Τα μυστικά για καλά ενυδατωμένο δέρμα το καλοκαίρι. Πρακτικές συμβουλές

  • Ρούλα Τσουλέα
ενυδάτωση
Πως πρέπει να περιποιήστε το δέρμα σας το καλοκαίρι, ώστε να διατηρείται καλά ενυδατωμένο. Πόσο σημαντική είναι η διατροφή σας. Τι πρέπει να προσέξετε σε σύγκριση με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Η καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι λόγω της έκθεσης στον ήλιο και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

Η σωστή ενυδάτωση μπορεί να γίνει τόσο εξωτερικά με τις σωστές ενυδατικές κρέμες και θεραπείες δέρματος, όσο και εκ των έσω με τη σωστή διατροφή και την επαρκή κατανάλωση νερού και υγρών.

Η επιδερμίδα είναι η στοιβάδα του δέρματος που προστατεύει το εσωτερικό του σώματος από το εξωτερικό περιβάλλον του. Για να επιτελεί σωστά αυτό τον ρόλο, όμως, πρέπει να είναι σωστά ενυδατωμένη.

Όπως εξηγούν η δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ Βασιλική Μουσάτου, επιστημονικά υπεύθυνη του Δερματολογικού Κέντρου Bioiatriki + Derma του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, και η διαιτολόγος-διατροφολόγος ΜελίναΤσαγκατάκη Τσιρίγγα, επιστημονική συνεργάτις της Βιοκλινικής Αθηνών, κάθε τύπος δέρματος χρειάζεται ενυδάτωση. Μεγαλύτερη ανάγκη, όμως, έχει το ξηρό, ευαίσθητο ή/και ατοπικό δέρμα.

Ωστόσο η ξηρή επιδερμίδα είναι εντελώς διαφορετική από την αφυδατωμένη. Η ξηρή επιδερμίδα υπολείπεται σε λιπίδια, ενώ η αφυδατωμένη σε νερό. Επιπλέον, η αφυδατωμένη επιδερμίδα έχει εικόνα πιο τραχιά, ίσως απολεπίζεται ενώ μπορεί να υπάρχει και αίσθημα κνησμού. Επιπλέον, έχει λιγότερη ελαστικότητα και ίσως συνυπάρχουν κοκκινίλες σε διάφορα σημεία.

Ενυδάτωση με προϊόντα και θεραπείες

Η ενυδάτωση πρέπει να προσαρμόζεται σε κάθε είδος δέρματος. Έτσι, οι λιπαρές και μικτές επιδερμίδες με περιορισμένες ανάγκες σε λιπίδια, χρειάζονται λεπτόρρευστες υφές και ορούς (serums), για να μην ενισχύεται η γυαλάδα και λιπαρότητα.

Αντιθέτως, το πιο ξηρό δέρμα καθώς και το δέρμα μετά την εμμηνόπαυση χρειάζεται πιο κρεμώδη προϊόντα με πλούσιες υφές και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπίδια.

Πολλές θεραπείες ενυδάτωσης, εξ άλλου, μπορούν να πραγματοποιηθούν από τον δερματολόγο στο ιατρείο. Μία πολύ καλή επιλογή είναι η οξυγονοθεραπεία, η οποία συνδυάζει απολέπιση – ενυδάτωση – θεραπεία λάμψης και αντιγήρανσης.

Για πιο εντατική ενυδάτωση συνιστάται μεσοθεραπεία, η οποία τροφοδοτεί το δέρμα με τα απαραίτητα ενυδατικά και αντιγηραντικά συστατικά μέσω μικρονυγμών(τσιμπημάτων).

Κύριο συστατικό της μεσοθεραπείας είναι το υαλουρονικό οξύ. Κάθε μόριό του συγκρατεί έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό!

Συμβουλές για σωστή ενυδάτωση όλο τον χρόνο

Οι δύο ειδικοί παρέχουν τις εξής συμβουλές για καλή ενυδάτωση του δέρματός σας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου:

  • Να επιλέγετε πιο ανάλαφρες κρέμες το πρωί απ’ ό,τι το βράδυ. Αυτό συνιστάται για να μην γυαλίζουν με την παραγωγή σμήγματος και τον ιδρώτα. Για τον ίδιο λόγο να επιλέγετε το καλοκαίρι πιο ελαφριές κρέμες απ’ ό,τι τον χειμώνα.
  • Αν κοιμάστε με αναμμένο κλιματιστικό (στο κρύο ή στη ζέστη, αναλόγως με την εποχή) διατρέχετε κίνδυνο ξηροδερμίας. Για να την αποφύγετε, να έχετε ένα πιατάκι με νερό ή μία βρεγμένη πετσέτα στο δωμάτιό σας, ώστε να μην ξηραίνεται ο αέρας.
  • Όταν ταξιδεύετε πολλές ώρες με αεροπλάνο, να έχετε μαζί σας λίγη ενυδατική κρέμα για τα χείλη και το πρόσωπο. Και αυτό διότι ο αέρας της καμπίνας είναι ξηρός.
  • Να αποφεύγετε τα πολύ καυτά και μακράς διαρκείας μπάνια και ντους, διότι ξηραίνουν το δέρμα. Να απλώνετε ενυδατική κρέμα στο σώμα αμέσως μετά.
  • Τα κορίτσια στην εφηβεία να μην αμελούν την καθημερινή εφαρμογή ενυδατικής κρέμας στα σημεία που αναπτύσσονται (στήθος, μηροί, γλουτοί) γιατί η ξηρότητα επιφέρει μείωση της ελαστικότητας και προδιαθέτει σε ραβδώσεις (ραγάδες).
  • Μην αμελείτε την ενυδάτωση των χεριών, ειδικά εάν χρειάζεται να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Τι να προσέχετε στην παραλία

Ο ήλιος και η θάλασσα αφυδατώνουν πολύ το δέρμα. Γι’ αυτό τον λόγο, η ενυδάτωση με κρέμες προσώπου και σώματος είναι απαραίτητη μετά το μπάνιο στη θάλασσα.

Κατά την παραμονή σας στην παραλία, η χρήση αντηλιακού είναι σημαντική όχι μόνο για ηλιοπροστασία, αλλά και για την προστασία από την αφυδάτωση.

Αντιθέτως, η πολύωρη ηλιοθεραπεία οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγεται. Καλό είναι επίσης να μην αφήνετε το αλάτι επί πολλή ώρα πάνω στο δέρμα και τα μαλλιά, διότι τα ξηραίνει. Μία καλή λύση είναι να ξεβγάζεστε με γλυκό νερό μετά το μπάνιο στη θάλασσα, όταν αυτό είναι εφικτό.

Μην ξεχνάτε τέλος την ενυδάτωση σε περιοχές που συνήθως αμελούνται (π.χ. φτέρνες, αγκώνες), διότι το καλοκαίρι ξηραίνονται ακόμα περισσότερο.

Πόσο νερό χρειάζεστε

Το κυριότερο συστατικό που χρειάζεστε για καλή ενυδάτωση είναι το νερό. Επηρεάζει πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού (από τη θερμορύθμιση έως τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων) και η έλλειψή του μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και επικίνδυνη για τη ζωή.

Η αφυδάτωση αναπτύσσεται όταν ένα άτομο δεν καταναλώνει αρκετά υγρά ή όταν δεν αναπληρώνει όσα χάνει μέσω της εφίδρωσης, της αναπνοής και άλλων σωματικών λειτουργιών. Αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης διατρέχουν τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη) και οι αθλητές. Θεωρητικώς όμως κάθε άνθρωπος μπορεί να αφυδατωθεί.

Για καλή ενυδάτωση του οργανισμού ο μέσος ενήλικας χρειάζονται 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως. Από αυτά, τα 6-8 πρέπει να είναι νερό, σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό. Ωστόσο οι ανάγκες σε υγρά είναι εξατομικευμένες, διότι επηρεάζονται από παράγοντες όπως:

  • Το ύψος
  • Το σωματικό βάρος
  • Η ηλικία
  • Η σωματική δραστηριότητα κ.λπ.

Για να βρείτε πόσο νερό χρειάζεστε, υπολογίστε ότι αντιστοιχεί 1 λίτρο ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνετε την ημέρα (ή 1 ml νερού για κάθε 1 θερμίδα).

Τι να προσέχετε στη διατροφή σας

Για καλή ενυδάτωση του οργανισμού σας εκ των έσω, οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

  • Όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μπουκάλι ή παγούρι με νερό.
  • Αρωματίστε το νερό με φρούτα ή μυρωδικά για να σας είναι πιο ευχάριστη η κατανάλωση του. Δοκιμάστε φέτες λεμόνι, δυόσμο, μέντα, μούρα κ.ά.
  • Εάν δεν καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες νερού, αρχίστε να τις αυξάνετε σταδιακά. Να προσθέτετε μισό έως ένα ποτήρι επιπλέον την ημέρα, έως ότου  φθάσετε στον στόχο σας.
  • Να πίνετε υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι σε συγκεκριμένες περιόδους (π.χ. μόνο το πρωί). Να θέτετε χρονικούς στόχους (π.χ. «να έχω πιεί μισό λίτρο νερό μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι»).
  • Αγοράστε ένα μεγάλο παγούρι ώστε να χωράει όλο το νερό που πρέπει να καταναλώσετε μέσα στην ημέρα (π.χ. 2 λίτρα).
  • Η καλοκαιρινή ζέστη προκαλεί διαδερμική απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών, λόγω της έντονης εφίδρωσης. Πρέπει όλα να αναπληρώνονται με καλή ενυδάτωση.
  • Σε περίπτωση αυξημένης σωματικής δραστηριότητας στη ζέστη, αυξήσετε την πρόσληψη υγρών. Αν η έντονη δραστηριότητα (και η εφίδρωση) διαρκεί έως 1 ώρα, το νερό αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή. Αν η έντονη δραστηριότητα διαρκέσει περισσότερο, συνιστάται κατανάλωση ροφημάτων με υδατάνθρακες και νάτριο.
  • Προσοχή αν αρρωστήσετε ή εμφανίσετε συμπτώματα όπως πυρετό, έμετο ή διάρροια. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος αφυδάτωσης. Είναι απαραίτητη η καλή ενυδάτωση, με κατανάλωση υγρών σε μικρές ποσότητες κάθε φορά
  • Σε περίπτωση ηλιακών εγκαυμάτων, οι ανάγκες για καλή ενυδάτωση είναι πιο αυξημένες.
  • Να καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως καρπούζι, αγγούρι, φράουλες, ντομάτες, αλλά και γεύματα με υγρά όπως σούπες, smoothies κ.ά.

Δίπλα στη θάλασσα

Κατά την παραμονή στην παραλία, τόσο ο δυνατός ήλιος όσο και το κολύμπι μπορεί να εντείνουν την αφυδάτωση. Σε τέτοιες συνθήκες, να καταναλώνετε περισσότερο νερό και υγρά απ’ ό,τι συνήθως, βάσει των αναγκών του οργανισμού σας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας αρκετό νερό και άλλα ενυδατικά ροφήματα όπως χυμούς, smoothies κ.λπ. Προσοχή στην κατανάλωση αλκοολούχων και καφεϊνούχων ροφημάτων, διότι είναι διουρητικά και μπορεί να σαμποτάρουν την ενυδάτωση του οργανισμού σας, εντείνοντας την αποβολή υγρών.

Τέλος, μπορείτε σαν σνακ να επιλέγετε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως μπαστουνάκια αγγουριού με τυρί κρέμα, κομμένο πεπόνι ή καρπούζι, σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα κ.α.

Φωτογραφία: iStock