Ρυτίδες στο λαιμό: Τα τέσσερα βασικά προϊόντα που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους

  • Iatropedia newsroom
ρυτίδες στο λαιμό
Το δέρμα στην περιοχή του λαιμού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και συνήθως παραμελείται κατά την ρουτίνα φροντίδας του δέρματος στο πρόσωπο.

Ο λαιμός και το πάνω μέρος του στήθους σας μπορεί να είναι εξίσου επιρρεπή σε ρυτίδες, αποχρωματισμό, ερυθρότητα και άλλα σημάδια γήρανσης, όσο και το δέρμα του προσώπου.

Όπως οι ρυτίδες στο πρόσωπό μας, οι ρυτίδες του λαιμού είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης του δέρματος. Πολλοί μπορεί να παραβλέψουν να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα περιποίησης προσώπου σε αυτήν την περιοχή.  Ωστόσο, η χρόνια έκθεση στον ήλιο και στους ρύπους σε συνδυασμό με την ευαισθησία της περιοχής, καθιστούν τον λαιμό το πρώτο σημείο που μπορεί να εμφανίσετε σημάδια γήρανσης. 

Τι προκαλεί τις ρυτίδες λαιμού; Οι κύριες αιτίες είναι η έκθεση και η ζημιά από τον ήλιο, το κάπνισμα, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και οι φραγμένοι πόροι. Επιπλέον, η κακή στάση του σώματος που έχουμε όταν κοιτάμε την οθόνη του κινητού μας, με το κεφάλι προς τα κάτω, πέρα από τα προβλήματα στον αυχένα, δημιουργεί τις οριζόντιες γραμμές και ρυτίδες στον λαιμό μας.

«Το λεπτό δέρμα, όπως στο λαιμό σας, έχει λιγότερους θύλακες τρίχας, επομένως είναι πιο επιρρεπές στο να εμφανίζει σημάδια γήρανσης και βλάβη από τον ήλιο», όπως αναφέρει η δερματολόγος Shilpi Khetarpal, MD, περιγράφοντας ποια προϊόντα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τι να προσέξουμε.

Πώς να απαλλαγείτε από τις ρυτίδες του λαιμού

Τα προϊόντα που πρέπει να διαλέξουμε για το λαιμό και το πάνω μέρος του στήθους μπορεί να χρειαστεί να είναι διαφορετικά από εκείνα για το πρόσωπο, λόγω της ευαισθησίας του δέρματος στην περιοχή. Το κλειδί είναι η πρόληψη, υποστηρίζει η δερματολόγος και προτείνει να αναζητήσουμε προϊόντα με συγκεκριμένα συστατικά που προστατεύουν από τον ήλιο και τη ρύπανση.

Τοπικά αντιοξειδωτικά

Μετά τον καθαρισμό του προσώπου το πρωί, εφαρμόστε ένα τοπικό αντιοξειδωτικό στο πρόσωπο, το λαιμό και το πάνω μέρος του στήθους σας. Επιλέξτε προϊόντα που περιλαμβάνουν συστατικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε ή φερουλικό οξύ.

Αυτά τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο δέρμα, δηλαδή την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από ελεύθερες ρίζες στο δέρμα. Τα τοπικά αντιοξειδωτικά πωλούνται συνήθως ως οροί ή έλαια. Χρησιμοποιήστε τα ως δεύτερο βήμα στην ρουτίνα σας μετά τον καθαρισμό του προσώπου και του λαιμού σας.

Δείτε επίσης: Ανώδυνη ανόρθωση σε πρόσωπο και λαιμό: Γίνεται χωρίς επέμβαση;

Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα απαραίτητο ενυδατικό συστατικό που είναι κοινό σε ενυδατικές κρέμες ή ως αυτόνομος ορός.

Όταν χρησιμοποιείται τοπικά, το υαλουρονικό οξύ ενυδατώνει το δέρμας σας, καταπολεμά την ξηρότητα, βοηθά στην αποκατάσταση του φραγμού του δέρματος και βοηθά να αντιμετωπιστούν οι τοπικές ρυτίδες.

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να εφαρμοστεί πρωί και βράδυ για να βοηθήσει στη μείωση των ρυτίδων στο λαιμό, το πρόσωπο και το στήθος.

Ρετινόλη

Ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, τα ρετινοειδή (ρετινόλη) υπάρχουν σε προϊόντα τοπικής φροντίδας του δέρματος που διεγείρουν το κολλαγόνο. Μπορεί να το χρησιμοποιείτε ήδη για το πρόσωπό σας, αλλά ίσως χρειαστεί να κάνετε μια μικρή αλλαγή για να περιποιηθείτε συγκεκριμένα το λαιμό σας. Όπως υποστηρίζει η ειδικός, για τη φροντίδα του δέρματος στο λαιμό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χαμηλότερα ποσοστά ρετινόλης, καθώς ο λαιμός έχει λιγότερους αδένες λίπους και μπορεί να είναι πιο ευαίσθητος στην ξηρότητα και τον ερεθισμό.

Ξεκινήστε με μια ρετινόλη χαμηλότερης ισχύος για μερικές εβδομάδες, εφαρμόζοντάς την ως μέρος της νυχτερινής σας ρουτίνας κάθε δεύτερη μέρα. Εάν δεν παρατηρήσετε καμία αρνητική επίδραση, όπως ερεθισμό, μπορείτε να δοκιμάσετε να αυξήσετε την ισχύ.

Χρησιμοποιήστε ρετινόλη μετά τον καθαρισμό του προσώπου και του λαιμού σας το βράδυ και μετά εφαρμόστε μια νυχτερινή ενυδατική κρέμα.

Δείτε επίσης: Διπλοσάγονο: Πώς να απαλλαγείτε από το προγούλι στο λαιμό σας

Αντηλιακό

Το αντηλιακό είναι ένα προϊόν που πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, χειμώνα καλοκαίρι, καθώς η έκθεση στον ήλιο λειτουργεί σωρευτικά και προκαλεί ζημιές στο δέρμα μας.  Όταν βάζετε αντηλιακό στο πρόσωπο, μην παραλείπετε την περιοχή του λαιμού και του πάνω μέρους του στήθους.

«Τα φυσικά αντηλιακά φτιαγμένα με οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου είναι τα πιο αποτελεσματικά στην προστασία του δέρματός μας από τον ήλιο σε σύγκριση με τα χημικά αντηλιακά», λέει η δερματολόγος.

Το αντηλιακό θα πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα της πρωινής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Φωτογραφία iStock