Προσοχή στα ψηλά τακούνια- Ορθοπεδικός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
«Το τακούνι είναι όμορφο, θηλυκό και έχει και πλεονεκτήματα, όπως π.χ. γυμνάζει τις γάμπες, τους γλουτούς, τους πυελικούς μύες. Ωστόσο, η υπερβολή φέρνει προβλήματα γιατί αλλάζει η μηχανική του ποδιού» λέει ο κ. Γκιβίσης και εξηγεί: «Έχουμε κατασκευαστεί να περπατάμε πάνω σ’ ένα αντεστραμμένο τρίγωνο, το οποίο είναι το μεγάλο δάχτυλο, το μικρό δάχτυλο και η φτέρνα. Όταν το αλλάξεις αυτό και βάζεις όλο το βάρος μπροστά στα δάχτυλα, αυτά θα φορτιστούν υπέρμετρα».
Αν φοράει μία γυναίκα τακούνι όλη μέρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι «θα πρηστούν τα πόδια, θα κάνει τα λεγόμενα κότσια, κάλους και το πολύ ακραίο παράδειγμα είναι ότι υπάρχει ο τένοντας του αχιλλείου, που όταν είναι συνεχώς σε σύσπαση κάποια στιγμή μπορεί να βραχυνθεί και να μην μπορούμε να πατήσουμε εύκολα το πόδι μας στη γη. Αν και είναι υπερβολή αυτό που λέμε, καλό είναι να το φορούν οι γυναίκες το τακούνι σε κάποια έξοδο, μία εκδήλωση κ.λπ.» εξηγεί.
Ο μέσος όρος που μπορεί να αντέξει μία γυναίκα το τακούνι είναι μία ώρα και 20 λεπτά, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή ορθοπεδικής του ΑΠΘ, ωστόσο, όπως λέει, «υπάρχουν και γυναίκες που δεν μπορούν ν’ αντέξουν και τις …φοράει το τακούνι αντί να το φορούν». Λύση υπάρχει και γι’ αυτές τις γυναίκες, οι οποίες «θα πρέπει ν’ αλλάξουν άποψη ή τύπο τακουνιού».
Από βιομηχανικές μελέτες, όπως αναφέρει ο κ. Γκιβίσης, προκύπτει ότι τα 8ποντα είναι ο μέσος όρος, ενώ πάρα πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε με τους αναπτυσσόμενους σκελετούς, με την περίπτωση πολύ νεαρών κοριτσιών που φορούν τακούνια.
Χαρακτηρίζει, τέλος, «κακό παράδειγμα» τις δηλώσεις διαφόρων celebrities ότι φορούν τακούνια όλη μέρα και επαναλαμβάνει ότι σε όλα πρέπει να υπάρχει μέτρο. «Και το αθλητικό χρειάζεται, αλλά και το τακούνι με μέτρο» αναφέρει χαρακτηριστικά.