Το καλοκαίρι η έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη. Πολλοί, μάλιστα, την επιδιώκουν με στόχο να αποκτήσουν έντονο μαύρισμα. Ωστόσο η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ακόμα κι αν φορούν αντηλιακό, κρύβει πολλούς κινδύνους για το δέρμα.
Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Αικατερίνη Τσιλίκα, από το Νοσοκομείο Metropolitan, εξηγεί ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι και παραθέτει χρήσιμες συμβουλές για αποτελεσματική προστασία από αυτούς.
Ηλιακό έγκαυμα
Το ηλιακό έγκαυμα εκδηλώνεται ως έντονο ερύθημα (κοκκίνισμα) στο δέρμα. Είναι μία άμεση συνέπεια, όταν η έκθεση στον ήλιο είναι υπερβολική. Μερικές φορές συνοδεύεται από φυσαλίδες. Έπειτα από μερικές ημέρες ακολουθείται από απολέπιση (ξεφλούδισμα).
Η σοβαρότητα και η έκταση που θα έχει το έγκαυμα στο δέρμα εξαρτάται:
- Από τη διάρκεια της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου (UVA και UVB)
- Την ώρα της ημέρας που γίνεται η έκθεση στον ήλιο
- Την ευαισθησία κάθε ατόμου. Το ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο και καίγεται πιο εύκολα από το σκουρόχρωμο
Φωτογήρανση
Η φωτογήρανση είναι η γήρανση του δέρματος που οφείλεται στη χρόνια έκθεση στον ήλιο. Η δράση του ηλίου στο δέρμα είναι αθροιστική. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα μας δεν «ξεχνά» την UV που έχει δεχθεί στο πέρασμα των χρόνων. Το επακόλουθο είναι να αναπτύσσονται:
- Πρόωρες ρυτίδες
- Δυσχρωμίες (σκούροι και ανοιχτόχρωμοι «λεκέδες»)
- Τραχύτητα του δέρματος
- Φαγέσωρες (μαύρα στίγματα)
- Χαλάρωση
Καρκινογένεση
Η καρκινογένεση είναι η ανάπτυξη καρκίνου στο δέρμα λόγω της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο και των ηλιακών εγκαυμάτων. Η πιο επιθετική μορφή καρκίνου στο δέρμα είναι το μελάνωμα, το οποίο μπορεί να απειλήσει τη ζωή.
«Τους ίδιους κινδύνους διατρέχουμε και στο σολάριουμ», διευκρινίζει η κυρία Τσιλίκα. «Και με αυτό υπάρχει έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Συγκεκριμένα, δεχόμαστε 16 φορές περισσότερη ακτινοβολία UV απ’ όση θα δεχθούμε αν εκτεθούμε το ίδιο χρονικό διάστημα στον ήλιο. Δηλαδή 5 λεπτά έκθεση στο σολάριουμ ισοδυναμούν με περίπου μιάμιση ώρα έκθεσης στον ήλιο»!
Ήλιος με ασφάλεια
Για να χαρείτε τον ήλιο με ασφάλεια, πρέπει να τηρείτε όλους τους κανόνες προστασίας από αυτόν. Οι κανόνες αυτές διαφυλάσσουν το δέρμα αλλά και γενικότερα την υγεία σας, διότι μπορεί να σας γλιτώσουν και από την ηλίαση και την θερμοπληξία:
- Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11:00 έως τις 16:00.
- Να ντύνεστε επαρκώς (μπλούζα, παντελόνι). Να φοράτε επίσης καπέλο και γυαλιά ηλίου. Να χρησιμοποιείτε ακόμα ομπρέλα.
- Να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF). Το αντηλιακό πρέπει να αναγράφει ότι προστατεύει από την UVB και από την UVA. Να εφαρμόζετε το αντηλιακό αρκετή ώρα πριν βγείτε στον ήλιο. Να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες ή αμέσως μόλις κολυμπήσετε, σκουπιστείτε με πετσέτα ή ιδρώσετε πάρα πολύ.
Ιδιαίτερη προσοχή και αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο συνιστάται σε όσους έχουν κόκκινα μαλλιά και λευκό δέρμα με φακίδες.
Φωτογραφία: iStock