Τρεις βιταμίνες που εξαφανίζουν γρήγορα τα σημάδια της ακμής

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ακμή
Τα σημάδια από σπυράκια ακμής δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι κάνατε κάτι λάθος περιμένοντας να υποχωρήσει η ακμή σας. Οι ουλές ακμής μπορεί να συμβούν σε κάθε τύπο δέρματος και μερικές φορές είναι απλώς αναπόφευκτες.

Καθώς η ακμή θεραπεύεται, οι ινοβλάστες στο χόριο του δέρματος παράγουν ίνες κολλαγόνου για να υποστηρίξουν το δέρμα. Ωστόσο, όταν αυτοί οι ινοβλάστες παράγουν είτε πάρα πολύ είτε πολύ λίγο από αυτές τις ίνες, σχηματίζονται ουλές.

Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους πάσχοντες από ακμή, αφήνοντας πολλά άτομα να αντιμετωπίζουν ουλές μετά από μια έξαρση ακμής.

Δυστυχώς, κάθε σημάδι ακμής έχει τη δυνατότητα να αφήσει πίσω του μια ουλή. Αλλά οι ουλές ακμής μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Καθώς τα σημάδια ακμής συμβαίνουν κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματος, οι βιταμίνες προσφέρουν μια ευκαιρία να επουλωθούν οι ουλές από μέσα προς τα έξω. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι βιταμίνες ίσες σε αυτή την προσπάθεια.

Τρεις από τις πιο αποτελεσματικές βιταμίνες για την πρόληψη και το ξεθώριασμα των σημαδιών ακμής

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C σχηματίζει επιπλέον δεσμούς μεταξύ των ινών κολλαγόνου που δημιουργούνται καθώς η ακμή θεραπεύεται, κάνοντας το χόριο ισχυρότερο. Καθώς βοηθά το δέρμα σας να παράγει κολλαγόνο, η βιταμίνη C αναπτύσσει επίσης νέα αιμοφόρα αγγεία, για να βοηθήσει στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στις πληγές για ταχύτερη και καλύτερη επούλωση.

Δυστυχώς, το σώμα δεν παράγει από μόνο του βιταμίνη C, πρέπει να την λάβετε μέσω διατροφής, ή συμπληρωμάτων. Ωστόσο, από τη στιγμή που αυτή η βιταμίνη είναι στο σώμα σας, είναι ικανή να κάνει “θαύματα” για το δέρμα σας.

Η βιταμίνη C βοηθά στην αντιμετώπιση των ουλών της ακμής τόσο κάτω από το δέρμα όσο και στην επιφάνεια. Η επιδερμίδα του δέρματος (το ανώτερο στρώμα του) περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην προστασία του και στην παραγωγή νέου δέρματος. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βιταμίνης C βοηθούν επίσης στην μείωση της ερυθρότητας και του πρηξίματος.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι χρήσιμος στην καταπολέμηση της ακμής. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άτομα που παλεύουν με σοβαρές εξάρσεις ακμής τείνουν να έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης στην επούλωση των ουλών που έχουν απομείνει από μια ιδιαίτερα κακή έξαρση ακμής. Ως αντιοξειδωτικό, ο ψευδάργυρος μειώνει τη φλεγμονώδη απόκριση του δέρματος στη βρωμιά, τη λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα, βοηθώντας τους πόρους να παραμείνουν καθαροί.

Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης τις πρωτεΐνες στο σώμα να μετατρέψουν τη βιταμίνη Α (μια άλλη ισχυρή βιταμίνη που καταπολεμά την ακμή και επούλωση πληγών) σε ρετινόλη. Η ρετινόλη βοηθά στην αποκατάσταση ουλών, διεγείροντας την ανάπτυξη του κολλαγόνου και επιταχύνοντας τον κυτταρικό κύκλο.

Ο ψευδάργυρος είναι μια από τις πιο ευρέως ερευνημένες βιταμίνες και μέταλλα για τη θεραπεία της ακμής και όχι άδικα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ψευδάργυρου μειώνουν τόσο τις βακτηριακές όσο και τις φλεγμονώδεις μορφές της ακμής. Και σε αντίθεση με ορισμένες θεραπείες ακμής, ο ψευδάργυρος είναι ασφαλής τόσο για το σκούρο όσο και για το ανοιχτόχρωμο, πιο ευαίσθητο δέρμα.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο αποτρέπει τη βλάβη των κυττάρων, η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Ως αντιοξειδωτικό, μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος και την παραγωγή λιπαρότητας, προάγει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος για ταχύτερη επούλωση ουλών και δίνει στο δέρμα πιο λεία, πιο ομοιόμορφη εμφάνιση.

Η βιταμίνη Α βοηθά στον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων και συνδετικού ιστού, καθιστώντας την ζωτικής σημασίας για τη σωστή επούλωση των πληγών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανεπάρκειες βιταμίνης Α σχετίζονται με το φλεγμονώδες δέρμα και τη μειωμένη ικανότητά του να ανανεώνει το ανώτερο στρώμα του, καθιστώντας δυσκολότερη την επούλωση των ουλών.

Επίσης, η βιταμίνη Α συνδέεται με τους υποδοχείς ρετινοϊκού οξέος, για να ανανεώσει τα κατεστραμμένα τριχοειδή αγγεία και τους ινοβλάστες του δέρματος, προάγοντας την ταχύτερη και καλύτερη επούλωση των ουλών.

Πηγή: https://scitechdaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακμή: Τα προβιοτικά μπορεί να μειώνουν τα σπυράκια στο πρόσωπο. Τι έδειξε νέα έρευνα

Μυκητιασική ακμή: Πότε τα σπυράκια οφείλονται σε μύκητα! Πώς φαίνονται και τι να κάνετε [φωτό]

Ακμή: Με ποιες τροφές μειώνονται οι εξάρσεις και τα σπυράκια

Ακμή μετά τα 30: Δείτε που μπορεί να οφείλεται