Ακουστικά χρησιμοποιούν 6 στα 10 παιδιά του δημοτικού – Ποιοι κίνδυνοι τα απειλούν
Ολοένα περισσότερα παιδιά, ακόμα και στις μικρές ηλικίας, χρησιμοποιούν ακουστικά για να παίξουν βιντεοπαιχνίδια ή να δουν ταινίες, με συνέπεια να υπονομεύουν όχι μόνο την ακοή, αλλά γενικότερα την υγεία τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι το 64% των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών χρησιμοποιούν ακουστικά κεφαλής και ακουστικά «ψείρες». Λιγότερα από ένα στα 10 δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου, ενώ περισσότερα από ένα στα επτά τα χρησιμοποιούν επί τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα.
Οι ειδικοί, όμως, ανησυχούν γι’ αυτή την τάση. Η έκθεση σε ήχους με ακουστικά έχει πολλές επιπτώσεις στα παιδιά καθώς επηρεάζει:
- Τον ύπνο τους
- Τις επιδόσεις στο σχολείο
- Την γλωσσική ανάπτυξη
- Τα επίπεδα του στρες
- Την αρτηριακή πίεση
Όταν, εξ άλλου, ο ήχος είναι δυνατός, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη απώλεια της ακοής. Ο ακουστικός πόρος στο αυτί των παιδιών είναι μικρότερος απ’ ό,τι στους ενήλικες. Έτσι, ο ήχος γίνεται αντιληπτός με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης.
Η νέα δημοσκόπηση
Τη νέα δημοσκόπηση πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Οι ερευνητές ζήτησαν από 1.152 γονείς που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας 5-12 ετών, να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη χρήση ακουστικών από τα παιδιά τους.
Σχεδόν οκτώ στους δέκα (το 79%) γονείς παιδιών ηλικίας 9-12 ετών είπαν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν ακουστικά. Το αντίστοιχο ποσοστό στους γονείς παιδιών 5-8 ετών ήταν 53%. Το 68% είπαν ότι η χρήση γίνεται στο σπίτι. Το 60% είπαν στο σχολείο και το 41% στο αυτοκίνητο. Με τα ακουστικά στα αυτιά τους, εξ άλλου, κοιμάται το 4% των παιδιών.
Μόνο το 8% των γονέων είπαν ότι τα παιδιά τους δεν χρησιμοποιούν κανενός είδους ακουστικού. Οι υπόλοιποι ανέφεραν ότι τα παιδιά τα χρησιμοποιούν επί:
- Τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα το 16%
- 1-2 ώρες την ημέρα το 24%
- Λιγότερο από 1 ώρα το 52%
Τα παιδιά που χρησιμοποιούν ακουστικά επί τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα είναι πολύ περισσότερα στις ηλικίες 9-12 ετών. Φθάνουν στο 25% έναντι 6% στις ηλικίες 5-8 ετών.
Προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση
Η κατάσταση αυτή ανησυχεί πολλούς γονείς, αλλά όχι αρκετούς. Μόνο το 57% είπαν ότι έχουν προσπαθήσει να μειώσουν τη χρήση των ακουστικών από τα παιδιά, χρησιμοποιώντας στρατηγικές όπως:
- Ζητώντας από το παιδί να κάνει διάλειμμα (το 27%)
- Ορίζοντας συγκεκριμένες ώρες χρήσης (27%)
- Χρησιμοποιώντας χρονόμετρο (12%)
- Υπενθυμίζοντας στο παιδί ότι πέρασε 1 ώρα (9%)
Οι περισσότεροι γονείς (το 77%) πιστεύουν ότι η χρήση ακουστικών δεν δημιουργεί πρόβλημα, εφ’ όσον η ένταση του ήχου δεν είναι υψηλή. Έτσι προσπαθούν να τη διατηρήσουν χαμηλή χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους (π.χ. αφήνουν τα παιδιά να έχουν ακουστικά με ενσωματωμένο περιορισμό ήχου). Ωστόσο το 28% των γονέων δεν ελέγχουν καν πόσο δυνατός είναι ο ήχος των ακουστικών.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως την ακοή δεν βλάπτει μόνο η ένταση του ήχου, αλλά και η διάρκεια έκθεσης σε αυτήν. Και συνιστούν στους γονείς να μιλούν στα παιδιά τους με φυσιολογική φωνή από μικρή απόσταση, όταν αυτά φορούν ακουστικά. Αν δεν τους ακούσουν, τότε ο ήχος είναι πολύ δυνατός.
Φωτογραφία: iStock