Iatropedia

Αυξάνεται ραγδαία η μυωπία στα παιδιά: Πάσχουν ήδη ένα στα τρία – Ποιες είναι οι αιτίες

myopia glasses child

Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης. Θα πάσχουν τέσσερα στα δέκα παιδιά και έφηβοι έως το 2050.

Περισσότερα από ένα στα τρία παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο έχουν μυωπία και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τις προσεχείς δεκαετίες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Στη μεγαλύτερη του είδους παγκόσμια ανάλυση καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα τελευταία 30 χρόνια υπήρξε «δραματική αύξηση» στα κρούσματα. Η τάση αυτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, με συνέπεια έως το 2050 να πάσχουν 740 εκατομμύρια ανήλικοι σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τις περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μυωπία έχουν:

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει αυτό. Μελέτες, όμως, έχουν δείξει πως πολύ υψηλότερο κίνδυνο μυωπίας διατρέχουν τα παιδιά και οι έφηβοι που χρησιμοποιούν πολύ κομπιούτερ και άλλες ψηφιακές συσκευές.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως το παιχνίδι και οι άλλες δραστηριότητες σε υπαίθριους χώρους δρουν προστατευτικά.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Βρετανική Επιθεώρηση Οφθαλμολογίας (BJO). Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η μυωπία τυπικά αρχίζει νωρίς στην παιδική ηλικία. Η κατάσταση συνήθως επιδεινώνεται, καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Η ανάλυση

Η νέα ανάλυση βασίσθηκε σε 276 προγενέστερες μελέτες που δημοσιεύθηκαν από τη δεκαετία του ’90 έως το 2023. Σε αυτές συμμετείχαν συνολικώς 5,4 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι από 50 χώρες του κόσμου. Τα σχεδόν 2 εκατομμύρια έπασχαν από μυωπία.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίπτωση της μυωπίας από το 1990 έως το 2023. Υπολόγισαν επίσης πόση θα είναι τις προσεχείς δεκαετίες έως το 2050.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το 1990 έπασχε από μυωπία το 24,32% των παιδιών και των εφήβων. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 35,81%. Το 2050, όμως, θα έχει φτάσει στο σχεδόν 40%.

Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με μυωπία θα είναι το 2030 πάνω από 600 εκατομμύρια και το 2050 πάνω από 740 εκατομμύρια.

Η μυωπία εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη στα κορίτσια απ’ ό,τι στα αγόρια. Θα είναι επίσης υψηλότερη στις ηλικίες άνω των 13 ετών απ’ ό,τι μεταξύ 6 και 12 ετών. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι ιδιαιτέρως συχνή σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες και ιδίως:

Η επιβάρυνση της πανδημίας

Η νέα ανάλυση αποκαλύπτει επίσης ότι μετά την πανδημία υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Την περίοδο 2011-2019 έπασχε το 30% των ανηλίκων. Το ποσοστό αυτό έγινε σχεδόν 36% την περίοδο 2020-2023.

Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει τον αρνητικό αντίκτυπο του εγκλεισμού στο σπίτι και της πολύωρης ενασχόλησης με τις ψηφιακές οθόνες, τονίζουν οι επιστήμονες. Και καλούν για περισσότερη υπαίθρια φυσική δραστηριότητα και λιγότερο ψηφιακό χρόνο στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Φωτογραφία: iStock