Iatropedia

Όμορφες χωρίς νυστέρι: Nέες θεραπείες παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο

Ναι στην ομορφιά, όχι στις παραμορφώσεις. Στη σημασία της σωστής ιατρικής καθοδήγησης του ασθενούς, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα «ροφού» και «πρησμένων μάγουλων» αναφέρθηκαν οι επιστήμονες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 2ο Διεθνές Συνέδριο Αισθητικής Ιατρικής & Αναίμακτης Χειρουργικής που έλαβε χώρα το περασμένο σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Πολύ σημαντική στο πλαίσιο αυτό είναι η επικοινωνία με τον ασθενή, αλλά και η γνώση του γιατρού.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε το μέτρο», τόνισε ο πλαστικός χειρουργός κ. Στέφανος Παπαδόπουλος, ενώ η δερματολόγος –αφροδισιολόγος κ. Αναστασία Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργούμε ρεαλιστικές προσδοκίες στην ασθενή και να προτείνουμε θεραπείες που να απευθύνονται σε αυτήν. Το μέτρο χάνεται -και βλέπουμε πολλές φορές αυτές τις παραμορφώσεις- όταν ασθενής (και γιατρός) παρασυρθούν στο κυνήγι της ρυτίδας».

Στο συνέδριο, στο οποίο έλαβαν μέρος γιατροί από όλον τον κόσμο, κατατάσσοντας πλέον τη διοργάνωση μεταξύ των δημοφιλέστερων συνεδρίων Αισθητικής Ιατρικής παγκοσμίως – μαζί με αυτά που γίνονται στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στο Μονακό, στο Μιλάνο και στη Ρώμη, παρουσιάστηκαν με workshops και ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες του συγκεκριμένου τομέα, όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα αυτόλογα και ετερόλογα νήματα, στην αναίμακτη βλεφαροπλαστική, στο αναίμακτο lifting, στην αισθητική Γυναικολογία και Ουρολογία και στις μεσοθεραπείες.

Πλέον, έχουμε μεσοθεραπείες με κολλαγόνο, ινσουλίνη, που έρχονται να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες των ασθενών, ενώ χρησιμοποιώντας micro-botox σε όλο το πρόσωπο, σαν μεσοθεραπεία μπορούμε να δημιουργήσουμε εφέ lifting, τόνισε ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Λέκτορας του Πανεπιστημίου του Camerino και πρόεδρος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής στην Ελλάδα (Society of Aesthetic Medicine Non –Ablative Surgery /SAMNAS), κ. Σωτήρης Τσιούμας.

Needle Shaping («αυτόλογα νήματα»)

Σε αυτήν την τεχνική, βελόνες βελονισμού διεισδύουν μέσα στο δέρμα όπου συναντώνται με τις ελαστικές ίνες του προσώπου. Παράλληλα, γιατρός και ασθενής κρατούν από ένα ηλεκτρόδιο που με τη χρήση γαλβανικού ρεύματος υψηλής τάσης δημιουργεί μικροδονήσεις στο εσωτερικό του δέρματος –έτσι οι ελαστικές ίνες να «γαντζώνονται» στις βελόνες. «Πλέκοντας» τις ελαστικές ίνες του προσώπου, ο γιατρός αλλάζει τη μορφή και την κατεύθυνσή τους, δίνοντας με φυσικό τρόπο νέο σχήμα και όψη στο πρόσωπο. Εκτός από την εικόνα, η συγκεκριμένη μέθοδος αλλάζει και την ποιότητα του δέρματος. «Με το needle shaping αλλάζει εντελώς η ποιότητα και η ποσότητα του κολλαγόνου.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά», τόνισε η δερματολόγος- αφροδισιολόγος κυρία Μαρία Σηφάκη, η οποία, στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε πάνω σε αυτήν την τεχνική. Λαμβάνοντας βιοψίες μετά από συνεδρίες και εξετάζοντάς τις με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, η κυρία Σηφάκη επιβεβαίωσε εργαστηριακά το πολύ καλό κλινικό αποτέλεσμα του needle shaping.

«Με την πάροδο των ετών, το κολλαγόνο αλλάζει δομικά ενώ υπόκειται και σε αλλαγές ποιοτικές και ποσοτικές- μειώνεται, αποκτά κοκκία, γίνεται σαν ένα τυλιγμένο κουβάρι. Με το needle shaping όμως, αλλάζει τόσο η ποιότητα, όσο η ποσότητα του κολλαγόνου. Με τη χρήση του needle shaping, το κολλαγόνο αποκτά την αρχική του όψη, σε παράλληλες δεσμίδες, ενώ αυξάνεται σημαντικά και το πάχος του δέρματος», εξήγησε.

Όπως τόνισε ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας, αντιπρόεδρος της SAMNAS, κ. Νικόλαος Γεωργιάδης, οι ρίζες της συγκεκριμένης τεχνικής χάνονται στον χρόνο, καθώς Κινέζοι βελονιστές ήταν οι πρώτοι που είχαν παρατηρήσει ότι μετά από μία συνεδρία βελονισμού, το δέρμα γίνεται πιο λαμπερό, πιο φωτεινό και πιο ζωντανό.

Ετερόλογα νήματα – Όχι για όλες τις ηλικίες

Όπως επεσήμανε η κυρία Σηφάκη, σε αντίθεση με τα αυτόλογα νήματα που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, τα ετερόλογα νήματα καλό θα είναι να περιορίζονται σε γυναίκες άνω των 50-55 ετών, καθώς η ίνωση που προκαλούν, συνεπάγεται πολύ πυκνό και συμπαγή ιστό. Αυτό είναι μεν επιθυμητό σε μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας, όχι όμως και σε μια γυναίκα 30-40 ετών. Eπίσης, τα ετερόλογα νήματα αντενδείκνυνται σε πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, δερματικές παθήσεις, νοσήματα κολλαγόνου και καρκινοπαθείς.

Αναίμακτο λίφτινγκ σε μία συνεδρία

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, παρουσιάστηκε και μία τεχνική αναίμακτου λίφτινγκ που ανέπτυξε ο ίδιος o κ. Τσιούμας. Η τεχνική που ονομάζεται Hybrid Lifting Homologous συνδυάζει τα αυτόλογα νήματα με PlexR (plasma exeresis). Σε αυτήν την τεχνική, μία βελόνα διεισδύει με μικροδονήσεις μέσα στο δέρμα, ώστε να γαντζωθούν πάνω σε αυτήν οι ελαστικές ίνες. Στη συνέχεια με το PlexR εξαχνώνονται τυχόν πτυχώσεις και περίσσειες δέρματος, ενώ οι ελαστικές ίνες καθηλώνονται στο επιθυμητό σημείο.

Η συγκεκριμένη τεχνική, με εφαρμογή τόσο στο πρόσωπο όσο και στον λαιμό, διαρκεί μόλις μία μιάμιση ώρα, απαιτεί τη χρήση μόνο αναισθητικής κρέμας και έχει αποτελέσματα συγκρίσιμα με εκείνα ενός lifting! «Πρόκειται για μία τεχνική που προσφέρει αναίμακτο λίφτινγκ σε μία συνεδρία», τόνισε ο κ. Τσιούμας.

«Και στην περίπτωση του PlexR, τα αποτελέσματα δεν περιορίζονται στην εικόνα. Έχουμε και εδώ αναγέννηση του κολλαγόνου και πολύ μεγάλη αύξηση του πάχους του χορίου- αύξηση 0,7 χιλιοστών σε μία μόλις συνεδρία», πρόσθεσε η κ. Σηφάκη.

Βλαστοκύτταρα κατά της αλωπεκίας

Στις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων στην Αισθητική Ιατρική -και όχι μόνο- αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου ο πλαστικός χειρουργός κ. Στέφανος Παπαδόπουλος. «Λαμβάνοντας μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα μπορούμε να επέμβουμε στο τριχοθυλάκιο και με ενέσεις τύπου μεσοθεραπείας να αντιμετωπίσουμε την αλωπεκία τύπου 1 και τύπου 2. Τρεις μικρές, απλές βιοψίες αρκούν για να πάρουμε μέσα σε 15 λεπτά, στο ιατρείο, μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά έχουν επίσης εφαρμογές στην αναγέννηση του δέρματος, όπου διεγείρουν τους ινοβλάστες να παράξουν νέο ιστό (κολλαγόνο και ελαστίνη), στην ορθοπεδική (στην αντιμετώπιση των χονδροπαθειών) και στο τραύμα».

Αισθητική Γυναικολογία

Σημαντικό κομμάτι του συνεδρίου αφιερώθηκε στις νέες τεχνικές στην Αισθητική Γυναικολογία και Ουρολογία. «Μία στις δύο γυναίκες έχουν πρόβλημα στη σεξουαλική τους επαφή. Επίσης το 40% της ζωής της κάθε γυναίκα το περνάει μετεμμηνοπαυσιακά, που σημαίνει ότι οι ορμόνες και άρα και ο κόλπος μιας γυναίκας αλλάζουν. Υπάρχουν γυναίκες που χάνουν τα μεγάλα χείλη, γυναίκες που αισθάνονται μεγάλο πόνο κατά την επαφή. Εκεί, χρησιμοποιώντας ενέσιμα, botox, υαλουρονικό οξύ, βλαστικά κύτταρα, αλλά και PRP (αυτόλογη μεσοθεραπεία) ερχόμαστε να διορθώσουμε τη χαλάρωση, να κάνουμε ανάπλαση στα κύτταρα και να αποκαταστήσουμε τη νεανικότητα της περιοχής», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ιατρικός & Ιαματικός Τουρισμός

Η Αισθητική Iατρική και η Πλαστική Χειρουργική, η Γυναικολογία, η Ορθοπεδική και η Οφθαλμολογία αποτελούν τους κύριους τομείς ενδιαφέροντος για τους τουρίστες υγείας.
Οι θεραπείες αισθητικής Ιατρικής ωστόσο, ιδίως οι αναίμακτες, μπορούν ιδανικά να συνδυαστούν και με τον ιαματικό τουρισμό, σε ειδικά thermal, medical spa, με θεραπευτικά νερά.

Η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό «σταθμό» ιαματικού τουρισμού, καθώς διαθέτει εξαιρετικές ιαματικές πηγές και ασύγκριτο βιοκλίμα, τόνισε ο καθηγητής Δερματολογίας, πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης.

Ας μην ξεχνάμε, ότι τα ιαματικά λουτρά αποτελούν ιδανικό συμπλήρωμα της κλασικής Ιατρικής αλλά και μία πολύ αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για αρκετές δερματικές παθήσεις, μεταξύ των οποίων την ψωρίαση και την ατοπική δερματίτιδα.