Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν να προστατεύουμε το δέρμα μας από τον ήλιο, διότι υπάρχει κίνδυνος για επίσπευση του γήρατος και μακροπρόθεσμα ενός δερματικού καρκίνου. Το ξέρατε όμως ότι το μαύρισμα μπορεί να διαταράξει και το μικροβίωμα του δέρματός σας;
Σε πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία, διαπίστωσαν πως διακοπές μιας εβδομάδας στον ήλιο είναι αρκετές για να διαταραχθεί σημαντικά η λεπτή ισορροπία των ωφέλιμων μικροβίων στην επιφάνεια του δέρματος.
Τα μικρόβια αυτά συνιστούν το δερματικό μικροβίωμα, το οποίο επιτελεί σημαντικές λειτουργίες καθώς συμβάλλει:
- Στη διατήρηση της ισορροπίας (ομοιόστασης) του δέρματος
- Στην προστασία του από την εισβολή παθογόνων μικροοργανισμών
- Στον συντονισμό των ανοσολογικών λειτουργιών του
«Ο αποικισμός του δέρματος από ωφέλιμα μικρόβια αρχίζει στη γέννηση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Abigail Langton, λέκτορας Δερματολογίας στο πανεπιστήμιο. «Η σύνθεση του μικροβιώματος του δέρματος εξαρτάται από αρκετούς ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες». Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Ο τρόπος ζωής
- Η υγιεινή
- Η χρήση καλλυντικών
- Η λήψη αντιβιοτικών
- Η γεωγραφική θέση
- Το κλίμα
- Η εποχή του χρόνου
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Frontiers in Aging. Οι επιστήμονες ανέλυσαν το δερματικό μικροβίωμα 21 υγιών εθελοντών, πριν και μετά από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους εθελοντές τους σε τρεις ομάδες:
- Σε εκείνους που μαύρισαν πριν από τις διακοπές και συνέχισαν την ηλιοθεραπεία στο ταξίδι τους
- Σε εκείνους που μαύρισαν στη διάρκεια του ταξιδιού τους
- Σε εκείνους που απέφυγαν το μαύρισμα, λαμβάνοντας εντατικά μέτρα ηλιοπροστασίας
Τα μικρόβια που υπήρχαν στην επιδερμίδα τους μετρήθηκαν τέσσερις φορές. Πριν από την αναχώρησή τους, καθώς και 1, 28 και 84 ημέρες μετά την επιστροφή τους.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές μαύρισαν στις διακοπές τους, διέθεταν λιγότερα ωφέλιμα βακτήρια στην επιδερμίδα τους όταν επέστρεψαν. Στην πραγματικότητα ήταν σοβαρά μειωμένα τα επίπεδα των πρωτεοβακτηρίων στο δέρμα τους. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την διαταραχή σε αυτά τα βακτήρια με δερματοπάθειες, όπως:
- Η ψωρίαση
- Το έκζεμα
- Τα διαβητικά έλκη στα πόδια (πληγές λόγω του διαβήτη)
Και δεν είχε σημασία αν οι εθελοντές ήταν ήδη μαυρισμένοι πριν ξεκινήσουν για το ταξίδι τους. Εφ’ όσον μαύριζαν κι άλλο, τα πρωτεοβακτήρια στο δέρμα τους μειώνονταν αισθητά.
Οι μόνοι που εξακολουθούσαν να έχουν πλούσιο μικροβίωμα στο δέρμα τους ήταν οι εθελοντές που απέφυγαν να μαυρίσουν, τονίζουν οι ερευνητές.
Πόσο διαρκεί η διαταραχή
Ευτυχώς, το μικροβίωμα του δέρματος φαίνεται να ανακάμπτει σχετικά γρήγορα. Στους συγκεκριμένους εθελοντές η ισορροπία των ωφέλιμων βακτηρίων είχε αποκατασταθεί μετά από 28 ημέρες.
Στο μεσοδιάστημα, όμως, το δέρμα παραμένει ευάλωτο σε λοιμώξεις και ερεθισμούς, προειδοποιεί η Dr. Langton.
Τι να κάνετε
Πώς μπορείτε να διαφυλάξετε το μικροβίωμα στο δέρμα σας, ώστε να συνεχίσει να προστατεύει τα εσωτερικά σας όργανα, όπως είναι η κύρια λειτουργία του;
Κατ’ αρχάς, αποφύγετε το μαύρισμα πάση θυσία, συνιστά η ειδικός. Απαραίτητο είναι ακόμα να μην χρησιμοποιείτε «σκληρά» καθαριστικά, ούτε να κάνετε υπερβολική χρήση της απολέπισης ή των ρετινοειδών, προσθέτει. Αυτού του είδους τα προϊόντα αφαιρούν την προστατευτική στοιβάδα του σμήγματος (λίπος) και διασπούν την συνοχή του δέρματος αντί να την ενισχύουν.
Να χρησιμοποιείτε, τέλος, ενισχυτικά συστατικά, όπως τα κεραμίδια (ceramides), το υαλουρονικό οξύ και το σκουαλένιο (squalene, ένα συστατικό του ελαιολάδου), καταλήγει.
Φωτογραφία: iStock