Iatropedia

Αυτισμός: Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης στο παιδί

pregnancy, healthy food and people concept - close up of happy pregnant woman eating vegetable salad for breakfast in bed at home

Οι γυναίκες που ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν ένα παιδί το οποίο θα έχει αυτισμό.

Μια μικρή ομάδα ειδικών δημόσιας υγείας από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι πιθανότατα υπάρχει σχέση ανάμεσα σε ορισμένες περιπτώσεις αυτισμού και την διατροφή.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, η ομάδα ανέλυσε πληροφορίες σε δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων ιατρικών πληροφοριών για χιλιάδες μητέρες και κόρες στη Νορβηγία και την Αγγλία.

Προηγούμενη έρευνα έχει υποδείξει ότι φαίνεται ότι υπάρχουν διατροφικοί, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του αυτισμού στα παιδιά ενώ βρίσκονται ακόμη στη μήτρα, αν και η ακριβής αιτία είναι ακόμα άγνωστη. Για αυτή τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα εξέτασε πιο προσεκτικά τον ρόλο της διατροφής στην ανάπτυξή του αυτισμού.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για τα έτη 2002 έως 2008 και 1990 έως 1992, τα οποία περιελάμβαναν δεδομένα για παιδιά ηλικίας έως 8 ετών. Συνολικά, ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 95.000 ζευγάρια μητέρας/κόρης.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούν μια «υγιεινή διατροφή» έχουν 22% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν ένα παιδί με αυτισμό από τις γυναίκες που έκαναν μια λιγότερο υγιεινή διατροφή.

Στην μελέτη τους, ως υγιεινή διατροφή ορίζεται αυτή που περιελάμβανε τακτικές μερίδες λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, ψαριών και δημητριακών ολικής αλέσεως και απέκλειε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, επεξεργασμένα κρέατα, αναψυκτικά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που ακολουθούσαν τακτικά μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κοινωνικά ή/και προβλήματα επικοινωνίας ανεξάρτητα από τον αυτισμό. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο συσχετισμός και στις δύο περιπτώσεις ήταν ισχυρότερος στα ζευγάρια μητέρας/κόρης παρά στα ζευγάρια μητέρας/γιου.

Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι η μελέτη δεν εξηγεί γιατί οι γυναίκες που ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο να αποκτήσουν αυτιστικό παιδί, αν και θεωρούν ότι μπορεί να έχει κάποια σχέση με το πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν το DNA ή τη διαδικασία του ανοσοποιητικού.

Φωτογραφία iStock