Iatropedia

Πως αντιμετωπίζονται οι ουλές της ακμής, ανάλογα και με το χρώμα του δέρματος

Με ποιους τρόπους μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ουλές της ακμής. Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα άτομα με «σταρένια» επιδερμίδα και όσους έχουν πιο σκούρο δέρμα.

Τα χημικά peeling είναι μία ευρέως διαδεδομένη θεραπεία για τις ουλές ακμής, αλλά το microneedling είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στους ασθενείς με σκούρο δέρμα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rutgers, στο Νιου Τζέρσι.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 60 εθελοντές με ατροφικές ουλές, οι οποίοι είχαν από «σταρένιο» έως μελαψό ή μαύρο δέρμα (φωτότυποι IV έως VI). Οι εθελοντές  χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι συμμετέχοντες στην πρώτη έκαναν κάθε δύο εβδομάδες θεραπεία με microneedling. Εκείνοι της δεύτερης έκαναν χημικό peeling με την ίδια συχνότητα.

Έπειτα από συνολικώς 12 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που είχαν αισθητή βελτίωση στο δέρμα τους ήταν υπερδιπλάσιοι στην πρώτη ομάδα απ’ ό,τι στην δεύτερη. Στην πραγματικότητα, βελτιώθηκε αισθητά:

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Όπως δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Babar Rao, καθηγητής Δερματολογίας στο Rutgers, υποδηλώνουν πως οι ασθενείς με σκουρόχρωμη επιδερμίδα πρέπει να υποβάλλονται σε microneedling για τις ουλές της ακμής, διότι τα ισχυρά χημικά peeling μπορεί να προκαλέσουν μόνιμο αποχρωματισμό της επιδερμίδας τους.

Όσον αφορά εκείνους με πιο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, συνιστώνται και οι δύο θεραπείες.

Κρίσιμη η έγκαιρη αντιμετώπιση

Η ακμή είναι μια νόσος του δέρματος που εμφανίζεται στην πλειονότητα των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, αλλά και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα με ορμονικές διαταραχές.

Οι ουλές της ακμής είναι μία από τις πιο ενοχλητικές επιπτώσεις της, διότι μπορεί να οδηγήσουν σε παραμορφώσεις του δέρματος. «Η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία της πάθησης είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος πρόληψής τους», τονίζει ο πλαστικός επανορθωτικός και αισθητικός χειρουργός κ. Γεώργιος Βελημβασάκης,.

Υπολογίζεται ότι ανά πάσα στιγμή το 9,4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ακμή. Το 85% των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων (ηλικίες 12-24 ετών) την εμφανίζουν τουλάχιστον σε ελαφρά μορφή κάποια στιγμή.

Η ακμή προκαλεί φλεγμονώδεις δερματικές βλάβες, βλατίδες, φλύκταινες και οζίδια τα οποία οδηγούν σε ουλές. Αυτές παραμένουν μετά τη θεραπεία της πάθησης, ίσως και για το υπόλοιπο της ζωής, και γίνονται αιτία άγχους, αμηχανίας και ντροπής για περισσότερους από έναν στους 10 πάσχοντες.

Ευτυχώς, έχουν αναπτυχθεί θεραπείες που αμβλύνουν σημαντικά τις ουλές της ακμής, βελτιώνοντας την ευεξία και την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Η θεραπεία

Οι πιθανές θεραπευτικές επιλογές για τις ουλές της ακμής είναι πολλές και συμπεριλαμβάνουν:

«Η επιλογή εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των ουλών του κάθε ασθενή. Όταν είναι η ενδεδειγμένη γι’ αυτόν, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά», τονίζει ο κ. Βελημβασάκης.

Τι είναι το microneedling

Το microneedling είναι μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί μικροσκοπικές αποστειρωμένες βελόνες που τρυπούν την επιδερμίδα και διεγείρουν τους αυξητικούς παράγοντες (κολλαγόνο και ελαστίνη). Η θεραπεία αυτή απευθύνεται σε άτομα με κάθε χρώμα δέρματος. Είναι ιδανική για τις ουλές της ακμής, τη χαλάρωση και τις ρυτίδες.

«Στη σκέψη των βελονών κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι επιφυλακτικοί. Ωστόσο το microneedling είναι ανώδυνο», εξηγεί ο ειδικός. «Σε κάθε περίπτωση, μπορεί πριν από τη θεραπεία να εφαρμοστεί τοπικά στο δέρμα μία αναισθητική κρέμα».

Αυτό που απαιτεί την προσοχή του ασθενούς είναι το microneedling να εφαρμόζεται από ιατρικές συσκευές σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν πιστοποιήσεις ασφαλείας, προσθέτει. Όταν η θεραπεία πραγματοποιείται με σύγχρονα συστήματα δεν προκαλεί παρενέργειες, ούτε απαιτεί χρόνο αποθεραπείας. Τα αποτελέσματά της είναι άριστα και ορατά από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Τα χημικά πίλινγκ

Τα χημικά peeling είναι η πιο συχνή επιλογή για την αντιμετώπιση των ουλών της ακμής. Η θεραπεία έγκειται στην εφαρμογή ενός αφαιρετικού παράγοντα στην επιφάνεια του δέρματος για να προκληθεί κερατόλυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελεγχόμενη καταστροφή των επιδερμικών και δερματικών τμημάτων και την επακόλουθη απολέπιση.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος χρησιμοποιούνται:

Ωστόσο, η διάσπαση των πρωτεϊνών του συνδετικού ιστού προκαλεί λεύκανση του δέρματος. Αυτός είναι ο λόγος που τα χημικά peeling δεν συνιστώνται συνήθως σε σκούρα δέρματα για να αντιμετωπιστούν οι ουλές της ακμής ή άλλα προβλήματα.

Πάντως, «είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι υπάρχουν πλέον χημικά peeling που δεν προκαλούν τις παρενέργειες των παραδοσιακών. Στα nanopeeling τα δραστικά συστατικά ενσωματώνονται σε ειδικές νανοκάψουλες που διευκολύνουν τη μεταφορά τους στα επιθυμητά κύτταρα. Επομένως η χρησιμοποιούμενη ποσότητα είναι μικρότερη κι έτσι αποφεύγονται οι παρενέργειες», καταλήγει ο κ. Βελημβασάκης.

Φωτογραφία: iStock