Iatropedia

Ψάρια, αυγά και ξηροί καρποί: Οι ιδανικές τροφές για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια

Healthy balanced low carbs food with healthy fats. Ketogenic diet concept. Nutrition for the heart and blood vessels. Fresh organic ingredients, stone concrete background, copy space, top view

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια.

Εκτός από συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται να σας βοηθήσουν με τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας, υπάρχουν και τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να τα διατηρήσετε δυνατά και υγιή

Το δέρμα και το σώμα μας είναι η «αντανάκλαση» του τι τρώμε, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Μαλλιά

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι είναι μια χρήσιμη συμπληρωματική θεραπεία για την αλωπεκία, λόγω της υψηλής περιέκτικότητάς της σε πρωτεϊνας και βιταμίνες, από τα ψάρια και τα λαχανικά που περιλαμβάνει.

Επίσης, έρευνα του 2016 έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες A, B και C και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο μπορεί να έχουν λιγότερη απώλεια μαλλιών κατά την εμμηνόπαυση.

Αντιθέτως, η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών, όπως η βιοτίνη και οι βιταμίνες Α και C, επηρεάζει αρνητικά την υγεία των μαλλιών.

Δέρμα και νύχια

Μια διατροφή με βάση τα λαχανικά και τα φρούτα μπορεί να ωφελήσει την υγεία και τη λειτουργία του δέρματός σας.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν τη διατροφή με την αντιγήρανση.

Παλαιότερη μελέτη του 2010 έδειξε ότι σχεδόν οποιαδήποτε διατροφική ανεπάρκεια, όπως η ανεπάρκεια ασβεστίου ή σιδήρου, θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη των νυχιών.

Τι τροφές να τρώτε

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ψάρια)

Τα θαλασσινά, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να ωφελήσουν τα μαλλιά και το δέρμα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που περιέχει για παράδειγμα ο σολομός, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας στο σώμα και το δέρμα, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Ε, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και βιοτίνης, ενός θρεπτικού συστατικού που υποστηρίζει την παραγωγή κερατίνης.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί, όπως για παράδειγμα οι ηλιόσποροι, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, είναι πλούσιοι σε βιοτίνη, πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην απορρόφηση ενέργειας από το υπεριώδες φως και να προστατεύουν από τη βλάβη του δέρματος και τα ορατά σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και οι κηλίδες από τον ήλιο.

Αβοκάντο και αυγά

Τα υγιή λιπαρά που περιέχει το αβοκάντο και οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα αυγά προάγουν την υγεία του δέρματος και των νυχιών.

Τροφές πλούσιες σε νερό

Το πόσιμο νερό δεν είναι ο μοναδικός τρόπος ενυδάτωσης. Υπάρχουν και τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα αγγούρια, το καρπούζι, τα μήλα, οι ντομάτες, το μαρούλι και οι φράουλες.

Το νερό, ωστόσο, κρατά το δέρμα σας ενυδατωμένο και σας δίνει τη λάμψη που θέλετε στο πρόσωπο.

Φωτογραφία: iStock