Τα μακριά και δυνατά νύχια είναι άκρως εντυπωσιακά σε μια γυναίκα και τι ακρυλικό είναι μια δημοφιλής τεχνική για να τα αποκτήσετε. Ωστόσο, μπορεί να κρύβει κάποιες «παγίδες» για την υγεία των άκρων σας.
Αν και τα ακρυλικά νύχια δίνουν την εντύπωση δυνατών, υγιών νυχιών, μπορεί να βλάψουν το δέρμα, τα νύχια και τη γενική υγεία σας. Η ουσία που περιέχεται στο υλικό του ακρυλικού μπορεί να κάνει τα φυσικά σας νύχια πιο λεπτά και αδύναμα. Επιπλέον, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή και την αφαίρεση των νυχιών μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας.
Ανάλογα με την τεχνήτρια, αλλά και το δικό σας δέρμα, το ακρυλικό μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα.
Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει το ακρυλικό στα νύχια
1. Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής
Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής (ACD), είναι μια αντίδραση ή ευαισθησία σε ορισμένες ουσίες που αγγίζουν το δέρμα μας. Το ακρυλικό, το συστατικό που βοηθά τα ακρυλικά νύχια να σκληρύνουν, συνδέεται συνήθως με το ACD.
Το υλικό στην ακρυλική επικάλυψη που μας βάζει η τεχνήτρια, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο δέρμα γύρω μας, όπως:
- Σκάσιμο ή ξεφλούδισμα.
- Ξηρότητα.
- Κνησμός.
- Ερυθρότητα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η Δρ Amy Kassouf, από το Cleveland clinic, τα βλέφαρα μπορεί να είναι το πρώτο μέρος που παρατηρείτε σημάδια ACD.
«Τα βλέφαρά σας είναι το πιο λεπτό δέρμα στο σώμα σας, επομένως είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε μια αρχική αντίδραση στα βλέφαρά σας παρά στο παχύτερο δέρμα γύρω από τα νύχια σας», σημειώνει.
2. Εύθραυστα και εξασθενημένα νύχια
Η διαδικασία εφαρμογής και αφαίρεσης ακρυλικών μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής, αν όχι και περισσότερο
Η βλάβη των νυχιών μπορεί να οφείλεται σε:
- Ξύσιμο του νυχιού. Αυτή η τεχνική βοηθά το νύχι να γίνει πιο τραχύ για να κολλήσει πιο εύκολα το ακρυλικό, ωστόσο λεπταίνει και αποδυναμώνει την επάνω πλάκα των φυσικών νυχιών.
- Μούλιασμα νυχιών για αφαίρεση του ακρυλικού. Η τοποθέτηση των νυχιών σε ασετόν για τα συνιστώμενα 15 λεπτά μπορεί να κάνει τα νύχια ξηρά και εύθραυστα.
- Αφαίρεση υπολειμμάτων. Μετά την αφαίρεση των ακρυλικών, τυχόν υπολείμματα ακρυλικού λιμάρονται από την επιφάνεια του νυχιού.
3. Κίνδυνος μόλυνσης
Το ακρυλικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης με διάφορους τρόπους:
- Τα μολυσμένα αντικείμενα μπορούν να εισάγουν βακτήρια στο κατεστραμμένο ή ραγισμένο δέρμα γύρω από τα νύχια σας.
- Όταν τα πετσάκια είναι κομμένα ή πολύ στεγνά, οι μικρές πληγές μπορεί να μολυνθούν.
- Ο διαχωρισμός των νυχιών μπορεί να «παγιδεύσει» την υγρασία και να δημιουργήσει έναν ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.
- Οι μυκητιασικές λοιμώξεις (ονυχομυκητίαση) είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις που σχετίζονται με τα ακρυλικά νύχια.
4. Ονυχόλυση (διαχωρισμός μεταξύ νυχιού και δέρματος)
Ο δεσμός μεταξύ ενός ακρυλικού νυχιού και της επιφανειακής πλάκας των νυχιών σας είναι ισχυρότερος από τον δεσμό μεταξύ της πλάκας νυχιών σας και του δέρματός σας από κάτω. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες με ακρυλικά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ονυχόλυση, όταν η πλάκα των νυχιών χωρίζεται από το δέρμα από κάτω.
«Τα φυσικά νύχια είναι εύκαμπτα, αλλά τα ακρυλικά δεν είναι», υπογραμμίζει η Δρ Kassouf. «Καθημερινές δραστηριότητες όπως η πληκτρολόγηση και το μαγείρεμα προκαλούν τραύμα στα άκρα μας. Αυτές οι κινήσεις πιέζουν την περιοχή όπου το νύχι προσκολλάται στο υπόβαθρο του νυχιού».
Συμβουλές για να αποφύγετε τη φθορά των νυχιών από ακρυλικό
Εάν έχετε ακρυλικά νύχια, μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα για να αποφύγετε τη ζημιά στα νύχια, το δέρμα και τη γενική υγεία σας:
- Μην κόβετε τα πετσάκια σας, καθώς σας προστατεύουν από μολύνσεις.
- Βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η τεχνήτρια είναι επαρκώς αποστειρωμένα.
- Να κάνετε τακτικά συντήρηση, ώστε τα βακτήρια και οι μύκητες να μην μπορούν να αναπτυχθούν.
- Ενυδατώστε τα χέρια και τα πετσάκια σας για να μην στεγνώσει και σκάσει το δέρμα.
- Αποφύγετε τις οικιακές χημικές ουσίες και τα προϊόντα που μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα και να το κάνουν πιο ευαίσθητο.
- Αφήστε τα νύχια σας να ανακάμψουν, κάνοντας ένα διάλειμμα από τα ακρυλικά νύχια μεταξύ των σετ.
- Μην αφαιρείτε μόνοι σας το ακρυλικό.
Πηγή: Cleveland Clinic / Φωτογραφία iStock