Πίνετε αλκοόλ στον ήλιο; Οι κίνδυνοι που απειλούν το δέρμα σας
Αν σας αρέσει να πίνετε αλκοόλ στην παραλία κάνοντας ηλιοθεραπεία, ξανασκεφθείτε το. Η τακτική αυτή όχι μόνο σας εκθέτει σε κίνδυνο ατυχήματος αν μπείτε στο νερό, αλλά μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης δερματικών προβλημάτων. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις δερματοπάθειες που ενδεχομένως ήδη έχετε.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός του αλκοόλ με τον ήλιο ευθύνεται για ταχύτερη πρόκληση εγκαυμάτων στο δέρμα. Με τον τρόπο αυτό, όμως, αυξάνεται μακροπρόθεσμα και ο κίνδυνος αναπτύξεως καρκίνου του δέρματος.
Το αλκοόλ είναι μια τοξίνη σχεδόν χωρίς καμία θρεπτική αξία, που προκαλεί πολλά προβλήματα στον οργανισμό, αναφέρει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου. Επιδεινώνει τη λειτουργία του ήπατος, έχει αρνητική επίπτωση στο ανοσοποιητικό και προκαλεί ορμονικές διαταραχές, κυτταρικές βλάβες και προβλήματα ινσουλίνης. Όλ’ αυτά επηρεάζουν την ποιότητα, την εμφάνιση και τη γήρανση του δέρματος.
Είναι, επίσης, διουρητικό και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Αυτή έχει επιπτώσεις στα κύτταρα του δέρματος, το οποίο γίνεται ξηρό, θαμπό και εμφανίζει λεπτές γραμμές και ρυτίδες.
Από την πλευρά της, η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου διαταράσσει την ομοιόσταση του δέρματος με πολλαπλούς μηχανισμούς, προσθέτει. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται απλώς σε ένα κοκκίνισμα του δέρματος. Συμπεριλαμβάνουν:
- Τα ηλιακά εγκαύματα
- Τη μείωση των αντιοξειδωτικών
- Τη βλάβη του DNA
- Την εξασθένιση της ικανότητας του δέρματος να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις επιθέσεις που δέχεται.
Οι επιπτώσεις είναι ακόμα χειρότερες με τον συνδυασμό ήλιος-αλκοόλ. «Μελέτες δείχνουν ότι η επίδρασή του είναι επιβλαβής και δοσοεξαρτώμενη. Το γεγονός αυτό καθιστά τη σοβαρότητα των ηλιακών εγκαυμάτων ακόμα πιο επικίνδυνη από εκείνη που προκύπτει όταν απέχουμε από το αλκοόλ», προειδοποιεί ο δρ Στάμου.
Και η ζάχαρη
Αρκετά από τα ποτά που πίνουμε το καλοκαίρι έχουν συχνά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το κρασί, τη μπίρα και τα κοκτέιλ ο οργανισμός τα επεξεργάζεται όπως και την απλή ζάχαρη, αφού όλα την περιέχουν σε διαφορετικές ποσότητες.
Η ζάχαρη προάγει τη φλεγμονή, καταστρέφει τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και αδρανοποιεί τα φυσικά αντιοξειδωτικά του δέρματος. Η φλεγμονή αυξάνει επίσης την έκκριση ινσουλίνης, με αρνητικές συνέπειες στην ορμονική ισορροπία και εμφάνιση δερματικών προβλημάτων.
Επιπλέον, το αλκοόλ διαταράσσει το μικροβίωμα του εντέρου. Πρόκειται για τις φυσικές αποικίες των βακτηρίων, που φυσιολογικά συμβάλλουν:
- Στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος
- Στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα.
Φωτοδερματίτιδα για τους μπάρμαν
Προβλήματα, όμως δεν προκαλεί μόνο η πόση αλκοόλ, αλλά και η προετοιμασία των κοκτέιλ κάτω από τον ήλιο! Οι μαργαρίτες με λάιμ ή τα bloody mary μπορεί να αποτελέσουν αιτία φυτοφωτοδερματίτιδας.
Η φυτοφωτοδερματίτιδα είναι μία δερματοπάθεια που προκαλείται από φυτά που περιέχουν φωτοευαισθητοποιητικούς παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί ονομάζονται ψωραλένια και υπάρχουν σε λαχανικά και φρούτα.
Ορισμένα από τα φυτικά προϊόντα με ψωραλένια (λ.χ. σέλινο, εσπεριδοειδή όπως λεμόνι, πορτοκάλι, λάιμ) χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κοκτέιλ. Όταν τα προϊόντα αυτά αγγίξουν το δέρμα ατόμων με προδιάθεση στην φυτοφωτοδερματίτιδα, προκαλούν μια αντίδραση που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα.
«Μπορεί να παρουσιαστούν ακόμα και φουσκάλες, εάν η έκθεση στις ακτίνες UVA είναι παρατεταμένη και η επαφή με τα ψωραλένια μεγάλη», εξηγεί ο δρ Στάμου.
Οι επιπτώσεις της κατάχρησης
Βέβαια, το αλκοόλ δεν χρειάζεται να συνδυαστεί με τον ήλιο για να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα, ιδίως σε όσους κατάχρηση. Έχει βρεθεί πως απ’ όσους υπερβαίνουν τις ημερήσιες συνιστώμενες δόσεις (το πολύ 2-3 ποτά ημερησίως), δερματικές εκδηλώσεις εμφανίζει:
Το 43% των ανδρών
Το 33% των γυναικών
Οι εκδηλώσεις αυτές είναι ποικίλες και συμπεριλαμβάνουν προβλήματα όπως τελαγγειεκτασίες, ερύθημα, κνησμό, υπερμελάγχρωση, κνίδωση κ.λπ.
«Όσοι αρέσκονται να πίνουν αλκοολούχα ποτά στην παραλία θα πρέπει να το ξανασκεφτούν και να λάβουν τα μέτρα τους. Η κατανάλωση αλκοόλ κάτω από τον ήλιο απορυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί περισσότερες βλάβες σε κυτταρικό επίπεδο και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Και δυστυχώς δεν χρειάζονται πολλά ποτά για να προκύψουν αυτές οι αρνητικές συνέπειες», τονίζει ο δρ Στάμου.
Οποιαδήποτε αλλαγή εμφανιστεί στο δέρμα, τέλος, «πρέπει να ελέγχεται από έμπειρο δερματολόγο, αφού η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας», καταλήγει.
Φωτογραφία: iStock