Αληθινή πρόκληση μπορεί να αποτελέσει για τα παιδιά η αλλαγή στην θερινή ώρα, καθώς κάθε αλλαγή στην δομή του ύπνου τους μπορεί να τα αποδιοργανώσει.
Το πρόβλημα δεν αφορά τα βρέφη, τα οποία κατά κανόνα κοιμούνται εύκολα, δίχως ουσιαστική αντίληψη της ώρας. Είναι εντονότερο στα νήπια και στα μικρά παιδιά (κυρίως κάτω των 5 ετών) που έχουν φυσική τάση να ξυπνούν νωρίς.
Είναι επίσης εντονότερο στους εφήβους, αλλά για τον αντίθετο λόγο: αυτοί συνήθως δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί, αναφέρει η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Πνευμονολογίας Dr. Sonal Malhotra, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Πρόγραμμα Ιατρικής Ύπνου του Νοσοκομείου Παίδων στο στο Τέξας.
Όπως εξηγεί, τα βρέφη δεν επηρεάζονται από την αλλαγή της ώρας διότι ακόμα «κτίζουν» το βιολογικό ρολόι τους (τους κιρκάδιους ρυθμούς). «Μολονότι το πρόγραμμα του ύπνου τους κατακερματίζεται από τον αλλεπάλληλο ύπνο στη διάρκεια της ημέρας, εξακολουθεί να έχει αρκετή δομή ώστε να κοιμούνται όσο χρειάζονται», λέει.
Για τα νήπια και τα μικρά παιδιά που έχουν την τάση να ξυπνούν νωρίς, η αλλαγή της ώρας δεν είναι πολύ δύσκολη. Καλό θα ήταν να τα αφήνετε να μένουν ξύπνια λίγο πιο αργά το βράδυ. Με αυτό τον τρόπο θα κοιμηθούν περισσότερο το πρωί, συνιστά η Dr. Malhotra.
Αν, όμως, το παιδί ή ο έφηβος δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί, απαιτείται περισσότερη δουλειά για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα του λείψει ύπνος με την αλλαγή της ώρας.
«Φροντίστε να μπαίνει για ύπνο και να ξυπνάει 15 λεπτά νωρίτερα τις μέρες που προηγούνται της αλλαγής», συνιστά η ειδικός. «Προσαρμογή χρειάζονται επίσης οι ώρες των γευμάτων του. Το ίδιο και οι ώρες του μεσημβρινού ύπνου, εάν κοιμάται το μεσημέρι. Αυτή η ομάδα των ανηλίκων είναι αυτή που ωφελείται περισσότερο από ένα δομημένο πρόγραμμα ύπνου».
Προσοχή και στην υγιεινή του ύπνου
Εξίσου σημαντική για την ομαλή αλλαγή της ώρας είναι η καλή υγιεινή του ύπνου. Τα παιδιά πρέπει να εκτίθενται στο φυσικό φως του ήλιου την ημέρα και σταδιακά να μειώνουν την έκθεση καθώς θα πλησιάζει η ώρα του ύπνου.
Να βεβαιώνεστε επίσης ότι το δωμάτιό τους είναι αρκετά σκοτεινό. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό εάν έχετε μικρά παιδιά, τα οποία κατά κανόνα κοιμούνται νωρίς, όταν ακόμα υπάρχει φως.
Οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, ακόμα και η σοκολάτα, πρέπει να αποφεύγεται μετά τις 3 το μεσημέρι. Τα ηλεκτρονικά πρέπει να κλείνουν σιγά-σιγά μετά το απόγευμα. Στόχος είναι να αποφεύγονται εντελώς 30-60 λεπτά πριν τον βραδινό ύπνο.
Εάν, τέλος. το παιδί δεν έχει ιατρικό λόγο, δεν χρειάζεται βοηθήματα ύπνου, τονίζει η Dr. Malhotra. Αν χρειάζεται κάτι για να χαλαρώσει, ένα ζεστό (όχι καυτό) μπάνιο και ένα χαμομήλι είναι ό,τι πρέπει.
Φωτογραφία: iStock