Αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών για τις παρένθετες μητέρες

  • Ρούλα Τσουλέα
παρένθετη
Ποιες είναι οι συχνότερες. Οι διαφορές με τις γυναίκες που μένουν έγκυοι με φυσική σύλληψη ή εξωσωματική.

Η παρένθετη μητρότητα μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών της κυήσεως έναντι της εγκυμοσύνης με φυσικό τρόπο ή με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προειδοποιούν επιστήμονες από τον Καναδά.

Σε μία από τις πρώτες ευρείας κλίμακας, συγκριτικές μελέτες για το θέμα διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά των επιπλοκών ήταν στις παρένθετες μητέρες 3 φορές υψηλότερα απ’ ό,τι στις γυναίκες που είχαν μείνει έγκυοι με φυσικό τρόπο. Ήταν επίσης σχεδόν διπλάσια έναντι των γυναικών που είχαν μείνει έγκυοι με εξωσωματική.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα που μπορεί να οφείλεται η διαφορά. Ενδέχεται όμως να μην τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες επιλογής των παρένθετων μητέρων, αναφέρουν.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queens, στο Οντάριο, δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Όπως αναφέρουν, η παρένθετη μητρότητα γίνεται ολοένα συχνότερη. Ωστόσο δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς οι αρνητικές εκβάσεις στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Για να διερευνήσουν το θέμα εξέτασαν τις εκβάσεις όλων των μονήρων κυήσεων στο Οντάριο της περιόδου 2012-2021. Μονήρης λέγεται η κυοφορία μόνο ενός εμβρύου. Συνολικά εξετάσθηκαν οι εκβάσεις 863.017 κυήσεων, εκ των οποίων:

  • Οι 846.124 (ποσοστό σχεδόν 98%) είχαν γίνει με φυσική σύλληψη
  • Οι 16.087 (ποσοστό 1,8%) είχαν γίνει με εξωσωματική γονιμοποίηση
  • Οι 806 (ποσοστό 0,1%) ήσαν παρένθετες μητέρες

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσες από τις κυήσεις είχαν καταλήξει σε σοβαρή νοσηρότητα της μητέρας ή του εμβρύου. Όπως διαπίστωσαν, αυτού του είδους την αρνητική έκβαση είχε:

  • Το 2,3% των κυήσεων όπου η σύλληψη είχε γίνει με φυσικό τρόπο
  • Το 4,3% των κυήσεων που επετεύχθησαν με εξωσωματική
  • Το 7,8% των παρένθετων κυήσεων

Ειδικότερα, η παρένθετη μητρότητα συσχετίσθηκε με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης της κυήσεως. Σχετίσθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας μετά τον τοκετό, αλλά και πρόωρου τοκετού.

«Οι γιατροί που φροντίζουν άτομα και ζευγάρια που χρειάζονται την παρένθετη μητρότητα, πρέπει να ενημερώνουν όλους τους εμπλεκομένους για τους δυνητικούς κινδύνους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Maria Velez, πρόσεδρος καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Queens.

Επισήμανε, όμως, ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να βρεθούν οι αιτίες του αυξημένου κινδύνου. «Υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες με τα κριτήρια επιλογής των παρένθετων μητέρων», είπε. «Οι οδηγίες αυτές καταρτίσθηκαν για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών της κυήσεως στις παρένθετες μητέρες. Ωστόσο δεν ακολουθούνται πάντοτε αυστηρά».

Φωτογραφία: iStock