Iatropedia

Ο καφές βοηθάει το δέρμα του προσώπου μας να μοιάζει πιο νεανικό [μελέτη]

woman enjoying cappuccino in a cafe

Ο καφές και η κατανάλωσή του μπορούν να βοηθήσουν να επιβραδυνθεί η γήρανση του προσώπου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ο καφές, το «εθνικό μας πρωινό», πέρα από το ότι μας ξυπνάει και μας βοηθάει να αντέξουμε τις υποχρεώσεις της ημέρας, μπορεί να βοηθήσει και το δέρμα του προσώπου μας, όπως δείχνει μια μελέτη.

Ο καβουρδισμένος καφές περιέχει υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, οι οποίες μπορούν να καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology, συνέκρινε τέσσερα ποτά που καταναλώνουν περισσότεροι από 16.000 Ευρωπαίοι: καφές, τσάι, αλκοόλ και ποτά με ζάχαρη.

Ο καφές ήταν το μόνο ρόφημα που έδειξε σημαντική συσχέτιση με βραδύτερη γήρανση στο δέρμα του προσώπου.

Οι ερευνητές λένε ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ μπορούν να καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Οι πολυφαινόλες στον καβουρδισμένο καφέ μπορεί να βελτιώσουν την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος, καθυστερώντας τις ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης.

Δείτε επίσης: Αντιγήρανση: Η αλήθεια για τα συμπληρώματα κολλαγόνου – Τι λένε δύο ειδικοί της Mayo Clinic

Ο τύπος του καβουρδισμένου καφέ έχει επίσης σημασία, καθώς οι πολυφαινόλες είναι ευαίσθητες στη θερμότητα. Όσο λιγότερο είναι ψημένοι οι κόκκοι του καφέ, τόσο περισσότερο μπορεί να βοηθήσουν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καφές εσπρέσο είναι πιο συμπυκνωμένος και έτσι είναι πιο ωφέλιμος από άλλα είδη καφέ, όπως ο γαλλικός.

Ωστόσο, το μέτρο είναι το «κλειδί» για να αποκομίσετε τα πλήρη αντιγηραντικά οφέλη από το ρόφημα, χωρίς να έχετε τις αρνητικές συνέπειες.

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Επίσης, δεν συνιστάται η προσθήκη κρέμας και ζάχαρης στον καφέ σας.

Δείτε επίσης: Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Πως να απαλλαγείτε από τις «σακούλες» με φυσικούς τρόπους

Φωτογραφία iStock