Iatropedia

15η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος

Στην ενημέρωση του κοινού για τη χρησιμότητα της συλλογής ομφαλοπλακουντιακού αίματος κατά τη γέννηση είναι αφιερωμένη η σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, καθώς η πράξη αυτή μπορεί να προσφέρει στο μέλλον ακόμα περισσότερες δυνατότητες θεραπείας.

«Τα δεδομένα για τη φύλαξη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος έχουν αλλάξει τελευταία και λαμβανομένου υπόψη ότι από τα βλαστοκύτταρά του μπορεί να επωφεληθεί πολλαπλώς όλη η οικογένεια, θα πρέπει οι γονείς να είναι καλά ενημερωμένοι και να εξετάζουν σοβαρά, κατά τη γέννηση του παιδιού τους, τη διατήρησή του», επισημαίνει, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας, η καθηγήτρια Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου.

Πρωτοπόροι στις νέες θεραπευτικές δυνατότητες που προσφέρουν τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε τη δράση 21st Century Cures Act. Η απόφαση αυτή του κογκρέσου των ΗΠΑ μεταξύ των άλλων διέταξε τις αρμόδιες υπηρεσίες (FDA) να διευκολύνουν και να επισπεύδουν τις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων για τις οποίες υπάρχουν πιλοτικές κλινικές ενδείξεις ότι μπορεί να προσφέρουν στη θεραπεία σοβαρών και ανίατων μέχρι τώρα νοσημάτων.

Έτσι οι Ηνωμένες Πολιτείες, από ουραγοί άνοιξαν νέους ορίζοντες στη θεραπεία ασθενειών.

Στο παράδειγμα αυτό είχαν προηγηθεί ή ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Αγγλία, η Ρωσία, ο Καναδάς και η Κίνα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συνταχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα το ομφαλοπλακουντιακό αίμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πάνω από 80 διαφορετικών απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Αποδεικνύεται επίσης χρήσιμο σε νέους τομείς της αναγεννητικής ιατρικής για την ενδεχόμενη αντιμετώπιση κακώσεων του νωτιαίου μυελού, της εγκεφαλικής παράλυσης, του αυτισμού, του διαβήτη τύπου 1 και πολλών άλλων ασθενειών.

Παρόλη την πρόοδο στην εφαρμογή των βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, στην πλειοψηφία των γεννήσεων το αίμα του ομφάλιου λώρου απορρίπτεται, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη ενημέρωσης των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η φύλαξή τους.

Οικογένειες που έχουν προχωρήσει σε φύλαξη

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας, το Ίδρυμα Ένωση για το Ομφαλοπλακουντιακό Αίμα (Cord Blood Association Foundation), μέσω της καθηγήτριας αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke  Johanna Κurtzberg,  ενημερώνει τις οικογένειες που έχουν ήδη κάνει οικογενειακή φύλαξη αίματος ομφαλίου λώρου ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης και του αυτισμού στα ίδια τα παιδιά και στα αδέλφια τους, εφόσον είναι ιστοσυμβατά. Η δυνατότητα χορήγησης βλαστοκυττάρων στα αδέλφια ανακοινώνεται για πρώτη φορά, επί τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος.

Σημειωτέον ότι για να γίνει χορήγηση βλαστοκυττάρων του ομφαλίου αίματος δεν χρειάζεται απόλυτη ιστοσυμβατότητα και επομένως σε μεγάλο βαθμό μπορούν να βοηθηθούν και τα αδέλφια. Έτσι, η Johanna Κurtzberg καλεί τους γονείς που έχουν αυτή τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να προχωρήσουν στη θεραπεία.