Iatropedia

Τι αποκαλύπτει η έντονη εφίδρωση για το δέρμα, σύμφωνα με νέα μελέτη

sensitive skin itching

Πώς σχετίζεται η υπεριδρωσία με την ευαισθησία του δέρματος. Τι λένε οι ειδικοί.

Εάν ιδρώνετε πολύ ακόμα κι αν δεν κάνει ιδιαίτερη ζέστη, μπορεί να έχετε και ευαίσθητο δέρμα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε νέα μελέτη διαπίστωσαν ότι η υπεριδρωσία συνήθως συνυπάρχει με την ευαισθησία του δέρματος.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσινγκτον και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να εξετάσουν δεδομένα από 637 εθελοντές με πρωτοπαθή υπεριδρωσία.

Οι πάσχοντες από αυτήν ιδρώνουν τέσσερις φορές περισσότερο απ’ όσο είναι απαραίτητο για να δροσίζεται ο οργανισμός τους. Ιδρώνουν επίσης πολύ ακόμα και όταν δεν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες ή δεν ασχολούνται με φυσικές δραστηριότητες.

Η υπεριδρωσία είναι συχνή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 3% των ατόμων ηλικίας 20-60 ετών. Επιπλέον, προσβάλλει συγκεκριμένα τμήματα του σώματος, όπως:

Αντίστοιχα, όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα συχνά νιώθουν κνησμό (φαγούρα), αίσθημα καύσου (κάψιμο) και σφίξιμο όταν εκτίθενται στη ζέστη ή τον ιδρώτα. Τα ίδια συμπτώματα μπορεί να τους προκαλέσουν τα καλλυντικά και το στρες.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the Drugs and Dermatology. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, από τους 637 συμμετέχοντες με υπεριδρωσία, το 89% ανέφεραν πως είχαν και ευαίσθητο δέρμα. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Η ευαισθησία του δέρματός τους συχνά εκδηλωνόταν σε τμήματά του που δεν ίδρωναν πολύ. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η εφίδρωση δεν είναι η μοναδική αιτία της δερματικής ευαισθησίας.

Τι μπορεί να συμβαίνει; Η συσχέτιση της πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας με το ευαίσθητο δέρμα είναι πολύπλοκη. Πιθανώς εμπλέκονται μη φυσιολογικά νευρικά μηνύματα που σχετίζονται με την εφίδρωση, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Adam Friedman, καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσινγκτον.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα πως όσο πιο σοβαρή ήταν η εφίδρωση των ασθενών, τόσο αυξανόταν η ευαισθησία στο δέρμα τους. Επιπλέον οι πάσχοντες και από τις δύο διαταραχές ανέφεραν συχνά ευαισθησία και στα προϊόντα που προωθούνται ως κατάλληλα για την δερματική ευαισθησία.

Τα ευρήματα αυτά «μπορούν να βοηθήσουν τους δερματολόγους να συνεργαστούν καλύτερα με τους ασθενείς τους που έχουν υπεριδρωσία, ώστε να εντοπίσουν όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα και να τους βοηθήσουν να το διαχειριστούν», κατέληξε ο Dr. Friedman.

Φωτογραφία: iStock