Ωτοπλαστική: Η μείωση των λοβών είναι η τελευταία τάση
Η Kris Jenner του reality προγράμματος «Keeping up with the Kardashians» παραδέχτηκε σε πρόσφατο επεισόδιο ότι θα κάνει τη συγκεκριμένη επέμβαση, γιατί θέλει «χαριτωμένα αυτιά» και γιατί «δεν αντέχει οικονομικά να αγοράζει συνεχώς μεγαλύτερα διαμαντένια σκουλαρίκια», ενώ πολλές άλλες γυναίκες έχουν, ήδη, βάλει τη συγκεκριμένη επέμβαση στη λίστα τους.
Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr) εξηγεί:
«Το κάτω μέρος του αυτιού ονομάζεται λοβός. Στο σημείο αυτό συνηθίζουν πολλές γυναίκες να βάζουν βαριά σκουλαρίκια για χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες. Στις μέρες μας, βέβαια, είναι μόδα και αρκετοί νέοι άντρες να τοποθετούν ογκώδη σκουλαρίκια στην περιοχή. Είτε το βάρος, είτε ο όγκος, όμως, πολλές φορές έχουν σαν αποτέλεσμα ο λοβός να σκιστεί στα δύο ή να μεγαλώνουν οι τρύπες ή να «μακραίνουν» οι λοβοί. Αυτό είναι αντιαισθητικό και μπορεί να διορθωθεί με τοπική αναισθησία από τον έμπειρο πλαστικό χειρουργό».
Σύμφωνα με τον ειδικό, πρόκειται για μια μάλλον απλή διαδικασία. Αφαιρείται η επιδερμίδα από το εσωτερικό τμήμα του σχισμένου λοβού και συρράπτονται τα χείλη, με ειδικά ράμματα πλαστική χειρουργικής. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5 ημέρες και ο ασθενής γυρίζει στην εργασία του τη μεθεπόμενη μέρα. Σε περίπτωση που έχει δημιουργηθεί μεγάλη οπή στη περιοχή, πάλι με τον ίδιο τρόπο μπορεί να κλείσει και στη θέση της να μείνει μία λεπτή γραμμή. Έτσι ο πλαστικός χειρουργός δίνει στο αυτί ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.
Τα πεταχτά αυτιά
Μιλώντας για αυτιά, πάντως, ένα άλλο συχνό πρόβλημα, αισθητό, ήδη, από την παιδική ηλικία, είναι και τα πεταχτά ή και τα ανισοσκελή αυτιά. Το πρόβλημα επηρεάζει δυσμενώς την ψυχική διάθεση και την αυτοπεποίθηση, ειδικά των ανδρών, που σπάνια έχουν μακριά μαλλιά, ώστε να καλύψουν έστω και μερικώς το πρόβλημα – οι γυναίκες πάλι, μονίμως έχουν τα μαλλιά τους κάτω και τα φέρνουν μπροστά.
Για την διόρθωση των πεταχτών αυτιών έχουν καταγραφεί αρκετές τεχνικές στο πέρασμα των χρόνων. Οι επικρατέστερες είναι αυτές, οι οποίες προσφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα με την μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών.
Σύμφωνα με τον κ. Γαϊτάνη: «Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν και ράμματα στον χόνδρο, για να βεβαιωθούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο. Αφού ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις και στο πίσω μέρος του αυτιού, τότε αυτό «κλείνεται» με ειδικά ράμματα.
Έπειτα τοποθετείται ένας ειδικός επίδεσμος γύρω από το κεφάλι για 6 μέρες. Μετά την επέμβαση της ωτοπλαστικής, ο ασθενής λαμβάνει αντιβίωση προληπτικά για μερικές ημέρες και είναι καλό να επισκεφθεί ξανά τον γιατρό, μετά από 2-3 μέρες, για να τον επανεξετάσει και να βεβαιωθεί ότι όλα προχωρούν ομαλά».
Στόχος του πλαστικού χειρουργού είναι η επέμβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ατραυματικά και το πιθανό μελάνιασμα και το πρήξιμο να είναι στα μικρότερα δυνατά επίπεδα. Σκοπός της διαδικασίας είναι η επούλωση και η επαναφορά στις φυσιολογικές δραστηριότητες να γίνουν σύντομα.
Διόρθωση χόνδρου
Στην κλασική μέθοδο της ωτοπλαστικής η προσπέλαση για την διόρθωση του χόνδρου γίνεται από το πίσω μέρος των αυτιών. Και παρόλο που η μέθοδος αυτή προσφέρει πολύ καλό αποτέλεσμα, εναλλακτικά μπορεί να εφαρμοστεί και μια άλλη τεχνική χωρίς ουλές.
«Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός διπλώνει τον χόνδρο και το πτερύγιο του αυτιού χρησιμοποιώντας ειδικά ράμματα, με τοπική αναισθησία, χωρίς να δημιουργούνται ουλές στο αυτί. Για να εφαρμοστεί η τεχνική αυτή χρειάζεται να υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, δηλαδή ο χόνδρος να είναι αρκετά εύπλαστος. Η τεχνική αυτή συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία».