο είναι να σας τα τοποθετούν επαγγελματίες.

* Βεβαιωθείτε ότι στους επαγγελματικούς χώρους όπου κάνετε μανικιούρ και πεντικιούρ, αποστειρώνονται τα εργαλεία.

* Εάν κάποιο νύχι αναπτυχθεί «μέσα στο κρέας» (η κατάσταση αυτή αποκαλείται επιστημονικά είσφρυση όνυχος), μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε μόνοι σας. Απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο.

* Αν βάφετε συστηματικά τα νύχια σας, να ξέρετε ότι με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να αποκτήσουν μια κίτρινη χροιά, εξαιτίας της οξείδωσης των χρωστικών ουσιών που περιέχουν τα βερνίκια.

Για το καλοκαίρι

* Αν βάφετε τα νύχια σας, προτιμήστε βερνίκια με έντονα χρώματα για την παραλία, γιατί τα παλ έχουν την τάση να κιτρινίζουν ή να ξεθωριάζουν εντελώς όταν εκτεθούν στην άμμο και στην UV.

* Επειδή η συνεχής έκθεση στο νερό ξεραίνει τα νύχια και μπορεί να τα κάνει να ξεφλουδίσουν, να βάζετε πολλές φορές την ημέρα μια καλή υδατική κρέμα στα χέρια σας, τρίβοντας καλά τα νύχια. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε μια φορά την εβδομάδα ειδικό βερνίκι νυχιών με βάση το λάδι, με το οποίο θα τους κάνετε μαλάξεις (μαλακώνει επίσης και θεραπεύει τα «πετσάκια»).

Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήλιος: Συμβουλές για δέρμα χωρίς ρυτίδες και εγκαύματα

Άλλο το μελάνωμα στα νύχια κι άλλο στο δέρμα

Τα λαμπερά μαλλιά αρχίζουν με το κούρεμα