Μέχρι τώρα ξέραμε ότι «η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη». Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει ότι μπορεί να τρώει και τα… μαλλιά του, αφού αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιάσει παθολογική τριχόπτωση.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 13.391 άνδρες από τη Σεούλ, τους οποίους παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί τέσσερα χρόνια. Οι άνδρες αυτοί είχαν ηλικία 20 έως 59 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα φαλάκρας. Έως το τέλος της, εξ άλλου, απαγορευόταν η λήψη αγωγής κατά της τριχόπτωσης.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εργάζονταν επί περισσότερες από 52 ώρες την εβδομάδα παρουσίαζαν παθολογική τριχόπτωση με διπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι όσοι εργάζονταν έως το πολύ 40 ώρες.
Μάλιστα η εμφάνιση της τριχόπτωσης ήταν «δοσοεξαρτώμενη», δηλαδή αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με την υπερωριακή απασχόληση. Έτσι, όσοι άνδρες εργάζονταν 41 έως 52 ώρες την εβδομάδα είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν παθολογική τριχόπτωση και φαλάκρα.
Όσοι όμως εργάζονταν πάνω από 52 ώρες την εβδομάδα, είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες τριχόπτωσης σε σύγκριση με όσους εργάζονταν έως 40 ώρες.
Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan συσχέτισαν την επιτάχυνση της τριχόπτωσης με το αυξημένο στρες που προκαλεί η πολλή δουλειά και ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος.
Οι επιδράσεις του στρες
Το έντονο στρες επηρεάζει με πολλούς αρνητικούς τρόπους τον οργανισμό. Ένας από αυτούς είναι η αλλαγή των ορμονικών επιπέδων, η οποία μπορεί να αναστείλει την φυσιολογική λειτουργία των θυλάκων των τριχών.
Το στρες μπορεί επίσης να εξωθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους θυλάκους, προκαλώντας τους βλάβες. Μπορεί ακόμα να διαταράξει τον φυσιολογικό κύκλο ζωής της τρίχας, προκαλώντας την πρόωρη έλευση της καταγενούς φάσης της εξέλιξης τους.
Κάθε τρίχα περνάει από τρεις φάσης εξέλιξης. Η πρώτη είναι η αναγενής, η οποία διαρκεί 2-6 χρόνια και είναι η φάση της ανάπτυξης. Η δεύτερη είναι η καταγενής, που διαρκεί περίπου 1 μήνα. Αυτή είναι η φάση της εξασθένησης και της «προετοιμασίας» της τρίχας για την πτώση της.
Η τρίτη και τελευταία φάση είναι η τελογενής, η οποία διαρκεί περίπου 3-5 μήνες και είναι η φάση της πτώσης της τρίχας. Η ρίζα της όμως εξακολουθεί να υπάρχει, και έτσι έπειτα από λίγο καιρό η τρίχα αναγεννάται.
Σε περίπτωση στρες, επέρχεται πρόωρα η καταγενής φάση και επειδή δεν υπάρχει προοπτική δημιουργίας νέας τρίχας, η συνέπεια είναι να δημιουργούνται κενά στο τριχωτό της κεφαλής.
Πόσο συχνή ήταν η τριχόπτωση
Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, πρόωρη τριχόπτωση και έναρξη φαλάκρας παρουσίασε:
- Το 2% των εθελοντών που εργάζονταν έως 40 ώρες την εβδομάδα
- Το 3% όσων εργάζονταν από 41 έως 52 ώρες την εβδομάδα
- Το 4% όσων εργάζονταν πάνω από 52 ώρες την εβδομάδα.
Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την τριχόπτωση. Τέτοιοι παράγοντες είναι η ηλικία, το κάπνισμα, η περιποίηση του εαυτού κ.λπ.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την πολύωρη δουλειά με πολλά δεινά για την υγεία, όπως η καρδιοπάθεια. Η νέα μελέτη όμως είναι η πρώτη που εξετάζει τη δουλειά σε συνάρτηση με την τριχόπτωση.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Annals Of Occupational and Environmental Medicine.