Βαφές μαλλιών: Πόσο κακό κάνουν στην υγεία μας;
Οι επιστήμονες ερευνούν τη σχέση βαφής μαλλιών-καρκίνου εδώ και δεκαετίες. Και ενώ ορισμένες έρευνες δείχνουν μια σύνδεση, τα ευρήματα είναι ανάμικτα, γεγονός που κάνει δύσκολο το να δοθούν αλάνθαστες συστάσεις, λέει η Alexandra White, επιδημιολόγος στο αμερικανικό National Institute of Environmental Health Sciences.
Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στην έρευνα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το τι είναι καλύτερο για εμάς και το στιλ των μαλλιών μας.
Τι προτείνουν οι μελέτες
Μεγάλο μέρος της έρευνας για τις βαφές μαλλιών έχει επικεντρωθεί στην πιθανή σύνδεσή τους με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης – ιδίως στους κομμωτές που δούλευαν με μόνιμες βαφές που παρασκευάζονταν πριν από τη δεκαετία του 1980, λέει ο Δρ David J. Goldberg, ερευνητής και δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. Όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεσή τους στις βαφές, μέσω του δέρματος ή των πνευμόνων τους, τόσο πιο πιθανό ήταν να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Άλλες μελέτες, όμως, δεν έχουν βρει αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο, γεγονός που θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι εταιρείες άρχισαν να παράγουν λιγότερο τοξικά σκευάσματα μετά τη δεκαετία του 1970.
Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού φαίνεται να σχετίζεται με τη μόνιμη βαφή μαλλιών, σύμφωνα με την κ. White. Σε μελέτη του 2019 στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 46.000 γυναίκες, η Δρ White και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι όσες χρησιμοποιούσαν μόνιμη βαφή μαλλιών συχνά (κάθε πέντε έως οκτώ εβδομάδες) είχαν 9% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από εκείνες που δεν χρησιμοποιούσαν βαφή μαλλιών.
Η διαφορά αυτή μπορεί να ακούγεται μεγάλη, αλλά στην πραγματικότητα είναι «μια πολύ μικρή αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού» όταν συνδυάζεται με τον κίνδυνο που διατρέχει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής, λέει. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες έχουν περίπου 13% πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, επομένως μια αύξηση 9% αυτής της τιμής αυξάνει τον κίνδυνο στη ζωή τους μόνο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, περίπου στο 14%.
Βαφές μαλλιών διαφορετικού τύπου
Σύμφωνα με τον Δρ Goldberg, τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να είναι ανάμικτα επειδή οι χημικοί συνδυασμοί που χρησιμοποιούνται στις βαφές μαλλιών μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από το ένα προϊόν στο άλλο και έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια. Αυτό καθιστά αδύνατη τη γενίκευση για όλες τις βαφές μαλλιών.
Σε αντίθεση με τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα προϊόντα για τα μαλλιά δεν ελέγχονται αυστηρά. Οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή πριν από την πώληση και επειδή οι συνθέσεις τους είναι συχνά αποκλειστικές, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι περιέχουν.
Ωστόσο, ένα εύρημα ήταν αρκετά συνεπές. Οι προσωρινές και ημιμόνιμες βαφές μαλλιών, που ξεπλένονται με την πάροδο του χρόνου, φαίνεται να είναι πιο ασφαλείς από τις μόνιμες βαφές, που προκαλούν διαρκείς χημικές αλλαγές στο στέλεχος της τρίχας.
Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες συγκεκριμένες χημικές ουσίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση του κινδύνου καρκίνου, λέει η κ. White. Όμως η έρευνα δείχνει ότι οι αρωματικές αμίνες και οι φαινόλες, που βρίσκονται στις μόνιμες βαφές μαλλιών, έχουν καρκινογόνες επιδράσεις.
Ασφαλέστερες μάθοδοι
Δεδομένου ότι καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι η ίδια η βαφή μαλλιών προκαλεί καρκίνο, πρέπει εσείς να αποφασίσετε εάν θέλετε να συνεχίσετε να βάφετε τα μαλλιά σας και πώς, δεδομένων και των άλλων πιθανών παραγόντων κινδύνου που μπορεί να έχετε.
Εάν θέλετε να είστε ασφαλείς, σκεφτείτε αυτές τις στρατηγικές:
Βάφετε τα μαλλιά σας λιγότερο συχνά. Αν και δεν είναι σίγουρο ότι όσο περισσότερο βάφετε τα μαλλιά σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, «μια καλή προληπτική αρχή είναι να μειώνετε τη συχνότητα χρήσης», λέει η κ. White.
Αποφύγετε τη μόνιμη βαφή μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν είναι βέβαιο ότι οι καρκινογόνες χημικές ουσίες στη βαφή μαλλιών μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για το έμβριο μακροπρόθεσμα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χημικές ουσίες μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για αναπτυξιακά προβλήματα. Επομένως, είναι καλύτερο για τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τη χρήση βαφής μαλλιών «τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο», λέει ο κ. Goldberg.
Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες. Αν βάφετε τα μαλλιά σας στο σπίτι, φορέστε προστατευτικά γάντια, εφαρμόστε τη βαφή σε χώρο που να αερίζεται καλά, μην την αφήνετε στο κεφάλι σας περισσότερη ώρα από όση αναφέρουν οι οδηγίες και ξεπλύνετε καλά το τριχωτό της κεφαλής σας όταν τελειώσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε την απορρόφηση των χημικών και να μειώσετε τον κίνδυνο ερεθισμού του δέρματος.
Δοκιμάστε βαφές με πιο ήπια συστατικά. Σε αντίθεση με τις μόνιμες βαφές μαλλιών, οι ημιμόνιμες και οι προσωρινές βαφές περιέχουν χημικές ουσίες που είναι λιγότερο σκληρές και δεν διεισδύουν στο στέλεχος της τρίχας. Πιο ασφαλές ακόμα είναι να δοκιμάσετε μια φυτική βαφή, όπως η χένα, που μπορεί μεν να μην κρατάει τόσο όσο οι μόνιμες βαφές, αλλά δεν φαίνεται να συνδέονται με τον καρκίνο και είναι λιγότερο πιθανό από τις χημικές βαφές να ερεθίσουν το δέρμα.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η ΕΕ χρηματοδοτεί την πρώτη ψυχεδελική μελέτη σε ασθενείς με ανίατες ασθένειες
8 μύθοι για το αλκοόλ που έχει καταρρίψει η επιστήμη
Πίνετε ενεργειακά ποτά; Τι συνέπειες μπορεί να έχουν στον ύπνο σας