Iatropedia

Πανάδες: Τι να κάνετε για να τις περιορίσετε

Ο ιατρικός όρος για τις γνωστές μας “πανάδες” που εμφανίζονται με τη μορφή γκρι-καφέ κηλίδων σε σώμα ή/και πρόσωπο είναι “μελάσματα”. Αν και τα ακριβή αίτια του μελάσματος είναι ασαφή, οι πιο συχνοί πράγοντες κινδύνων περιλαμβάνουν την έκθεση στον ήλιο, την εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά χάπια και τα καλλυντικά.

Αν έχετε πανάδες, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (American Adacemy of Dermatology – AAD) οι δερματολόγοι προτείνουν τις παρακάτω συμβουλές για να επιτύχετε έναν πιο ήπιο τόνο χρώματος στο δέρμα σας:

Φοράτε αντηλιακό καθημερινά

Μία από τις πιο κοινές θεραπείες για τις πανάδες είναι η προστασία από τον ήλιο. Δεδομένου ότι το φως του ήλιου προκαλεί πανάδες, είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα, ακόμα και σε συννεφιασμένες ημέρες και μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση. Επιλέξτε ένα αντηλιακό που παρέχει προστασία ευρέος φάσματος με συντελεστής προστασίας (SPF) 30 ή περισσότερο. Επίσης, επιλέξτε κάποιο που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου ή/και διοξείδιο του τιτανίου για να περιορίσετε φυσικά τις συνέπειες των ακτίνων του ήλιου στο δέρμα σας. Εφαρμόστε αντηλιακό 15 λεπτά πριν βγείτε έξω και εφαρμόστε το ξανά τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.

Φορέστε ένα καπέλο με πλατύ γείσο, όταν είστε έξω

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, το αντηλιακό από μόνο του δεν μπορεί να σας δώσει την προστασία από τον ήλιο που χρειάζεστε. Όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να παραμένετε στη σκιά και να φοράτε προστατευτικά ρούχα εκτός από την εφαρμογή αντηλιακού.

Επιλέξτε ήπια προϊόντα φροντίδας του δέρματος

Επιλέξτε προϊόντα φροντίδας του δέρματος που δεν σας κάνουν να νιώσετε τσίμπημα ή κάψιμο, καθώς τα προϊόντα που ερεθίζουν το δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν το μέλασμα.

Αποφύγετε την αποτρίχωση με κερί

Αυτή η μέθοδος αποτρίχωσης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του δέρματος που μπορεί να επιδεινώσει τις πανάδες, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε την αποτρίχωση περιοχών του σώματος που επηρεάζονται από αυτή την δερματική κατάσταση. Ρωτήστε έναν δερματολόγο για άλλους τύπους αποτρίχωσης που μπορεί να είναι κατάλληλοι για εσάς.

Αν οι πανάδες σας δεν απομακρυνθούν, επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας για να συζητήσετε σχετικά με διαθέσιμες θεραπείες για το μέλασμα, όπως ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα ή θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο κατά την επίσκεψή σας.

Πηγή: www.aad.org