Iatropedia

Τριχόπτωση: Η έλλειψη αυτών των 6 βιταμινών οδηγεί στην απώλεια μαλλιών

Portrait of stressed young woman with bunch of fallen hair in hand looking at mirror in bathroom, scared upset millennial lady in white silk robe suffering hairloss problem, selective focus

Οι έλλειψη βιταμινών μπορεί να έχει πολλές δυσάρεστες επιπτώσεις στο σώμα, όπως η τριχόπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εάν έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε σημαντικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη D, Β12 , η ​​βιοτίνη (μια βιταμίνη Β) και ο σίδηρος μπορεί να έχει επιπτώσεις στο τριχωτό της κεφαλής σας, προκαλώντας σας τριχόπτωση.

Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια μαλλιών, όπως η γενετική, η ηλικία, το άγχος, ο τοκετός, ορμονικές ανισορροπίες ή και κάποια ασθένεια.

Ποιες είναι όμως οι 6 σημαντικές βιταμίνες, που η έλλειψή τους συμβάλλει στην τριχόπτωση;

1. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη και τη θρέψη των υγιών τριχοθυλακίων. Η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε πτώση ή ανάπτυξη πιο λεπτών μαλλιών.

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, κόπωση, πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις, απώλεια οστού και μυϊκή αδυναμία ή κράμπες.

2. Σίδερο

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο συστατικό της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που παρέχει οξυγόνο από τους πνεύμονές σας στους ιστούς του σώματός σας – συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών.

Το σώμα σας θα δίνει πάντα προτεραιότητα σε βασικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή και η κίνηση των μυών σας, σε σχέση με την ανάπτυξη των μαλλιών. Εάν τα αποθέματα σιδήρου σας είναι χαμηλά, οι πνεύμονες, οι μύες και άλλα όργανά σας θα γεμίσουν πρώτα, και μπορεί να μην έχει περισσέψει τίποτα για τα μαλλιά σας.

3. Βιοτίνη

Αυτή τη βιταμίνη Β την βρίσκουμε συνήθως σε πολλά συμπληρώματα μαλλιών, επειδή εμπλέκεται στην παραγωγή κερατίνης, μιας πρωτεΐνης που συνθέτει τα μαλλιά.

Μελέτες σε άτομα με σπάνιες ασθένειες των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής και σε άτομα με ανεπάρκεια βιοτίνης διαπίστωσαν ότι η συμπλήρωση αυτής της βιταμίνης οδήγησε σε βελτιώσεις στην ποιότητα και την ανάπτυξη των μαλλιών.

4. Φολικό Οξύ και Βιταμίνη Β12

Το φυλλικό οξύ και η Β12 είναι δύο βιταμίνες του συμπλέγματος Β που μπορούν να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν την υγεία των τριχοθυλακίων. Και οι δύο εμπλέκονται στην παραγωγή νουκλεϊκών οξέων, μεγάλων μορίων που παίζουν ρόλο στη διαδικασία οικοδόμησης πρωτεΐνης – και η πρωτεΐνη είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί η σχέση της έλλειψης αυτών των βιταμινών με την τριχόπτωση.

5. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος βοηθά το σώμα σας να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υποστηρίζουν την υγεία των μαλλιών. Η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με ανδρική ή γυναικεία φαλάκρα (ανδρογόνο αλωπεκία). Ο ψευδάργυρος παίζει επίσης ρόλο στη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Εκτός από τριχόπτωση, αν έχετε έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να παρουσιάσετε απώλεια όρεξης, κόπωση και απώλεια της αίσθησης της γεύσης.

6. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C υποστηρίζει την υγεία των μαλλιών βοηθώντας σας να απορροφήσετε το σίδηρο από τα τρόφιμα. Εάν έχετε έλλειψη σιδήρου ή παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε και επαρκή βιταμίνη C.

Τα άτομα που καπνίζουν και όσοι έχουν ασθένειες δυσαπορρόφησης (όπως η νόσος του Crohn και η κοιλιοκάκη) μπορεί επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C.

Πηγή: everydayhealth.com / Φωτογραφία iStock